A deszkaszobrász - Sebastian Wenzel


2008.02.06

Géppel -->

Kézzel -->

Sebastian Wenzel

A lépésről-lépésre elv nem lehet többé meghatározó a modern windsurfdeszkák tervezésénél… persze, persze, a legfinomabb áruk még mindig kézzel készülnek, ez nem vitás. Ám ha a dolgok mögé pillantunk, hamar kiderül, hogy az ezredmilliméterre is pontosan dolgozó gépeknek igen is van létjogosultsága, főleg, ha egy olyan harmonikus idomot kell megtervezni, mint amilyen egy szörfdeszka. Nincs ez egyébként máshogy a sportautó gyártásban sem… Olaszországban ügyes kezű Ferrari-fanatikusok csavarozzák össze az alkatrészeket, de egyébként minden apró dolgot gépek vágnak ki, szabnak le, hogy akár egymilliós copy számnál is azonos méretű és formájú darabokat kapjunk. Ez a jövő emberek, nem de? Dehogyisnem, és ennek az iránynak az úttörője Sebastian Wenzel, a Fanatic deszka cég tervezője, aki az utóbbi 3 évben csak és kizárólag robot-technikát alkalmaz a tökéletes formák kivágásához.

„Hümm hmm, ez így már nem jó, ez így már nem a 21-ik század technikája. Hümm hmm, nem fogok soha többé tervekkel a hónom alatt rohangálni a minta deck körül, mint pók a falon…” filozofálgat Sebastian Wenzel, miközben az utolsó hungarocell darabokat söpri le ruhájáról. „Miért van az, hogy lassan már a reggeli rántottát is számítógépek sütik ki, de mi, deszka-shaperek még mindig kézzel csiszoljuk ki az elgondolt formákat?!...” Egy kis tervező kabinban állunk Portugáliában, és Seb sztorijait hallgatjuk a szörfözésről. Mellettünk egy köpésre, Estoril-ban épp a legújabb Forma1-es autókat tesztelik. Egy kicsivel megint arrébb újabb tervező kabint látunk, melyben a windsurfdeszka gyártás jövője talált menedéket: egy CNC gép (Computer Numerical Control, lényegében gépi megmunkálás számítógépes tervek alapján) farigcsálja körbe a próbadarabot… Lassan-lassan végre fény derülhet rá, milyen is tökéletes szörfdeszka. A hungarocell darabokat hatalmas vákuumgép takarítja el a készülő műremekről. Sebastian az egész folyamatot dolgozó szobájából, egy laptop mögül ellenőrzi, és reggeli feketéje mellett szépen lassan kivárja, míg a legújabb generációs wave-deszka földi formát ölt. „Na, dobjunk be valami harapnivalót, a gépek úgysem kérnek enni, hadd dolgozzanak!”


Persze szép is lenne, ha ilyen könnyen menne minden, de Seb-nek azért még vannak némi fenntartásai a rendszerrel kapcsolatban, váratlan hibák még mindig felbukkanhatnak. A múlt héten is eltört az egyik motortartó bak, és ha Sebastian nem lett volna a közelben, hogy áramtalanítsa a gépet, valószínűleg hónapokig tartó kárrendezés lett volna a vége… Mindenesetre ma már legalább nagyjából működik a dolog, ami hat éve, egészen pontosan 1998-ban pattant ki a fejéből. Sebastian már sokkal-sokkal ezelőtt számítógépes tervezésen törte a fejét, az ötletgazda nem is igazán Ő volt. A 80-as évek elején aktívan működő Custom Workshop Hawaiian Arts (később az ON nevezetű cég) shapere, Peter Nell már az ősidőkben az elektronikát hívta segítségül deszkáinak kiszabásában, és egy három lépésben dolgozó szerkezetet alkotott meg. Seb annak idején Peter gárdájához tartozott, így jó rálátása volt a gép minden egyes titkára. Persze a programok és a számítógépes technika terén adódó homályok, vagy nevezzük inkább őket sötét lukaknak, nagyon megnehezítették a tökéletes kivitelezést. „Peter soha nem vett ki tökéletes shape-ket a gépéből. Mindig újra, és újra elő kellett vennie a mintát, hogy kézzel tökéletesítse a kivágott darabokat.” Nem sokkal ezután a masina rejtélyes körülmények között eltűnt, és azóta sem találtak rá. „Egész Portugáliát átkutattam érte, de sehol sem találtam meg… pedig mennyivel megkönnyítette volna a dolgom!”

Sebastian mindig is elégedett volt munkáival, de korrekt módon belátta, hogy azok köszönő viszonyban sincsenek a tökéletessel. „Minden egyes tervemet papírra vetettem, és jól dokumentáltam 1993-tól kezdve, mint ahogy az összes Cobra gyárban készült deszkának is meg van a hivatalos adatlapja, és nem utolsó sorban mind a 700 prototípusomnak az adatát ismerem, amit valaha kifaragtam. Azt is feljegyeztem, a deszkák melyik részén hányszor kell smirglivel átmennem, hogy jó legyen a forma. Precíz voltam, mondhatom ezt minden elfogultság nélkül, de lássuk be, a CNC technikával a legjobb shaper sem tud versenyre kelni. Ezek a gépek könnyedén teljesítik a század, vagy éppen ezred milliméteres hibahatárt, amihez nekem közöm sincs.” Persze nem önmagában a pontosság volt az, ami egy új technika kifejlesztésére sarkallta Sebastian-t. „Egyik legfőbb vágyam volt az, hogy egyik prototípusról a másikra csak egy változót módosítsak annak a veszélye nélkül, hogy egyszerre sok paraméter megváltozzon.”

Sebastian első próbálkozása egy yacht tervező program volt, ám hamar kiderült, hogy ez sok tekintetben nem képes igényeit kielégíteni, így hamar továbbállt. A választás végül az Unigraphic nevű szoftverre esett, mely minden téren tökéletesnek bizonyult. Ráadásul túl messzire nem is kellett érte menni, hiszen a Cobra gyárban talált rá a műremekre, pont ott, ahol a Fanatic deszkák sorozatgyártása történik. „Az Unigraphics egy teljesen parametrikus alapokon dolgozó program, így minden egyes pontot külön tudok hozzáigazítani a többihez. Például, ha a rocker vonalat akarom kicsit magasabbra szabni, ezt anélkül tehetem meg, hogy a deszka hátsó részének a vastagsága megváltozzék. Egyszerűen mondva bármelyik paramétert megváltoztathatom anélkül, hogy a többiben bármilyen módosulás menjen végbe.

Minden egyes deszkáról van vagy 10-15 skiccem és konstrukciós rajzom, amik a programban kapcsolatban állnak egymással. Egy wave deszkának csak a deck-je 55000 koordinátából áll.” Ám Seb lelkesedését hamar lelankasztotta a programra kapott árajánlat, mely 35ezer euróról szólt. „Ennél a pontnál persze összetörtem, és tudtam, ki kell lépnem a projektből.” Naná, hogy ilyen könnyen azért nem adta fel, és kisebb harcok árán sikerült egy olyan ajánlatot kicsikarni, amely többé-kevésbé elfogadható volt. Ezután jöttek az átdolgozott nappalok után a hosszú-hosszú éjszakák, amikor Seb a program 4000 oldalas használati utasítását tanulmányozta. És ha mindez nem lenne elég, még mindig előtte állt a fő probléma: a CNC gép megvalósítása.

Visszatérve a Cobra gyárba Wenzel egyből talált is egy CNC gépet, amit soha nem használtak úgy istenigazából. Eredetileg deszka szkennelésre és azok reprodukciójára találták ki, de soha nem töltött be ilyen feladatot. Seb összebeszélt a gép tervezőivel, és arra jutott, az ő munkájához egy egészen hasonló masinát kell beszereznie.

Végre 2004 áprilisában eljött a nagy nap, amikor kartondobozokba csomagolva megérkezett a gép. Ezután némi átalakítások után júliusban megkezdődhetett a próbaüzem. „Egyszerűen le voltam nyűgöve, milyen simán ment már elsőre is. Mindössze három mintát kellett kidobnunk, de ezután többé-kevésbé tökéletesen működött. Július óta egyetlen deszkát sem shapeltem puszta kézzel. Ehelyett folyamatosan azon fáradozom, hogy a régi shape-könyvemből az összes feljegyzésem elektronikus adattá tegyem.”

Mindeközben a gépben levő tömb egyre inkább deszkaformát ölt. „Mindez tök egyszerűnek tűnik, de mégis sok dolgot nagyon pontosan meg kellett tervezni. Például ilyesmire gondolok, hogy a deszka nem mozoghat illetve billenhet el, miközben dolgozik rajta a robot. Ez volt az egyik legnehezebb dolog, amit meg kellett valósítani, de ezek már a műhelytitkaim. Most már minden egyre zökkenőmentesebben zajlik. Maui-n azt mondja az egyik szörfösöm, hogy emeljem meg a rocker vonalat 1,5 mm-el, és egy óra múlva kész is az új shape, és lehet tesztelni. Persze innentől kezdve a további munka már a vízen vár a riderekre, de a számítógépes technika nagyban felgyorsítja egy deszka megtervezését.” Hát ha valamire, akkor erre szívesen mondom azt, hogy csúcstechnika… nem igaz, emberek?

Ender Gábor
T

andT

sport


Pro arboctalp

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
85824
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021