Cikkek


Cold Knap - Spot leírás

2016.10.31

Niki & Endru @ CK

Cold Knap egy dél walesi spot, mely egy kis öbölben található Barry Islanden (nem igazi sziget, de így hívják), illetve Cardiff Airport tőszomszédságában.

Nagyon hangulatos hely, olyan, mintha valami horvátországi partra csöppent volna az ide ellátogató kalandor. A tengerparti házak jellege és stílusa leginkább nyaralóövezetre emlékeztet. A guru előrejelzései alapján erre a térségre nagyobb arányban jellemző a napsütés és felhőtlenség, mint pl. West Kirbyre. Tehát nagyobb eséllyel szörfözhetünk itt napos, tiszta, kellemes időben. Kellemes alatt azt értem, hogy a hosszú ruha és cipő ide is elkel.

Megközelítés szempontból jól járható, gyorsan közlekedhető utak vezetnek ide, hétvégén nem kell különösebb forgalmi akadályokra, torlódásokra számítani. Úti célként a Knap Car Terrace-t adjuk be. Egy parttal párhuzamosan futó hosszú betonútra érkezünk, mely zsákutcában végződik, az út mentén végig parkolási lehetőség van, mely egész évben ingyenes (mosdók a parkoló elején találhatóak), ámbár melegebb napos, szeles napokon esetlegesen nehezen találhatunk szabad parkolóhelyet, mivel a nem szörfös helyiek is előszeretettel járnak ki piknikezni, olvasni, szörfösöket nézni, vagy csak az autóban üldögélve a vizet bámulni. Ez utóbbit órákon keresztül képesek űzni főleg a nyugdíjas korosztály képviselői. Angliában nagy divat (West Kirbyben is megfigyelhető), hogy ez a korosztály legurul kis autójával a partra, amiből papa, mama nem szállnak ki, elmajszolják a kis szendvicsüket, közben beszélgetnek, élvezik a látványt, megiszogatják teájukat a kis termoszukból, majd pár óra elteltével anélkül távoznak, hogy kinyitották volna a kocsi ajtót és egy lépést tettek volna parton. Halál cukik. Nyugodtak, vidámak, tudják élvezni nyugdíjas éveiket, látszik rajtuk, hogy az égvilágon semmi gondjuk nincs, nincsenek szétcsapva, mert egész életükben stresszeltek, van életük a nyugdíj után is.

Na de miután találtunk parkolóhelyet elkezdhetjük a szerelést. a helyiektől érdemes ellesni a megfelelő vitorla méretet, ha bizonytalanok vagyunk, akik nagyon segítőkészek, ha kezdeményezzük a párbeszédet. Az első kérdés persze mindig az, honnan jöttél, azaz milyen nemzetiségű vagy. Tőlük tudtuk meg, hogy ha apály ciklus van, akkor körültekintőbbnek kell lenni, és nem ajánlatos messze eltávolodni a parttól, mert ha bármi történik, pl. eltörik valami, vagy netán rosszabb és személyi sérülés következik be, elég egy ficam, vagy rándulás, a partra kiúszni majdnem hogy lehetetlen, de az biztos, hogy küzdelmes és embert próbáló feladat. Ugyanis a víz olyan ütemben ?folyik? el, hogy az úszással nem tudjuk azt kiegyensúlyozni, és közeledés helyett egyre csak távolodunk a parttól. Szóval észnél kell lenni, és a legfontosabb, mindig legyen valaki, aki tud segítséget nyújtani, vagy hozni. A ?dagályosodás? viszont a malmunkra hajtja a vizet, szó szerint is. Ugyanis a víz növekedése oly módon segíti a szörfözést, hogy az átlagosnál jobban lehet magasságot nyerni. Állítólag 2 órával low tide előtt a legsimább a víz, a legjobb hullámok pedig 2 órával high tide előtt a legjobbak.

A part csalóka. Az autóból csak át kell vinnünk a cuccunkat az út túloldalára, és kavicsos terepen tudunk szerelni. Majd a víz eléréséhez le kell jutnunk egy kisebb hegyoldalon - na jó inkább domboldalon - ezen a kavicsos terepen. Félúttól a kihívás fokozódik, mert egyre nagyobb kavicsokon kell leküzdeni magunkat, melyek aztán kövekbe csapnak át, néhol a cuccal a kézben Indiana Jones-t meghazudtoló egyensúlyozási terepgyakorlatot mutathatunk be a nagyérdeműnek. A jó hír viszont, hogy low tide esetén elfolynak a kövek és elég szép homokos placc tűnik elő a víz távozása után. Aki kényesebb a deszkájára, javasolt a deszkazsákot levinni a partra, pár kővel kibélelni, és arra fektetni a felszerelést, hogy a szél munkája következtében fellépő apró ütődések miatt ne keletkezzenek felületi karcolások a deszkán. A zsákot szörfözés alatt nyugodtan a parton lehet hagyni, itt nem kell eltulajdonítástól tartani. De mivel a parkoló magasan fekszik, szép látvány terül el előttünk.

A Cardiff reptér közelsége miatt a gépek a fejünk felett már egész nagyok, pont itt ereszkednek le, balról érkeznek. Egyedülálló élményt nyújt, és nem tapasztaltuk, hogy befolyásolná a szelet. A legjobb szélirányok a délnyugati, nyugati, észak-nyugati. Nyugati szélben a partra kb. 60-75 fokos szögben (balra) lehet csapatni. Élvezetes itt a szörfözés, van karizmája a helynek. Távolodva a parttól elhagyva az öböl biztonságát a körülmények kicsit mostohábbá válnak: a szél is erősebb (és egyenletesebb) és a hullámok is nagyobbak.

Ha a szörfözés mellett Wales egyéb látványosságaira is kíváncsiak vagyunk, akkor itt található Anglia top 10 legszebb tengerpartja közé választott Rhossili Bay. Kastélyokban is bővelkedik dél Wales: a spothoz legközelebb Caerphilly Castle található, innen Raglan Castle-t lehet gyorsan elérni. Ha Rhossili Bay irányába indulnánk, akkor Laugharne és Llansteffan kastélyok eshetnek útba. Városnézést kedvelőknek Cardiff és a Bristoli öböl túloldalán Bristol várja a turistáskodásra vágyókat.

A spot a térképen:

Videó a spotról:

 

Chase of the wind (windsurf video) from Szorfkiralylany on Vimeo.

Hasonló információk angolul:

https://boards.co.uk/travel/uk-travel/cold-knap-barry-cardiff.html

Endru & Szörfkirálylány


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
73828
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

RRD Perfo

28 500 Ft

45 000 Ft

Severne Air

49 000 Ft

59 000 Ft

K4 Fang

21 000 - 23 000 Ft

F2 Fresh

129 000 Ft

209 000 Ft

RRD Grado back zip 5/3

39 000 Ft

108 800 Ft

Aeron V-Grip 26

49 900 Ft

77 500 Ft

Ascan Jibe

10 690 Ft

RRD dupla boardbag

33 000 - 55 000 Ft

69 000 - 99 000 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

295 000 - 459 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

74 000 - 105 000 Ft

74 000 - 105 000 Ft

Madness poncsó

10 900 Ft

13 000 Ft