Csavaros tudnivalók 3. rész


2012.11.30

Érdekesség, hogy alapvetően kétfajta szkegrögzítés létezett: A (fix) és B (hosszirányban állítható) típus. Ezekből alakultak ki a mai konstrukciók, és persze pár változat már ki is halt.

A Windsurfing.hu csavaros szakija ezúttal nagyon részletes áttekintést nyújt nekünk a szkegek rögzítési rendszereiről, csavarjairól.

A szokásos mantra a biztonság kedvéért újra: A szörfcuccokon végzett szakszerűtlen barkácsolás káros lehet a felszerelés és a tulaj egészségére, valamint pénztárcájára is. Se a cikkíró, se a windsurfing.hu nem vállal felelősséget az itt leírtakért, ez csak egyfajta iránymutatás. Legalább míg garanciális a cucc, addig bírjunk magunkkal, utána jöhet az eszeveszett hegesztőpisztolyos és/vagy flexes rákenroll!

Mostantól jönnek a vásárláshoz kellő konkrét infók, elosztva, először a deszka csavarjai. Kezdjük hátulról, ahogy apánk szokta az újságolvasást a sportoldallal. Először a szkegek, abból is a fixboxosak. A Trimbox kissé kakukktojás, mert a szkeg hosszirányú pozíciója változtatható, de a rögzítés módja miatt itt a helye.

Powerbox, Tuttlebox, Deep Tuttlebox, Mini Tuttlebox, Trimbox (BIC)

Négy alkatrész kell (tuttle családnál – kivéve a minit – kétszer ennyi, trimboxnál pedig plusz három szkegstift):
 
Csavar, fémalátét, elasztikus- vagy gumialátét és a menetes szkegstift. Csavarhosszt nem írok, mert még az azonos típusú szkegszekrények méreteiben lehet eltérés. A hosszt tolómérő nélkül is ki lehet ügyeskedni, a lényeg hogy empirikus módszerrel dolgozva se bújjon ki az inzert alján a csavar és ezáltal se feszüljön a szkegnek – a feszítőerő nagyságának függvényében biztos repedés, majd idővel törés és szkegelhagyás lesz.

Tuttlebox szerelése Forrás: Starboard

1. Kereszthornyos domborúfejű gépcsavar - DIN 7985 / ISO 7045 – M6

Más néven a Philips fejű csavar, ebben a méretben 2-es nagyságú csavarhúzófej kell hozzá.


Deep Tuttlebox esetén járatos még a hatlapfejű, hornyos csavar is (DIN 933 SZ), M6 méretben. Ez normál egyélű csavarhúzón kívül „Krovával” is megtéphető.


2. Alátét – DIN 125 / ISO 7089 vagy DIN 9021 / ISO 7093 – M6

A powerbox csavarfészkének átmérője 24 mm, M6-os csavar méretben ezek a fémalátétek férnek bele. Igényesebbek használhatják a fakötésű verziót (DIN 9021), ennek a külső átmérője – így a felfekvő felülete is - nagyobb, mint a DIN 125-ösé.

   

Érdekes megoldás a csavar könnyebb ki - és berakására, ha egy hosszú gumicsíkból (fellelési hely: barkácsbolt) készül az alátét. A kilógó rész nem zavar senkit, és a fűben/homokban sem kell kutatni a csavar után, miután – mutatóujj megóvás miatt - „kiöntöttük” a deszkából.3. Gumialátét – Cobra-féle gyári méretek (mm): Ø17xØ6x3

Jobb felfekvést biztosít, meg némi kicsavarodás ellen biztosító szerepe is van. Ezek nincsenek szabványosítva, bár pár cég DIN 125 és DIN 9021 alapján gyárt ilyet, de ezek ritkák. Barkácsboltban, Obiban sokfajta kapható, de akár egy passzoló vastagságú gumilapból 5 perc alatt varázsolható egy megfelelő darab – (köröm)ollóval, igényesebbeknek házi készítésű kivágószerszámmal. A második és harmadik képen a Starboard biztonsági gumialátétje látható, (fellelési hely: szörfbolt) szépen elrejti a mezítelen talpra leskelődő éles csavarfejet, akkor is, ha az kiáll a deszka síkjából.
 

4. Menetes szkegstift vagy hornyolt keresztcsap - ISO 2338 és ISO 8734 – M6 – D = 9 mm/12 mm L = 12 mm

A szabványszámok csak a stiftszerepre vonatkoznak, amennyire tudom a menetes változat nem is szabványosított. A hivatkozott szabványszámú illesztőszegtől csak a hossztengelyére merőleges, hossztengellyel egybeeső szakasz (melynek két végpontja az illesztőszeg két vége) felezőpontján (L1 = 2 x L2) átmenő M6x1-es metrikus menet és a végén lévő sima-, vagy kereszthorony különbözteti meg. Az Alibaba.com weboldalon rengeteg van, valószínűleg a Cobra is onnan rendeli. Másik fellelési hely: Bútorboltok (De normál szörfboltban is kapható!). Aki rakott már össze Ikeából származó polcot, annak ismerős lesz, egy az egyben ugyanaz. Két fajta passzol a szkegedhez: A 9 mm, illetve a 12 mm átmérőjű. Hossz mindegyiknél 12 mm. Anyag: Acél vagy réz. Az átmérő tűrésmezeje „m6”, ami azt jelenti, hogy a névleges 9 mm helyett az átmérő 9.015 és 9.006 mm közé esik (12 mm-nél 12.018 és 12.007 mm közé), tehát túlméretes, ideális esetben (megfelelő méretű és tűrésű furatnál) picit szorulni fog.

A normál csavaron kívül még kettő speciális rögzítőcsavar (fellelési hely: szörfbolt, menet: M6) létezik. A Starboard kezdő deszkáinál használt nagy- és műanyagfejű csavar (Easy Bolt), valamint a Cobra (főleg kezdő) cuccainál a visszahajtható ovális fogóval ellátott csavar. Lényeg, hogy ezeket szerszám nélkül is lehet tekergetni/meghúzni.

Van még egy, már majdnem feledésbe merült megoldás, a Multi-Conic-Box. Ez egy olyan szkegfejkialakítást takar, melyet először talán a „Select Fins” talált ki és amelyre az összes járatos szkegbox adapter ráhúzható és rögzíthető. Így bármilyen szkeg (megfelelő kialakítású) használható bármilyen boxhoz, ha van passzoló adapterünk. Ezekhez az adapterekhez jár még kettő-kettő rézcsavar, amivel a szkeg az adapterhez rögzíthető. Decathlonban kapható és a csavarok (mating bolt vagy sex(!) bolt(!!!)) is inkább csak ott, hozzácsomagolva. Alibabán és barkácsboltban azért lehet próbálkozni.

Multiconic box szkeg Powerbox / tuttle box / trimbox

Multiconic csomag
Mating bolt + sex bolt

Tiga Conic Box

Aki esetleg még ilyet használ, annak (konstrukciótól függően) két-két menetes szkegstiftre és egy (vagy kettő) csavarra lesz szüksége. Tiszta tuttlebox az egész, amúgy.A másik nagy csoport, ahol a szkeg hosszirányban állítható. US- és Slotbox.

US-Box

A belaminálás után a legősibb rögzítési mód. Van belőle rövid és hosszú változat is. Szereléséhez három alkatrész kell: Stift, csavar és menetes rézlap. Csavarhosszt szintén nem írok, lényeg az, hogy ne nyomja/álljon bele az US Box alját/aljába.

US box szerelése
Forrás: Starboard

A US box méretei

1. Illesztőszeg – DIN 7 / ISO 2338 (normál) vagy DIN 6325 / ISO 8734 A (edzett, HRC ~60)

Ez a stift a szkeg végébe kerül, tűrésmezeje „m6”, azaz a gyári furatban (alaplyuk rendszernél) valószínűleg éppen szorulni fog, de ha már cserélték a stiftet vagy a furat felülete rongálódott, netán pár tized/század milliméterrel nagyobb az átmérő, ne légy rest egy kis epoxival beragasztani. Alapszabály, hogy a szkegfej ridegebb anyag, mint a fém (hihetetlen, de igaz), inkább a minimális furatbővítés, mint a felesleges erőltetés. Ebből az illesztőszegből a réz is jó, amúgy az edzett acél keményebb és szívósabb a normálnál. Általában 14-15 mm hosszú (Szkegházat vétel előtt azért ellenőrizd!), átmérőben 5 (névleges méret: 5.012 és 5.004 között) és 4 mm-essel (4.012 és 4.004 között) találkoztam eddig.


2. Csavar – Kereszthornyos domborúfejű gépcsavar – DIN 7985 / ISO 7045 – M4

Ez jó, mert a Philips fejű csavarhúzónkkal is tisztességesen meg tudjuk húzni. (Ha egyes méretű és nem kettes, mint a powerboxnál! A Starboard M4 méretben is olyan nagyfejű csavart ad, amihez a kettes vagy a hármas méret a jó.) De ez rossz, mert kiáll a szkegfej aljának síkjából, és turbulenciát okoz – a Starboard-féle nagyfejű méginkább. Ha van furatsüllyesztés a szkegfejben, akkor helyette mehet a hengeresfejű csavar is - DIN 84 / ISO 1207 – M4. Ennek a feje pont elfér a gyári furatsüllyesztésben, nem lóg a vízvonal alá – nem is lesz (akkora) turbulencia. Ehhez normál, egyélű csavarhúzó kell.

US box furatsüllyesztés nélkül

US box furatsüllyesztéssel

Alant látható a Maui Ultra Fins ügyes megoldása, így kevesebbet kell szenvedni a csavarral, meg a fűben való keresésével. 

3. Menetes rézlap

Szabványosítva nincs, ezért csak szörfboltban (esetleg barkácsboltban?) lehet szerezni, de ha van egy menetfúród, meg rézlapod (korrózióálló acéllapod), akkor legegyszerűbb otthon csinálni. Méretek (mm): 19x15x3.5…4, sarkain megközelítőleg R = 3 mm rádiusszal lekerekítve, közepén egy M4x0.7-es menetes furat ül.

Slotbox szkeg

Slotbox

Új innováció, könnyebb (77 gramm), mint a US-Box (300 gramm), de legalább gyengébb is. Itt a legkevesebb a szükséges alkatrészek száma: szkegenként kettő darab csavar kell. (Witchcrafték biztosra mennek, náluk mindkét oldalon van kettő-kettő.) Mivel itt még nincs kiforrott és egységes konstrukció, nagyjából minden gyártó más-más típusú kötőelemet használ, ezért nagyon érdemes megnézni a régit és olyat szerezni. (Épp ezért – egy két kivételtől eltekintve – konkrét csavartípusok nem lesznek, de az eddigi két rész, meg az alábbi kis összefoglaló elolvasása után már menni fog a kiválasztás.)

Két alaptípus van.

Witchcraft - 4 csavar

Slotbox

Az első (időben korábbi) típusnál műanyag inzertekbe mennek bele az (önmetsző vagy nem önmetsző, de önmetsző elven rögzülő) csavarok. Lényeg, hogy a csavar beletekerés közben saját magának vájja az előfúrt műanyag/kompozit inzertbe az anyamenetet. Ezek nem minden esetben önmetsző csavarok, lehetnek szimplán metrikusak vagy hüvelykmenetesek is.

Járatos csavarok:

1. Hernyócsavar DIN 913 - UNC #10-24 menettel

Ilyen van a Simmer deszkáiban. Ha valakinek az imbuszkulcs nem jön be, akkor használhat helyette DIN 551-es szabványszámú hernyócsavart is

Imbuszos DIN 913
DIN 551

2. M5 metrikus menetes csavar, Philips fejjel (kettes vagy hármas)

3. (Hernyó)csavar - UNC 3/16 menettel (régi jelölés, most már a fenti #10-24 van helyette – ez főleg a 2009-2010-es Starboardoknál fordul elő)

Tulajdonképpen szinte bármilyen csavar jó, aminek a feje, a magátmérője (d1), a külső átmérője (d), valamint a menetemelkedése (P) csak kicsit, mondjuk pár tized mm-t tér el az eredetitől. A képen metrikus menet van ábrázolva, nem biztos, hogy az adott Slotbox csavarja is metrikus, ez csak a példa kedvéért van itt. Egy (lehetőleg analóg, az pontosabb) tolómérővel ezt ki lehet sakkozni. Ökölszabály önmetsző csavaroknál: Ha nincs eredeti, ami belepasszol a már meggyötört és kivájt menetbe, akkor a valamivel nagyobb átmérőjű (külső/belső), de lehetőleg minél jobban hasonlító menetemelkedésű csavar még jó lehet, a kisebbek semmiképpen! Ha minden kötél szakad, akkor epoxiinjektálással és felfúrással akár házilag is javítható a Slotbox, de ide nem muszáj eljutni.

Tolómérő Metrikus menet

Ha valaki ég a vágytól, hogy az US-Boxos szkegjeit Slotbox-képessé tegye, annak itt a jó hír, hogy ezt egész egyszerűen meg lehet oldani, emitt meg a videó, arról, hogy hogyan.

Ugyanaz érvényes itt is, mint az US-Boxnál: Ha kiáll a deszka alsó síkjából a csavarfej, akkor turbulens lehet az áramlás, ami nem jó, a spinout veszély nő, de legalább rendesen hozzá lehet férni csavarhúzóval. Ha nem áll ki (például hernyócsavar esetén), akkor a lamináris áramlásra sokkal nagyobb az esély, spinout veszély csökken, de igazi kínszenvedés imbuszkulccsal meghúzni, ha telemegy homokkal. Ám újabban olyan konstrukciók hagyják el a Cobra gyártócsarnokát, ahol még a Philips-fejű csavar is deszka alsó síkjába van süllyesztve

Ennél a típusnál nagyon nem hülyeség figyelni a csavar betekerésére, főleg ha már többedszer ki- és behajtottuk a csavart. Kis odafigyeléssel nagyon meg lehet növelni a műanyag inzert élettartamát.A fejlettebb változatnál nem műanyag, hanem rézinzert van, általában M4-es vagy M5-ös metrikus menettel és hármas nagyságú Philips fejjel, lásd a 2013-as Starboard Flare-t, például. Pontos csavartípust ide nem is írok, hiszen egyrészt – mint fent említettem – a konstrukció nem végleges, másrészt az eddigiek alapján bárki tud bele csavart szerezni ha figyel két dologra:
- megfelelő átmérőjű metrikus (vagy más szabványú) menet legyen a csavaron,
- a csavarfej férjen el a neki kialakított helyen és tisztességesen meg lehessen húzni.

___ad_zone_4___

Slotbox - réz inzertekkel
Forrás: Starboard

 

Igényes gyártók, például a Starboard, azért juttatnak némi infót a barkácsolóknak. Szabványszám és pontos típusmegjelölés nélkül ugyan, de a deszkához passzoló csavarméretek egészen 2002-ig visszakereshetőek, itt >>

A szkeg tehát már a helyén van. A következő részben is a deszka lesz a lényeg, csak megyünk előre: papucsok, tartó- és fogóelemek (tanulódeszkák) és a szelepcsavar.

GP

Forrás:

- dr. Ola Helenius
- wikipedia.com
- fabory.com
- schrauben-lexikon.de
- star-board.com
- Zsáry: Gépelemek I.
- whitelionwindsurfig.blogspot.com
- Omacht-Sárközi: Műszaki táblázatok
- windsurfing.pl
- mauiultrafins.com

A korábbi csavaros cikkekért kattints a cimkére:


Ascan Black

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
95064
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021