A Szélinfó - hatalom


2007.02.10

Egy szeles Windependent versenyen

Szlovén Chachoo a Balatonon

2006. március

2006. március

Árulkodó felhők

2007. január, kellemes szörfidő

Érdemes leutazni a Balatonra? Fúj a szél, vagy csak állni fogunk az esőben, szélcsendben? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok a hétvégéhez közeledvén valószínűleg már minden vitorlázó fejében felmerültek. A kérdésekre a választ régebben a helyszínen tartózkodó laikus ismerősök telefonon való zaklatásával kaptuk meg. Azt, hogy esik-e az eső, még bárki meg tudja mondani, a szél erejével és irányával kapcsolatban viszont már problémák merülhetnek fel.

Az internet és az információs technológia forradalmi fejlődésének korában ennél már sokkal kifinomultabb eszközök is a rendelkezésünkre állnak, ha biztosra akarunk menni és szeretnénk a drága szabadidőnket hatékonyan eltölteni. Írásomban össze szeretném foglalni azokat a lehetőségeket, melyekkel mindenképpen érdemes élni, ha tudni szeretnénk, hogy milyen időjárással számolhatunk, hol, mikor érdemes vízre szállni? Szerencsénkre az interneten több honlap is létezik, mely kifejezetten erre a témára összpontosít és nagyon megbízható, részletes előrejelzést nyújt.

A szél-előrejelző weboldalak közül méltán vált talán a legismertebbé a cseh www.windguru.cz , melyet a korábbi lapszámunkban bemutatott szörfös Vaclav Hornik eleinte saját célra hozott létre. Honlapja az amerikai NOAA szuperszámítógépei által generált, ingyenesen felhasználható adatokat alakítja át könnyen áttekinthető, táblázatos formátumba. Az ötlet annyira bevált, hogy a Windguru mára már fogalommá vált, a világ minden pontján ismerik és használják. A honlap a kezdetekhez képest rengeteget fejlődött, ma már wapon is elérhető (wap.winguru.cz) és GPS koordináták alapján akár a saját házunkra is generálhatunk nagyon pontos időjárás előrejelzést!

Amennyiben jobban szeretjük a széltérképet, vagy a drága szabadidőnket nem szeretnénk egyetlen honlap jóslataira alapozni, még számos lehetőség közül választhatunk! A Windfinder.com portál nevéből is látszik, hogy fő profilját a szél-előrejelzés, illetve aktuális széladatok nyújtása jelenti. A főoldalról kattintgatva sajnos Magyarországról csak a Balaton térképét láthatjuk nagyobb felbontásban, itt viszont nagyon pontos adatokat kapunk a várható szélről. Igen érdekes az aktuális széljelzés-opció is, ahol szélmérők segítségével kapunk információt a pillanatnyi helyzetről, illetve azon felül még grafikonon is követhetjük a szélerő időbeni alakulását. Jelenleg még csak négy magyarországi helyen van mérőállomás, de ezekről a pontokról már nagyon érdekes statisztikákat generált a program, hónap szerinti bontásban megtudjuk, hogy miként alakul a 4 beaufortnál erősebb szeles napok aránya, illetve hogy mi az adott hónapra jellemző szélirány. A 2002 óta bővülő adatbázisból így többek között megtudjuk hogy Budapesten március számít a legszelesebb, november a legcsendesebb hónapnak, a szél a legtöbbször Nyugat –Északnyugati irányból fúj.

Az időjárás-előrejelző honlapok közül a teljesség igénye nélkül érdemes még megemlíteni a www.weatheronline.co.uk weboldalt, ahol országok szerinti bontásban kapunk információt, Magyarországon jelenleg 14 hely közül választhatunk. Az előrejelzés nem annyira pontos mint a windguru, vagy a windfinder esetében, viszont emiatt valamivel könnyebben átlátható, az adatokat pedig a sokak által kedvelt beaufort skála alapján kapjuk meg.

A wetterzentrale.de a Windguruhoz hasonlóan szintén a 6 óránként frissülő globális GFS modell alapján nyújt előrejelzéseket, de azokat térképes formában jeleníti meg. A windfinderhez képest Magyarországból nagyobb területet láthatunk, de valamivel kisebb felbontásban.

Amennyiben előrejelzések után kutakodunk, érdemes még az Országos Meteorológiai Szolgálat által gondozott www.met.hu oldalra is ellátogatni, de itt az előbb bemutatott oldalaknál jóval kevesebb adatot kapunk a szélről, annak csak napi átlagát és irányát kapjuk meg.

Ha „Guru” és a többi lap egyöntetűen szelet ír, még mindig csökkenthetjük az elfuserált hétvége kockázatát. Miután túlestünk a beígért, majd szél miatt lemondott családi program sztornózása miatt kirobbant vitán, majd levezettünk 200 kilómétert, semmiképpen nem szeretnénk szélcsendben üldögélni a parton. Ennek elkerülése végett érdemes még indulás előtt az aktuális időjárás-információk megtekintése is!

Ha a Balatonra szeretnénk utazni, vagy már ott is vagyunk, de szeretnénk tudni, hogy esetleg kicsit arrébb erősebb-e a szél, érdemes a mobiltelefonon is elérhető a Rádió Segélyhívó és Infokommunikácós Egyesület által karbantartott www.rsoe.hu, illetve wap.rsoe.hu 2 percenként frissülő adatait letölteni. Itt nem csak a szél erejéről és irányáról, hanem az aktuális viharjelzősről is kapunk információt.

Nagyon érdekes vállalkozás a www.idokep.hu projekt, mely tavaly év végén megnyerte a C3 alapítvány <19 Szabadfogású Számítógép elnevezésű versenyét, mely a 19. életévüket be nem töltött fiatalok számára került kiírásra. A díj elnyerésében nagy szerepet játszott, hogy a két 17 éves fiatalember egy olyan folyamatosan frissülő portált alkotott, ahol „észlelések” beküldésével az adatokat önkéntesek egész sora biztosítja. Az Időkép rendszere teljesen nyílt, a bekapcsolódáshoz komolyabb műszerre nincs szükségünk. 50-60 ezer forint értékben már beszerezhető, profi WS vagy WMR típusú automaták tulajdonosai is csatlakoztathatják műszerüket, így az a nap 24 órájában töltheti fel a friss méréseket. Az ilyen módon beküldött adatok alapján a honlapon kiválóan megszerkesztett, tíz percenként frissülő hőmérséklet, felhőzet,
szél, légnyomás, vagy akár hóvastagság térképeket is megtekinthetünk.

Az Időkép.hu társoldala, a www.viharvadasz.hu webkamerás fejlesztése segítségével az ország több mint 150 pontján elhelyezett, percenként frissülő komplett webkamerakép-gyűjteményt tekintünk meg. A ViharVadászTV rendszeréhez is szabadon csatlakozhatunk egy egyszerű webkamerával.

A számos webkamerás lehetőség közül érdemes még kiemelni a www.hungarorama.hu webcím alatt megtekinthető képeket. Jelenleg tizenegy helyen van működő kamerájuk elhelyezve, melyek mozgóképet rögzítenek, és nem egy helyben állnak, hanem folyamatosan forognak, így teljes panorámaképen tudjuk figyelni a fák hajladozását, vagy a víz hullámzását. Szerencsére azonban nem csak a szemünkre kell hagyatkozni, pontos információt kapunk a páratartalomról, hőmérsékletről, a szél erejéről és irányáról is.
 
Ha a cikkben felsorolt lehetőségeknek csak a felével élünk, már jelentősen biztosabb képet tudunk alkotni a várható időjárásról. Az előrejelzések egy-két nappal az indulás előtt már viszonylag pontos képet mutatnak, de amennyiben kételyeink lennének, érdemes az aktuális-adatokat nyújtó honlapokon is érdeklődni. Egy túraversenyen egészen komoly előnyre tehetünk szert, ha pontos képünk van a várható szélről, ráadásul az adatainkat manapság már a hajóról is könnyen frissíthetjük, csak egy wapos mobiltelefonra, vagy GPRS kapcsolatra és egy laptopra van szükségünk!

Matto


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
58138
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021