Cold Knap - Spot leírás


2016.10.31

Niki & Endru @ CK

Cold Knap egy dél walesi spot, mely egy kis öbölben található Barry Islanden (nem igazi sziget, de így hívják), illetve Cardiff Airport tőszomszédságában.

Nagyon hangulatos hely, olyan, mintha valami horvátországi partra csöppent volna az ide ellátogató kalandor. A tengerparti házak jellege és stílusa leginkább nyaralóövezetre emlékeztet. A guru előrejelzései alapján erre a térségre nagyobb arányban jellemző a napsütés és felhőtlenség, mint pl. West Kirbyre. Tehát nagyobb eséllyel szörfözhetünk itt napos, tiszta, kellemes időben. Kellemes alatt azt értem, hogy a hosszú ruha és cipő ide is elkel.

Megközelítés szempontból jól járható, gyorsan közlekedhető utak vezetnek ide, hétvégén nem kell különösebb forgalmi akadályokra, torlódásokra számítani. Úti célként a Knap Car Terrace-t adjuk be. Egy parttal párhuzamosan futó hosszú betonútra érkezünk, mely zsákutcában végződik, az út mentén végig parkolási lehetőség van, mely egész évben ingyenes (mosdók a parkoló elején találhatóak), ámbár melegebb napos, szeles napokon esetlegesen nehezen találhatunk szabad parkolóhelyet, mivel a nem szörfös helyiek is előszeretettel járnak ki piknikezni, olvasni, szörfösöket nézni, vagy csak az autóban üldögélve a vizet bámulni. Ez utóbbit órákon keresztül képesek űzni főleg a nyugdíjas korosztály képviselői. Angliában nagy divat (West Kirbyben is megfigyelhető), hogy ez a korosztály legurul kis autójával a partra, amiből papa, mama nem szállnak ki, elmajszolják a kis szendvicsüket, közben beszélgetnek, élvezik a látványt, megiszogatják teájukat a kis termoszukból, majd pár óra elteltével anélkül távoznak, hogy kinyitották volna a kocsi ajtót és egy lépést tettek volna parton. Halál cukik. Nyugodtak, vidámak, tudják élvezni nyugdíjas éveiket, látszik rajtuk, hogy az égvilágon semmi gondjuk nincs, nincsenek szétcsapva, mert egész életükben stresszeltek, van életük a nyugdíj után is.

Na de miután találtunk parkolóhelyet elkezdhetjük a szerelést. a helyiektől érdemes ellesni a megfelelő vitorla méretet, ha bizonytalanok vagyunk, akik nagyon segítőkészek, ha kezdeményezzük a párbeszédet. Az első kérdés persze mindig az, honnan jöttél, azaz milyen nemzetiségű vagy. Tőlük tudtuk meg, hogy ha apály ciklus van, akkor körültekintőbbnek kell lenni, és nem ajánlatos messze eltávolodni a parttól, mert ha bármi történik, pl. eltörik valami, vagy netán rosszabb és személyi sérülés következik be, elég egy ficam, vagy rándulás, a partra kiúszni majdnem hogy lehetetlen, de az biztos, hogy küzdelmes és embert próbáló feladat. Ugyanis a víz olyan ütemben ?folyik? el, hogy az úszással nem tudjuk azt kiegyensúlyozni, és közeledés helyett egyre csak távolodunk a parttól. Szóval észnél kell lenni, és a legfontosabb, mindig legyen valaki, aki tud segítséget nyújtani, vagy hozni. A ?dagályosodás? viszont a malmunkra hajtja a vizet, szó szerint is. Ugyanis a víz növekedése oly módon segíti a szörfözést, hogy az átlagosnál jobban lehet magasságot nyerni. Állítólag 2 órával low tide előtt a legsimább a víz, a legjobb hullámok pedig 2 órával high tide előtt a legjobbak.

A part csalóka. Az autóból csak át kell vinnünk a cuccunkat az út túloldalára, és kavicsos terepen tudunk szerelni. Majd a víz eléréséhez le kell jutnunk egy kisebb hegyoldalon - na jó inkább domboldalon - ezen a kavicsos terepen. Félúttól a kihívás fokozódik, mert egyre nagyobb kavicsokon kell leküzdeni magunkat, melyek aztán kövekbe csapnak át, néhol a cuccal a kézben Indiana Jones-t meghazudtoló egyensúlyozási terepgyakorlatot mutathatunk be a nagyérdeműnek. A jó hír viszont, hogy low tide esetén elfolynak a kövek és elég szép homokos placc tűnik elő a víz távozása után. Aki kényesebb a deszkájára, javasolt a deszkazsákot levinni a partra, pár kővel kibélelni, és arra fektetni a felszerelést, hogy a szél munkája következtében fellépő apró ütődések miatt ne keletkezzenek felületi karcolások a deszkán. A zsákot szörfözés alatt nyugodtan a parton lehet hagyni, itt nem kell eltulajdonítástól tartani. De mivel a parkoló magasan fekszik, szép látvány terül el előttünk.

A Cardiff reptér közelsége miatt a gépek a fejünk felett már egész nagyok, pont itt ereszkednek le, balról érkeznek. Egyedülálló élményt nyújt, és nem tapasztaltuk, hogy befolyásolná a szelet. A legjobb szélirányok a délnyugati, nyugati, észak-nyugati. Nyugati szélben a partra kb. 60-75 fokos szögben (balra) lehet csapatni. Élvezetes itt a szörfözés, van karizmája a helynek. Távolodva a parttól elhagyva az öböl biztonságát a körülmények kicsit mostohábbá válnak: a szél is erősebb (és egyenletesebb) és a hullámok is nagyobbak.

Ha a szörfözés mellett Wales egyéb látványosságaira is kíváncsiak vagyunk, akkor itt található Anglia top 10 legszebb tengerpartja közé választott Rhossili Bay. Kastélyokban is bővelkedik dél Wales: a spothoz legközelebb Caerphilly Castle található, innen Raglan Castle-t lehet gyorsan elérni. Ha Rhossili Bay irányába indulnánk, akkor Laugharne és Llansteffan kastélyok eshetnek útba. Városnézést kedvelőknek Cardiff és a Bristoli öböl túloldalán Bristol várja a turistáskodásra vágyókat.

A spot a térképen:

Videó a spotról:

 

Chase of the wind (windsurf video) from Szorfkiralylany on Vimeo.

Hasonló információk angolul:

https://boards.co.uk/travel/uk-travel/cold-knap-barry-cardiff.html

Endru & Szörfkirálylány


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
19767
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021