Cikkek


Díjnyertes szörfös film a XAFT-on!

2009.12.16

XAFT

díjátadás

North / Fanatic 2010-ben

Andris B.fenyvesen

Chacoo B.fenyves

XAFT 2009

Horányi-Névy András 2009-es szörfös videója, a Visions of Freedom 2. helyezést ért el a XAFT-on, azaz az Extrémsport és Alternatív Filmtalálkozón. A film producerét, vágóját és fõszereplõjét kérdeztük a „kulisszák mögött” a film létrehozásáról, jövõbeli tervekrõl.

WS.HU (windsurfing.hu)

- Elõször is, hadd gratuláljunk az elsõ díjazott alkotásodhoz! Hogy is kezdõdött ez az egész videós pályafutás?

HNA (Horányi-Névy András)

- Nagyon szépen köszönöm. Így elsõre elégedett vagyok az eredménnyel, de önmagam örök kritikusaként már a továbblépésen gondolkozom, hogy jövõre miben lehetne még jobb, még komolyabb a film.
A filmkészítés két szerelem összefonódásából született. Egyik ugyebár a szörfözés, a másik pedig a „nagyok” alkotásainak bambulása hideg téli estéken. Gondolok itt a klasszikus videókra, mint az About Time, a 4Play, vagy az újabbak közül a Wet and Salty. Ezekbõl merített az ember inspirációt, leste el a mozdulatokat, és egy jó érzéssel állt fel a képernyõ elõl. Ezt az érzést szerettem volna már akkor is átadni, elmondani a magam módján, az én szemléletmódommal.
Az indulás persze nagyon kicsiben történt. Kezdjük talán a legeslegelején, ami elindította az én filmkészítõs ötleteim. Az internetre még 2000-2002 körül felkerült néhány itthoni szörfösrõl néhány videoklip esésekrõl, szép manõverekrõl. Ezt Gyõri Peti, az index fórum Kilmer Petty-je összegyûjtötte, és létrehozta az elsõ magyar freestyle videót (innen töltheted le). Ez egy apró, de mérföldkõ jellegû alkotás volt, mert érezni kezdtem magamban a lehetõségét egy majdani saját filmnek. Aztán 2005-ben elkészült az October (innen töltheted le - jobb gomb, cél mentése más néven) , egy Fuji fényképezõgéppel felvett Balatonfenyvesi videó, ahol anyukám volt az operatõr. Az volt az elsõ saját próbálkozásom.

WS.HU
- Utána minden évben készítettél videót, ugye?

HNA
- Így van, 2006-ban sajnos kimaradt a windsurf film, de akkor készült egy jégszörfös videó a téli örömökrõl. 2007-ben aztán jött az Egy Hónap Prassonisin, 2008-ban az egyiptomi Twisted, amit az elsõ „komolyabb” produkciónak érzek, idén pedig vissza Rodoszra a Visions of Freedom-mal.

WS.HU
- Mennyi elõkészület, forgatási óra, és vágás van benne a mostani filmben? Mennyibe telik vajon egy ilyen, bõ tízperces videó összehozása?

HNA
- Vicces, mert júliusban döntöttem el, hogy egyáltalán megyünk Rodoszra 2 hétre. Ekkor merült fel, hogy ha már az idei elsõ út, a májusi Dahab fotókban került megörökítésre, akkor miért ne lehetne egy videót is csinálni idén?! Elkezdtem ötletelni, kitaláltam a „sztorit”, és augusztus elején néhány budapesti videózással letudtam az intro-részt, amik zömmel az ex-munkahelyemre menet és onnan jövet kerültek rögzítésre.
Maga a forgatás két hétbõl két hetet vett igénybe Prassonisin. Minden nap reggel korán keltünk, hogy elsõk legyünk a vízen, napközben aztán pihentünk, amíg a tömeg szörfözött, majd este ismét forgatás :). Órában kifejezve, nem is tudom, valahol 20 és 30 óra között forgathattunk szörfözést, ebbõl 4 órányi nyersanyag lett, vágóképekkel együtt, plusz az itthoni egyórás anyag. Az operatõrnek – egyben barátnõmnek :) –, Nórinak nem volt egyszerû dolga, sokat fagyoskodott nyakig a vízben, tengeri sünökön egyensúlyozva, kite-zsinórok közé gabalyodva, homokvihar által agyonszurkálva. Ezúton is nagyon köszönöm neki a segítséget! :)
A vágás se volt egy rövid folyamat. Nem számoltam, de összesen kb. 15-20 órányi vágás után készült el a végleges verzió. Sietni is kellett a végén, hogy a XAFT leadási határidõt tartani tudjuk.

WS.HU
- Mik a terveid a jövõben? Készülsz ezek szerint jövõre is egy videóval?

HNA
- Mindenféleképp szeretnék jövõre is egy filmet készíteni. Nagyon élvezem az alkotó folyamatot, ahogy az ötletbõl apránként testet ölt egy kész videó. Ráadásul jövõre többszereplõs, hosszabb, akár egy DVD-jellegû alkotás sincs kizárva. Nemrég váltottam ugyanis North-Fanatic felszerelésre, így egy csapatba kerültem Rádóczy Barnával, akivel hasonlóan fanatikusan szeretnénk megörökíteni szörfös „ámokfutásaink” minden pillanatát. Így nem csak én fogok trükközni, és nem csak egy helyszínes lesz a leendõ film. De hogy hol fog készülni, az maradjon egyelõre a jövõ zenéje :).
A technikában is szeretnénk fejlõdni, nagyon tetszik például a 4 Dimensions profizmusa, animációi. Semmiképp se másolni akarom, de új ötleteim támadtak a 4 Dimensions láttán, amiket jövõre szeretnék mindenképp kipróbálni. Már tanulom is az After Effects, egy animációs program kezelését, szóval lehet dörzsölni a tenyereket, már csak pár százat kell aludni, és ha minden jól megy, kész az újabb magyar szörfös film ;).

Mindenesetre nagyon szépen köszönöm mindenkinek a pozitív visszajelzéseket, bíztatást, nagyon sokat segít, hogy Nektek is tetszik, amit csinálok.

WS.HU
- Köszönjük az interjút, Andris, további szép sikereket kívánunk a jövõben is!

HNA
- Én köszönöm a lehetõséget.

A Visions of freedom videó megtekinthetõ itt >>
A xaft honlapja >>

Az említett videók:

Egy Hónap Prassonisin >>


Twisted >>


October (jobb gomb, cél mentése más néven)

>>

Kilmer Petty videói (3 videó 1 csomagban) >> 

 


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
39481
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Szélmérő

7 900 Ft

Severne Air

39 000 Ft

59 000 Ft

RRD c80 RDM

84 000 - 98 000 Ft

114 000 - 135 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 Ft

182 000 Ft

Prolimit Fusion Freezip 4/3

39 900 Ft

59 000 Ft

RRD Celsius pro 5/3

59 000 Ft

129 000 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

275 000 - 450 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

70 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

Prolimit Predator 6/4

69 000 Ft

89 000 Ft