Défi Wind 2019 élménybeszámoló + kedvcsináló + videók


2019.12.31

Lassan fél éve, hogy önzőn dédelgetem, ízlelgetem magamban az idén késő tavasszal Gruissanban szerzett élményeimet. Nemrégiben hallottam barátaimtól, hogy talán közösségi oldalakon körvonalazódik némi érdeklődés a verseny után. Mivel gyorsan közeledik a regisztráció dátuma, ennek apropójaként gyorsan leírom tapasztalataim a világ egyik talán legszabadabb és legizgalmasabb szörfversenyéről. Bízom benne, hogy kedvet kaptok, és még időben elszánjátok magatokat.

Két nagyon fontos szó, melyet lassan a világ összes szörföse ismer, és egy településnév, melyek határozottan összeforrtak az eltelt 20 év alatt. Defi Wind - Gruissan. Néhány éve láttam először egy szokatlan videot, melyen szörfösök tömege csúszott együtt, akkor nem is értettem, hogyan. Ahogy megnéztem a látványos képsorokat, azonnal tudtam, hogy egyszer ott kell lennem. Több mint 1300 szörfös egy időben, egy pályán, ennél színesebb eseményt nehezen tudok elképzelni. Pro-am verseny, vagyis bárki, aki sikeresen benevez és vízre száll, együtt csúszhat a világ legjobb hivatásos versenyzőivel. Wave riderekkel, speed imádókkal, szlalom őrültekkel, PWA versenyzőkkel, freeriderekkel, kiskamaszokkal és nem kis meglepetésemre kortalan hölgyekkel. De az is könnyen előfodulhat, hogy Björn Dunkerbeck lép majd a lábadra a tömegben, vagy éppen Nicolas Warembourg áll előtted a sorban a regisztráción. Biztosíthatlak, fognak autogrammot adni. Gyerekek, idősebbek, minden égtájról és rengeteg nemzet képviselőjeként, sokféle eszközzel, de egy közös célért.



Persze a mezőny gerincét a francia versenyzők adják, kétségkívül komoly helyismerettel és wave vitorla méretű kemberes felszerelésekkel felvértezve. Egyáltalán nem ritka a 80-as, 90-es évekből származó deszka sem, vagy az itthon már csak elvétve látható, retro stílusú vitorla. A lényeg, hogy ott és akkor minden szörfös, minden eszközzel tolja. Számomra ez az, ami igazán megkapó.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a szigorú tényeket. Messze van. Igen, ez nem kérdés. Gruissan nem sokkal fekszik messzebb, mint Vassiliki, és félúton ott a Garda tó. Nem rossz leosztás. Ha már csúsztál a Gardán akkor azért, ha még nem, akkor azért "kötelező" megálló. Megpihenhetsz a déli parton, megnézheted a simán a világ egyik legszebb helyét, Sirmione-t, vagy felmehetsz az északi ismert szeles helyekre, kicsit bemelegíthetsz a havas csúcsok árnyékában a DEFI-re. Az olasz autópálya a hazai díjakhoz képest nem drága és jó minőségű. A kamionokkal óvatosan, elég bátran kirobbannak a szélső sáv takarásából. Aztán indulás tovább délre, Franciaországba, ahol szintén kiváló minőségű pályák épültek, lélegzet elállító panorámával, de a pályadíjak sajnos borsosak. Pontos összegeket nem tudok írni, mert nem erre koncentráltam, hanem hogy mielőbb besétálhassak a Cote d′Azur hullámai közé. Igen, pont olyan, mint a képeslapokon, és nem, nem meleg még május végén. szerencsére végig ott "hevernek" az útvonalon a riviéra legszebb városai, Cannes, St. Tropez, Nizza, Marseilles, Montpellier...hogy csak a legismertebbeket említsem. Nincs messze a Hyeres sem, ahol nemzetközi vitorlás és szörfversenyeket egyaránt rendeznek. A Gardától egyben levezethető táv nemzeti parkokon és iparvárosokon át vezet egészen a Tramontana mekkájáig...



Gruissan egy gyönyörű stílusú üdülőváros, élhető infrastruktúrával, hangulatos etang-okkal, melyek többnyire sekély, sós tavak - kiváló gyakorlópálya sík vízzel és erős széllel, mondjuk erősen iszapos. Hát igen, a szél. A Tram-ot a világ legerősebb szeleként tartják számon, mely Gruissan és Leucate térségében szinte akadálytalanul gyorsul fel és szalad át a kontinensen. Szélbiztos helyként számíthatunk erre a területre, bár idén a verseny négy napjából csak az elsőn volt értékelhetően erősségű. Érdemes 5-6 m2 közötti kemberes felszelést vinni, és persze kis deszkát, de ezt ti úgyis jobban tudjátok nálam.



A regisztráció 2020. február 20-án 10:00-kor nyílik meg a DW hivatalos oldalán. A nevezéshez orvosi igazolás is szükséges, a regisztrációs adatlap kitöltése nem ördöngösség, kb. 170 Euro a nevezési díj, bankkártyával rendezhető. Az orvosi igazolás üres dokumentuma angol és francia nyelven is elérhető, letölthető. A háziorvosom pecsétje elegendő volt idén. A nevezéskor online kell kötni egy kb. 30 Euro összegű biztosítást is, mely a verseny idejére szól. Állítólag hamar elfogynak a jegyek vagyis nem árt igyekezni.

Szállás könnyedén foglalható az ismert portálokon, ráadásul vannak a déli szomszédaink tengerparti árainál olcsóbbak is. Egy hétre már 70.000-100.000 forint körül gond nélkül találsz 2-3 fős apartmant. Persze nem lesz nagy, de az átlag szörfös igényeket csont nélkül hozza. A pályaszállásokat már távozáskor lefoglalják résztvevők a következő évre, így arra nem sok esély marad. Ha esetleg venni szeretnél egy lakást, mert bejön a hely, hazai lakótelepi árakhoz képest nem is drágák, egy garzon négyzetmétere 1 millió alatt elérhető. Franciaország nem olcsó hely, de meg lehet találni a pénztárcánkhoz illő vásárlási lehetőségeket.



Gruissan a verseny hete alatt hemzseg a szörfösöktől, néha csak lépésben autóval lehet közlekedni, de a helyzet megoldható, a rendszer működik. A plázson egy hatalmas parkoló van, melyet lakóautóval és egyéb hasonló kempingjárművel is igénybe lehet venni, természetesen mobil vizesblokkok is vannak. Sajnos nem tudom, hogy az autós-kempingezős a lehetőség ingyenes-e, vagy nem. Mindenesetre a verseny ideje alatt a nagy parkolóba és környékére már csak érvényes regisztrációval lehet behajtani, másnak esélye sincs közel parkolni. Ezen a területen is lehet riggelni, de a plázs is alkalmas a szerelésre, karnyújtásnyira van minden, a parton lábmosó is van, a felszerelés mentesíthető a sós víztől. A verseny ideje alatt rögzítőköteleket erősítenek a talajhoz elég nagy területen, simán hozzá lehet rögzíteni a rigget, deszkát, nem kell mindennap hazavinni, vagy szerelni. Elsőre picit ijesztő volt, de amikor láttam, hogy sokan otthagyják a felszerelésüket, már én sem féltem kikötni a dolgaimat éjszakára. Közvetlenül a parton annyi a lerakott felszerelés, hogy ha nem lett volna kb. 30 db tájolást segítő zászló, talán csak vasárnap találom meg a sajátomat. A homokot sajnos kikerülni nem lehet, süpped és rengeteg van belőle, csupasz testfelületen csíp, ha fúj a szél. Igen, találkozni fogsz vele később. Még ősszel is nosztalgikus mosollyal szórtam szét a hazai partokon a riviera véletlenül hazacsempészett legkisebb alkotórészeit...

A rendezvény megítélésem szerint rendkívüli módon jól szervezett. Ügyelnek a környezetvédelemre, a szemetelő vagy esetleg az illemhelyet mellőző versenyzőt az egész rendezvényről azonnal kizárják. A bejelentkezés már a verseny első napját megelőző napon nyitott, idén posztereket, Neilpryde sporttáskát, reklámpólót és egyéb relikviákat adtak a hőn áhított rajtszámos lycra mellé. A francia sporttársaink és a szervezők minden híreszteléssel ellentétben kedvesek, segítőkészek és többnyire kiválóan beszélnek angolul. Sokszor azt éreztem, hogy végre "hazaértem". A terület jól átlátható, a parton étterem, szörfkölcsönző, szörfshop is van - ha valami otthon maradt volna, akár meg is veheted, de bérelhetsz is. Szokott leni egy nagy hirdetőtábla, eladó vagy elcserélendő felszerelések garmadával találkozhatsz, de van aki egyszerűen a kocsija ablakán sorolja fel, mitől válna meg.



A lényeg, vagyis a verseny. A Defi Wind 20 éves fennállása alatt olyan jegyzett eseménnyé nőtte ki magát, hogy idén nyáron petíció indult azért, hogy a PWA a saját programjainak kitűzésekor vegye figyelembe a DW dátumát. Az első futam előtt egy minimum 60 perces briefing, azaz eligazítás történik. Hatalmas kivetítőn angolul és franciául sulykolják a résztvevőkbe a kötelező és ajánlott, vagy akár ökölszabályokat, video bejátszásokkal, vizuális elemekkel illusztrálva. Nem mennék bele a részletekbe, akit érdekel az elolvashatja a részletes szabályokat és a regisztrációs folyamat leírását eredeti nyelven. A sikeres regisztrációt követően még egy ?roadbook?-ot is küldenek e-mailben a jelentkezőnek, melyben sok hasznos gyakorlati információ szerepel a parkolási tippektől a versenyzési taktikai tanácsokig. A verseny kb. 40 km, ez alatt 3x kell perdülni, jó néhány homokzátonyt kikerülni, kezelni a változó erősségű szelet, kerülgetni egymást és persze haladni a több mint ezer versenyző által összecsapott vizen. Mert ugye az élboly relatíve sík vízen megy, de a halandóknak ez a futamokon nem igazán adatik meg. Az indulás is elég speciális, úgynevezett ?rabbit start?. A pálya irányára ferde szögben a tenger felől lendületes csapató fekete motorcsónak adja a jelet, illetve az ő farhullámain átbukdácsolva lehet és kell is elindulni.

A pálya 10 km hosszú és kb. 1 km széles, a tenger felőli külső határát 200 méterenként kibójázzák, jól látható módon. Ajánlják, hogy nyugodtan pihenjünk meg beléjük kapaszkodva amíg tovább tudunk indulni, vagy amíg odaér a mentőhajó egyáltalán nem szégyen elcsípni egyet. Szerencsére tucatnyi jetski, jó pár motorcsónak, kisebb hajók és helikopter is vigyáz arra, hogy mindenki épségben partra érjen, hiszen a szél elvileg erős, és offshore. A mentéssel kapcsolatban is csak pozitív tapasztalatom van, gyorsak, udvariasak. Gyakorlatilag amint vízbe estem, ott teremtek, úgy kellett őket elküldenem a wasserstart közben, mindenáron meg akartak menteni. Végül aztán annyira megsajnáltam őket, hogy némi műszaki gond miatt lesodródva féltávon igénybe is vettem a szolgáltatásaikat. A verseny négy napja alatt, ha az időjárás is engedi minimum 4 futamot rendeznek, a nevezésed az összesre érvényes lesz. Persze van sok fontos körülmény, de lássuk a legfontosabbat. Ha elindulsz egy futamon, a nagykönyvben "ki kell írni" magad a vízre, és ha partot értél, a legrövidebb úton visszaérve is alá kell írni, hogy szárazon vagy, mert egyébként keresni kezdenek, ami a vízi és légi flottájukat látva nem olcsó mulatság. Ezen adminisztráció elmulasztása esetén nemcsak a futamod érvénytelen, hanem az egész versenyről kizárása kerülsz. Előfordult, hogy az egyik futamot egy profi versenyző teljesítette elsőként, de mégsem ő nyerte meg, hanem aki utána ért célba.  Szó nélkül elvették tőle a győzelmét, miután kiderült, hogy nem írta vissza magát a célba érést követően. (Arnon Dagan - 2019)

Idiot′s Guide To The Defi Wind! - Ben Proffit elménybeszámolója a 2019-es versenyről



A verseny ideje alatt a futamok után és előtt, a rajtszámok alapján deszkákat, vitorlákat és egyéb értékes nyereményeket sorsolnak ki. Addig húznak újabb számot, amíg a színpad előtt jelenlévők közül valaki nem nyer, ezért érdemes kéznél tartani a rajtszámos lycra-t. Idén kő-papír-olló játékkal nyerte meg egy fiatal helyi rider a Japán Defi Wind versenyre való invitációt is. Esténként koncertek, sok színvonalas program csíphető el.

A versenyen való részvétel teljes egészében saját felelősségre történik, senkinek nem adnék tanácsot. Hallottam egyszer egy bölcs mondást. A sok-sok fizikai körülményt nem tudjuk befolyásolni, de azt igen, hogy elindulunk-e közöttük, vagy sem. Jómagam talán középhaladó műkedvelő lehetek, és a helyi átlagnál kisebb szélben csúsztam. Néha féltem, néha laza örömvágta volt. Tény, hogy a 10 km versenypálya hosszán elég nagy különbségek lehetnek a szélerősségben. Néha nem volt elég szelem a sikláshoz, néha azt sem tudtam, hogyan mutassak minél kisebb test- és vitorlafelületet a Tram-nak.

Úgy gondolom, mivel itthon is fújnak erős szelek, és fajlagosan sok kiváló szörfös van, sok sporttársam nem lepődne meg ha ráfúj, sokan megállnák a helyüket a színes és színvonalas, nemzetközi mezőnyben. A magam részéről nagyon örülnék neki, ha 2020-ban, a mellesleg 20 éves jubileumát ünneplő DEFI WIND versenyen minél többen rajthoz állnánk, és esetleg valaki, egyszer majd jól megszorítaná a lokálokat. Amíg meg nem érkezik az előbb körülírt erősítés, 2020-ban is megpróbáljuk tartani a frontot Cilivel, Gyuszival és a kölyökkel.


A DW hivatalos oldala:

https://www.windmag.com/defi-wind


Shallow Rider

Cimkék

Défi Wind    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








91588
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz