Alternatív Szörfversenyek


2004.12.01

A kilencvenes években összesen három versenystílus volt porondon: a szlalom, a speedszörfözés és az óiási méretű hullámok közötti wavesailing. Az ezredfordulóra megjelent és azóta is óriási érdeklődésnek örvend a Freestyle szörfözés, ahol sima, vagy kicsit hullámos vízen látványos manőverek bemutatásával mérik össze tudásukat a szörfösök. A szlalom szerepét átvette a Formula Windsurfing: a pályán kreuzolni is kell és a sebesség mellett megnőtt a taktika szerepe. A PWA (Profi Szörfösök Szervezete) már 7 csomós szélben is indít versenyt, így nagymértékben megnőtt a szörftestek és a Formula versenyeken használt vitorlák mérete is. (A PWA Formula Windsurfing versenyeire maximum 1005 mm széles deszkával, és maximum 12,5 m2-es vitorlával lehet benevezni). Ahogy korábbi számainkból már megtudtuk, tavaly debütált a SuperCross is, melynek lényege, hogy a versenyzőknek a gyors haladás mellett radikális freestyle manővereket kell bemutatniuk. A PWA idén már négy helyszínen rendezett futamokat és immáron a szörfözés történelmében először supercross bajnokot is avatott az amerikai Matt Pritchard személyében.
Az említett fő irányzatokról már sokat hallottunk, de mindenképpen érdemes az alternatív versenyekről is szót említeni, már csak azért is, mert egy nagy sikerű magyar kreáció is közéjük tartozik.

Let′s GO Freestyle

A magyar időjárásról minden szörfös tudja, hogy nem igazán kedvez a sportnak. A szél legtöbbször túl gyenge, ha fúj akkor sem egyenletesen és emiatt eddig nehéz volt sikeres és igazán izgalmas versenyt rendezni. Csík Bertalan és Velényi Rudolf azonban egy olyan ötlettel rukkoltak elő, hogy mindenképpen, ha fúj, ha nem, megrendeznek egy freestyle versenyt, hiszen a legújabb szörffelszerelések már akár szélcsendben is örömet okozhatnak, bizonyos szabadstílusú manővereket akár szélcsendben is végre lehet hajtani velük. Így született meg a Let’s Go Freestyle nevű rendezvény, mely már második éve kerül megrendezésre és óriási érdeklődés követi. Tavaly is, idén is példátlan számú, ötven nevező jelentkezett és nem csak a vízen, hanem a parton is sok embert megmozgatott a rendezvény. További érdekességnek számít a páros verseny, ahol egyszerre két ember egy szörfön állva (illetve nem is állva, hanem fekve, ülve, fejen állva és amit még el tudunk képzelni) küzd meg a többi párral, olykor egészen lehetetlennek tűnő manővereket bemutatva. A verseny mindenki előtt nyitott, a nevezés mindössze annyiból áll, hogy a versenyző a verseny előtt felírja a nevét a rendezőknél egy papírra. A rendezvény teljesen kötetlen volta ellenére mégis komoly nyeremények kerülnek kiosztásra, illetve kisorsolásra, aminek talán az az oka, hogy a rendezők célja elsősorban a szörfözés népszerűsítése, az hogy minél több emberrel megszerettessék a sportot.

Let′s GO Freestyle 2003

Viccesen hangzik, hogy a verseny ideje alatt óriási szerencséjük volt a rendezőknek: akkora szélcsend, ami a versenyeken volt, még a Balatonon is ritkaságszámba megy. A futamok mégis rendkívül érdekesek voltak, a versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt (volt aki búvárfelszereléssel, volt aki egy plusz szék beiktatásával szörfözött, egyesek leszerelték a vitorlájukat menet közben..) Az idei versenynek már külföldön is volt visszhangja; talán a következő Let’s Go Freestyle-on már néhány külföldi indulót is láthatunk a nevezők listáján.

Érdekes kezdeményezése volt 2002.-ben a dán Lars Petersennek és barátainak. A hagyományos wave és freestyle versenyeken mindössze néhány bíró döntésén múlik, hogy az adott „heat” –en - ahol egyszerre két versenyző mutatja be a tudását a közönség előtt – ki jut tovább a következő szintre.

Webcontest - Peter Volwater - Gran Canaria - 2003 - Table Top

Az új ötletnek köszönhetően – mely a webcontest nevet kapta - igazságosabbak lehetnek az egyes wave és freestyle versenyek amellett, hogy sokkal kevesebb pénz szükséges megrendezésükhöz és mivel az időpontjuk sem annyira kötött mint a hagyományos versenyeknek, jobban lehet igazodni az ideális időjáráshoz is.
A versenyzők a közösen kiválasztott helyszínen háromszor hét-hét percet kapnak és ezalatt a kamerával csak az ő produkciójukat veszik fel. Miután elkészült a két 21 perces felvétel, a versenyzők megnézik hogy mit teljesítettek, majd 1-1 perces kivágásokat szerkesztenek, melyekben csak az általuk kiválasztott, legjobban sikerült manőverek láthatók.
Az elkészült anyagot közzéteszik az interneten, ahol nem a néhány bíró, hanem internetezők ezrei döntik el, hogy a versenyzők közül kinek a produkciója volt a leglátványosabb.

Webcontest - Lars Petersen - Gran Canaria - 2003 - Willy Skipper

Smackfest

További érdekes alternatív próbálkozás a Smackfest névre elkeresztelt, a profi waveszörfösök számára kitalált versenysorozat. Az első két versenyt Tasmániában rendezték meg az legutóbbi verseny a napokban ért véget. A rendezők elképzelései szerint a kevésbé ismert, és komolyabb tudást igénylő, nagy hullámokkal tarkított partvidékek lesznek a verseny helyszínei.

Smackfest - Andrew Morris - Tasmania - 2004 - Aerial off the lip

A megszokott wave – kategóriában megrendezett versenyekben a pontozás alapja a futamok alatt elért átlagos teljesítmény. A Smackfest esetében azonban ezzel ellentétben csak a legjobb hullámlovaglást és csak a legszebbre sikerült ugrást pontozzák. A rendezők célja, hogy a figyelmet a sokak által unalmasnak tekintett európai helyszínekről, ahol közepes méretű hullámok, és a radikális wave windszörfözéshez kevésbé alkalmas part felé fújó szél a jellemző, olyan helyekre hívja fel, ahol nagyobbak a hullámok és a partvonallal párhuzamos irányú (side-shore) szél fúj. Ez utóbbinak a jelentősége röviden összefoglalva abból áll, hogy a szörfösök a side-shore szélben pont szemből tudnak rámenni a hullámra, és elugrani róla, továbbá kényelmesebben és látványosabban tudják a hullámlovaglás manővereit is végrehajtani, amikor a hullámokkal nem szembe, hanem azokon le-fel csúszkálva siklanak.

Smackfest - Tasmania - 2004 -

Árbóc magasságú hullámokban

Ezek az alternatív ötletek valószínűleg nem fogják átvenni a megszokott versenyek helyét, de az mindenképpen pozitív lenne, ha fennmaradnának és a továbbiakban is színesítenék a szörfös események kínálatát.

Aqua Magazin

Kapcsolódó linkek:

::

A Smackfest honlapja
::

A Webcontest honlapja


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








54392
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

89 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz