A Windguru Guruja - Interjú Vaclav Hornikkal


2006.10.31

Vaclac Hornik


Mit ír a Guru? - Egy kívülálló számára a kérdés inkább vicces és érthetetlen, egy vitorlázó, vagy szörfös számára viszont nagyon is komoly jelentéssel bír, mely köznyelven a következoképpen hangzik: „milyen széllel számoljunk az elkövetkezo napokban?”, vagy a „milyen idojárást jelzett elore a www.windguru.cz weboldal erre a hétvégére?” A Windguru már az egész világon ismert, készítojérol, karbantartójáról Vaclav Hornikról viszont nem tudunk semmit. Úgy érezzük ez nem maradhat így tovább!

Kit tisztelhetünk benned? Programozó, közgazdász, szörfös, vitorlázó?

Elsosorban egy egyszeru szörfösnek tartom magam! Már majdnem 20 éve szörfözöm, az édesapám házi készítésu szörfjén kezdtem tanulni. Hamar megszerettem a sportot, minden nap izgatottan figyeltem a szél-elorejelzéseket. Az internettel eloször az egyetemen szembesültem és természetesen a szél elorejelzéssel foglalkozó oldalak voltak az elsok amire rákerestem. Egy másik hobbim a saját honlapom alakítgatása lett

Egy másik hobbim a saját honlapom folyamatos alakítgatása volt és egy napon megszületett az ötlet, hogy kellene készíteni a szörfösök számára egy könnyen kezelheto idojárás elorejelzo oldalt. Elso körben a négy legfontosabb cseh szörfös helyre készült el a szél-elorejelzés, melyekhez a NOAA szerveren található ingyenesen használható adatbázis jelentette az alapot. Az emberek szerették az oldalt, tetszett nekik az információ táblázatos megjelenítése. Egy prágai szörfboltos annyira kedvelte az oldalt, hogy kapásból minden felszerelésre adott 10% kedvezményt ha nála vásároltam. Mikor bizonyossá vált, hogy az emberek szeretik ezt az egyszeru oldalt, további fejlesztésekbe fogtam. Bovítettem az elorejelzéseket, beregisztráltam egy saját nevet és ettol kezdve hívják az oldalt Windgurunak.

Mikor tudatosult benned, hogy a világ minden tájáról nézik az oldalad és hogy talán a Windguru bír a legnagyobb látogatottsággal a témán belül?

A Windguru ha jól emlékszem 2000.-ben indult. Nem sokkal az indulás után elkészült az angol verzió is és a látogatók száma lassan elkezdett emelkedni. Mikor kaptam egy emailt Fijirol, akkor éreztem igazán, hogy igen, kezd nemzetközi lenni az oldal. Ezek után az oldal népszerusége évrol évre csak nott és nott. Eleinte egy hagyományos szerveren helyeztem el az oldalt, de késobb egy saját szerverre kellett áttelepíteni az oldalt, mert a szolgáltató már nem bírt megbirkózni a magas látogatottsággal. Egy kis ido elteltével aztán gyorsabb és megint gyorsabb szerverre kellett váltani…

Hány ember munkájából állt és áll össze a weboldal?

A munka legnagyobb részét én magam végzem, nem régen még egy másik munkahelyen is dolgoztam, de fel kellett mondanom, mivel a windguru egyre több idot és figyelmet igényelt, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám egyben a hobbim is. Van egy barátom, aki idonként besegít, mások interneten keresztül segítenek munkájukkal és van még néhány ember, aki az MM5 elorejelzo modellen dolgozik. Saját idojárás elorejelzo modellt alkalmazni nem egyszeru dolog, ebben nincs is tapasztalatom, szóval a munkának ezt a részét meghagytam a szakembereknek.

Hogy muködik az oldal, pontosan milyen idojárás modellekbol származik az információ?

A rendszer alapja a GFS model, melyet a NOAA szuperszámítógépei generálnak. Ez egy globális modell, az egész föld idojárását elemzi, az eredmények pedig szabadon felhasználhatók, számos idojárással foglalkozó szervezet használja azokat. A Windguru a GFS elorejelzéseit használja, de az eredményeket felhasználjuk a saját, nagy felbontású, európai MM5 modellünkhöz is. Az alap modellekbol kiindulva felhasználóbarát megjelenítést készítünk, ez az amit a felhasználó az oldalon talál.

Milyen gyakran frissülnek az adatok?

Minden model négy alkalommal frissül naponta, tehát minden 6. órában új adatokat látunk az oldalon. Fontos, hogy mindig megnézzük a legfrissebb állást, mert az adatok minden frissüléskor változnak valamennyit.

Hány ember használja a windgurut naponta? Mi a helyzet a wapos letöltésekkel?

Jelenleg napi kb. 140.000 látogatóval számolunk, az emberek többsége szörfös és kiteszörfös, a szezont még mindig az európai nyár jelenti, mivel még mindig európából kattintanak a legtöbben a Windgurura. Télen is sok a látogató, különösem most, hogy a snowkite kezd egyre népszerubb lenni. A forgalom legnagyobb része az interneten realizálódik, de a mobiltelefonos letöltések száma is gyorsan no, de errol sajnos még nincsen pontos statisztikám.

Érdekes hogy a Windguru.cz cseh domain névvel váltvilághíruvé. Van .com-os elérhetoség is?

A Windguru.com és a Windguru.net domain neveket is beregisztráltam, de a Windguru.cz-t oríztem meg fo domainnak, úgy gondolom ez érdekesebbé teszi, a .com nekem túl com-mersz :)

Vaclav Hornik

Más szeles sportot is uzöl, vagy csak a szörfözés az ami vonz?

Elsosorban szörfözöm, de tavaly elkezdtem snowkiteozni, és ez egy nagyon-nagyon kellemes sport! Sosem szerettem a telet, mert nem lehetett itthon szörfözni, de a snowkitenak köszönhetoen most már a tél is ugyanolyan érdekes számomra mint a nyár. Ehhez még hozzá tartozik az is, hogy nálunk télen sokkal jobb szelek fújnak mint nyáron és ezért nagyon sokszor tudunk snowkiteozni! Nemrég kipróbáltam a kiteszörfözést is, de még nagyon alap szinten vagyok. Lelkes vagyok, szeretnék fejlodni, de sajnos a Cseh Köztársaság idojárása nem a legideálisabb a fejlodéshez.

Melyik a kedvenc szörfös helyed otthon és külföldön?

A „házi” szörfös helyem Nechranice, mely körülbelül 100 km-re található Prágától, ahol élek, de egyáltalán nem nevezném szörfös paradicsomnak, füstölgo eromu dominálja a tájképet. Nem sokat fúj a szél ezen a helyen, de ez az egész országra igaz… Ami a külföldi helyeket illeti, nagyon szeretem a görögországi Parost, Korzikát és Szardíniát. Sajnos azonban az idom legnagyobb részét a monitor elott töltöm.

Mikor szörfözni készülsz, más weboldalakat is megnézel?

Csak a Windgurut!! – Csak vicceltem, a windguru természetesen számomra sem az egyetlen és kizurólagos forrás, mikor tényleg biztosra akarok menni, több elorejelzést is összehasonlítok.
Meg vagy elégedve a Windguru pontosságával? Szoktál nevetni más, mondjuk a Televízió elorejelzését hallgatván?

Ez csak egy idojárás-elorejelzo modell, mely sosem lesz 100%-os pontosságú, de számomra a lehetoleg pontosabb információt nyújtja. A határait ismerve elégedett vagyok a pontosságával, már sokszor segített a szörfözheto napok kifogásában. Természetesen nem nevetek a TV elorejelzésein, azt embereknek készítik, az o igényeik szerint, oket nem érdekli a szél sebessége, de a szörfösök nem normális emberek, inkább egy nagyon különleges állatfaj :). Nem érdekli oket, hogy esik-e vagy süt a nap, meleg van, vagy hideg, csak a szél sebessége az ami izgatja oket.


Milyen terveid vannak a Windguruval? Milyen fejlesztésekre számíthatunk?

Szeretnél még pontosabb, MM5 9 km-es pontosságú, nagy felbontású elorejelzéseket is megjeleníteni, gondolkozom még emailben vagy smsben küldött szélriasztásokon, több nyelvu honlapon, szóval sok-sok ötlet motoszkál a fejemben. De talán tudod, a dolgok mindig nehezebben alakulnak, mint azt vártad volna. Egyvalamiben viszont biztos lehetsz! A windguru folyamatosan fejlodni fog! :)

A Cseh köztársaságban élsz, mely egy igazi téli paradicsom. Gondolkodtál mára snowguru.cz beindításán?

Igen, ha legalább szél nincs, hó az van boven nálunk. Szeretek snowboardozni, de ahogy korábban említettem, télen a snowkiteozás az ami most leginkább érdekel. Szerintem néhány év múlva nagyon el fog terjedni ez a sport, könnyu elsajátítani, igazi kedvtelés, játék az elemekkel. Kerüld el a tömeget a sípályán, menj ki a mezore és élvezd a szuzhavat a mezo közepén!

Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk a jövoben is a Windguruhoz!

Nagy Aloha minden szél-orültnek Magyarországon és a Világon!

Vaclav Hornik.

Az interjút készítette: Matto


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








28636
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021