Cikkek


Dahab: Szörfös paradicsom beduin módra

2013.04.04

A csapat a planétában

Réthy színes vitorlája

Blue lagoon túra

Vincze Peti

Szlalom paradicsom

Szabó Csaba

Desert shopping

Dzsiptuning

Dahab by night

Teve, homok

Matto - Spock

A Dahabi túra már évek óta kitörölhetetlen helyet foglal az éves (szörf) naptárunkban. Itt kezdjük a szezont tavasszal és itt zárjuk ősszel, ha gondolkodtunk is más helyszíneken, végül mindig a józan ész győzedelmeskedett, s végül a jól bejáratott autentikus egyiptomi törzshelyen kötöttünk ki.

A Dahab mellett szóló érvek közül talán a legfontosabb, hogy tavasztól őszig egészen szélbiztos és tökéletes a levegő – víz hőmérséklet párosítás is. Nyáron Európában is meleg van, szelet is találunk itt-ott, viszont tavasszal és ősszel a hazainál jóval kellemesebb klíma vár minket Egyiptomban. A szél sokszor csak kora délutánig fúj, de gyakran előfordul, hogy reggeltől estig tudjuk karcolni a vizet.

A szörfösök talán a falu közelében található, szinte teljesen zárt öböl miatt választották ki maguknak ezt a helyet, itt biztonságos környezetben és sok szempontból ideális sima vízen lehet szörfözni. Sajnos ahogy a hely egyre népszerűbb lett, egyre jobban beépült a part és emiatt az öböl egyes részein a szél használhatatlanul pöffös lett. Az öbölt a tengertől leválasztó földnyelv másik oldalán viszont még mindig teljesen egyenletes szélben, tökéletesen sima vízen, laboratóriumi környezetben gyakorolhatóak a manőverek. Az öbölt lezáró korallzátonyon kívül található a kamikaze névre keresztelt szörfös terület, ahol nagyobb hullámok között már a wave trükköket is lehet gyakorolni.

A napsütés, a kiváló hőmérséklet, az egyenletes szél és az igény szerint sima, vagy hullámos víz tehát megvan. Akinek ez még nem lenne elegendő, van még pár érv, ami miatt Dahab mellett teheti le a voksot. Budapestről rendszeresen járnak charter járatok Sharm-El Seikhbe. Nem túl drágán, kb 4 óra repüléssel eljuthatsz ide, a repülőtérről még nagyjából egy órás transzfer választ el a végállomástól.

A szörfcucc szállítás talán már csak ezeken a charter járatokon oldható meg viszonylag normális áron, de ha sokallnád az irányonként fizetendő 60 eurós árat, vagy netán nincs kedved cipekedni, semmi gond, hiszen Dahab szörfös infrastruktúrája igen fejlettnek mondható. Az egész öbölben egymást érik a szörfkölcsönzők, árban és szolgáltatásban is komoly a verseny, a vízen folyamatosan cikáznak a vendégeket kiszolgáló (ivóvíz, kreuzolás helyett fuvar a kényelmeseknek, mentés) motorcsónakok.

Az ideális szörfös környezet és infrastruktúra mellett további vonzó tényező lehet az utazás költsége is. Egyiptom olcsó desztinációnak számít, a szállás, a szolgáltatások, az étkezés még a legjobb helyeken is elérhető a hazai árakon, de szinte mindenhol óriási kedvezményeket lehet az amúgy sem magas listaárból kialkudni. Ha bevállalósabb vagy, erősnek tartod az emésztésed, vagy felszerelkeztél megfelelő mennyiségű gyógyszerrel, esetleg pálinkával, (Egyiptomban kifelyezetten hatékony fertőtlenítő szer) akkor akár 5 egyiptomi fontból, azaz nagyjából 175 forintból is meglehet a vacsorád.

Az érvekből még mindig nem fogytunk ki. Míg Sharm-el Seikh egy tipukus, hotelekkel telezsúfolt üdülőközponttá alakult, mely a világ bármelyik szegletén is pont ugyanígy nézne ki, addig Dahab igazi, autentikus beduin falu maradt. Bár az európai életmenethez szükséges dolgok természetesen itt is megvannak, ingyenes, vagy fillérekért elérhető internet vár szinte minden utcasarkon, a kis üzletekben szinte éjjel-nappal bármilyen élelmiszert, vagy orvosságot megkapsz, Dahabban mégis érzed, hogy körülvesz a sivatag, érzed hogy egy teljesen más kultúrába csöppentél, szól a müezzin a minaretekből, az utcán nem ritkán tevék, kutyák, macskák és éhes kecskék mászkálnak, a legtöbb étteremben a szőnyegen ülve eszel és a kocsmákban nem a sörrel, hanem a vizipipával lazítnak az öregek.

Érdekes antropológiai tanulmányt lehetne írni arról, ahogy a globalizáció és a kultúra keveredik errefelé. Ne lepődjünk meg, ha a „kocsmában” vizipipázó szakállas öregek mondjuk pankrációt néznek egy amerikai csatornán. A beduin szörfcenter-dolgozók a legkomolyabb szinten pörgetik a freestyle-szörf manővereket, úgy öltözködnek, azokat a zenéket hallgatják, mint általában a szörfösök a világ bármely pontján, de a ramadan idején éhesen, szomjasan szörföznek, napjában többször is előkerül az imaszőnyeg és természetesen a táplálkozásra, alkohol-fogyasztásra vonatkozó összes szabályt is betartják, hellyel-közzel legalábbis..

Dahabból eddig mindig barnán, kipihenten, de intenzív izomlázzal tértünk haza. Az egyiptomi túráinknak köszönhetően a nyár számunkra több mint hat hónapig tart, a lázas készülődés jegyében február hamar elmúlik, de augusztus végén sem siratjuk a nyarat, hiszen a legjobb része akkor még el sem kezdődött.

___ad_zone_4___

Forrás:
Yacht Magazin


Szeles Helyek - Windsurfing.hu nagyobb térképen való megjelenítése


Cimkék

Dahab    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
88793
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

RRD Perfo

28 500 Ft

45 000 Ft

Severne Air

39 000 Ft

59 000 Ft

RRD c80 RDM

84 000 - 98 000 Ft

114 000 - 135 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 Ft

182 000 Ft

Prolimit Fusion Freezip 4/3

45 000 Ft

59 000 Ft

RRD Celsius pro 5/3

59 000 Ft

129 000 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

275 000 - 360 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

70 000 - 105 000 Ft

74 000 - 105 000 Ft

Prolimit Predator 6/4

69 000 Ft

89 000 Ft