FórumTéli szörfözés

Beküldő: Zolee, - 2022.02.09 11:49 -  Üzenet küldése
Két új dolog, amit nem írtam:

1. Idei tapasztalatom, hogy ha egy kicsit túlöltözöd magad, akkor szervezeted nem von el hőt a végtagokból, így hamarabbb visszamelegszik a kezed is pl egy pár pár perces vízben történt szerelés után is. Nekem most a 3-4 fokos vízben, 80km/h szélben kb fél perc kellett, hogy a nyitott kesztyűben visszamelegdjen a kezem.

2. Annak javasolt a téli szörfözés, aki nyáron is úgy szerel, hogy szinte folyamatosan tud siklani. Aki a szél tetejére szerel és egy relatíve kis vitorlát / deszkát visz a vízre, az keveset fog siklani és így a szervezete nem termel elég hőt, amiből előbb utóbb fázás lesz, ami a kézfejen / lábfejen jelentkezik először.

ALOHA


Beküldő: Jasmine, - 2021.06.15 09:14 -  Üzenet küldése
Szia. Részletes beszámolót írtál, köszönöm a megosztást.

Beküldő: Zolee, - 2021.03.24 19:15 -  Üzenet küldése
sziasztok,
én elég sokat szörfözöm télen, hideg időben és szeretném megosztani a tapasztalataimat, talán segítség azoknak, akik hozzám hasonlóan erre vetemednek.

Miért is jó a téli szörfözés?
Az én tapasztalatom Velencén, hogy sokkal többször fúj nagyon stabil, egyenletes szél télen, kora tavasszal mint nyáron, amire érdemes lecsapni és így a szezont ki lehet tolni akár az év minden napjára, ráadásul az év két legszelesebb hónapja a március és az április.

Több szörfös barátom sem hiszi el, de én alapjában egy fázós ember vagyok, szeretem a meleget, de amikor a levegő hőmérséklete eléri az 5 fokot, akkor ha tehetem vízre szállok. A víz hőmérséklete számomra indiferens. Előfordult, hogy a jégkockákon gyalogoltam át a nyílt vízre, ahol már semmi jég nem volt. Megesett az is, hogy 2 óra után jöttem ki a vízből hóesésben, de ez nem azért történt, mert hóembert akartam építeni, hanem mert bedurrant a szél és az 5.7 es szlalom cucc már nagynak bizonyult.

Erősen javaslom, hogy a téli szörfözés fokozatos legyen. Ne kezdj el szörfözni decemberben, mert lehet, hogy az életkedved is elmegy. Szörfözz egyre hidegebb időben és ehhez alakítsd ki fokozatosan a ruhádat , a felszerelésedet.
Elég sok dologra kell figyelni hideg időben, én is állítottam fel szabályokat magamnak, amikre korábban nem mindig figyeltem, de ma már alap.

Döntés hamar:
Ne ácsorogj sokat a parton, ha lehet hozd meg a döntést a felszerelésről 1-2 percen belül vagy akár még a meleg autóban. Ha már átfáztál, nem lesz kedved semmilyen cuccal vízre szállni és a lehűlt tested is nehezebben melegszik fel a vízen. Ha siklasz és megy a jibe, akkor a sok munkával ki fogsz melegedni. Nekem egy kemény szörfözés után ?gőzölög? a tenyerem, akár 2 fokban is.

Szörfös tudás:
Nagyon nem mindegy a téli szörfözésben, hogy ki mennyire szörfözik jól. Siklik -e stabilan vagy sem? Beleesik a fordulóban vagy sem? Alapvetően szárazon jön ki a vízből vagy sem?
Kezdőnek, aki nem tud visszatérni arra a pontra, ahonnan elindult, nem javaslom a téli szörfözést. Aki sokat van vízben, annak csak módjával, mert télen minden nehezítettebb. Ha bizonytalan a tudás, akkor csakis a kisvizet ajánlom ( Petrochelli beach), hogy ha bármi történik, akkor hamar a partra lehessen gyalogolni. Minél komolyabb a tudás, annál inkább javaslom a téli szörfözést és minél kezdőbb az illető, annál kevésbé javasolt. Ez olyan általános szabály, persze ha valaki eszkimó, otthon sem fűt télen, megmártózik a jeges Dunában stb. akkor hajrá !!!

Ruházat:
Ahogy a szüleink is mondták: sapka, sál, kesztyű ! Vagy a híres mondás: A ruha teszi a szörföst! A legjobb ruházat az, amiben nem fázol akkor sem, amikor nem siklasz. Fontos szempont, hogy ha beleesel a vízbe és vizes lesz a ruhád, akkor se fázzál.

Kesztyű:
Szerintem a legfontosabb ruházat a kesztyű, ez dönt mindenről. Ha fázik a kezed, akkor várd a meleget, nem neked való. Ha a kesztyűben bedurran az alkarod, akkor sem fogsz tudni szörfözni. Ha a tested lehűlt, akkor az már nehezen melegíti fel a kezedet. Korábban teli ötujjas kesztyűt hordtam, amiben száraz maradt a kezem, de ebben ma már hamar elfárad a kezem, az alkarom, valami megváltozott, nem tudom mi?.??? Jelenleg az egyujjas nyitott tenyerű kesztyű jön be, ez nálam akár 2 fokig (levegő) is működik. Azt is meg lehet tenni, hogy kivágod az ötujjas kesztyűt a tenyerénél. Van aki mosogatókesztyűt húz a nyitott kesztyű alá. Nekem ez azért nem jött be, mert erre már nem tudtam felhúzni a kétujjas kesztyűt, mert nem csúszott rajta. Aztán lehet, hogy csak bénáztam, mert vizesen próbáltam. Azért nem fázik a kezed a nyitott kesztyűben, mert a nyitott rész sem nyitott valójában, hiszen ott fogod a boomot, ergo sehol nem fújja a szél a kezedet. A kesztyű ne legyen vastagabb 3mm -nél.
Itt is van egy fontos szabály: célszerű egy olyan téli, zárt kesztyűt magadnál hordani, amit fel tudsz húzni, ha baleset van és ezzel evezel ki a partra. Nyitott kesztyűben is megy az úszás, de elég hamar fázni kezd a kezed.

Ruha:
Én jelenleg a 6 -os neoprénben hiszek. Volt egy nagyon vékony száraz ruhám is, ami addig jó, amíg nem kell sokat úszni benne. Ekkor életveszélyes, mert nem szigetel szinte semmit, amikor a vízben vagy. Persze ha aláöltözöl, akkor már jobb, de a tökéletestől messze van.
Vannak vastag meleg száraz ruhák is ( pl ION), amelyek némileg korlátoznak a mozgásban és elég nehezek is, ellenben nagyon melegek. Itt számolni kell a súlynövekedéssel is, lehet, hogy az a deszka, amelyik nyáron úszott alattad, az most elmerül a nehéz ruhában. Persze a disznótorosok és bejglik miatti súlynövekedésről sem szabad megfeledkezni!
Korábban 2-6 fok között, ma már 10 -12 fokig gumis aláöltözőket (nekem Prolimit van) veszek fel a hatos ruha alá. Ezek nagyon vékonyak és nem gátolnak nagyon a mozgásban viszont nagyon jól szigetelnek. Fontos, hogy jó minőségű ruhád legyen, az újabb szupersztrecsi anyagok szinte a nyári szörfözés komfortját biztosítják, nagyon megérik a többletpénzt. A régi gumis ruhák nagyon korlátoznak a szabad mozgásban, nem javaslom. Ha van is gumis rész, akkor az csak a mellkason / háton legyen. Ha egyedül öltözöl, célszerű az elöl cipzáros ruha.

Cipő:
minél vastagabb, annál jobb. Nekem volt 10 évvel ezelőtt 6mm-es cipőm, amiben mindig fázott a lábam, bármit is csináltam. Az anyagok fejlődtek, a jelenlegi 6-os cipőmben ( ugyanaz a Prolimit márka) soha nem fázik a lábam, pedig szeret fázni.....

Sapka: ki mit szeret. Célszerű olyan megoldást választani, ami védi a nyakadat a hideg széltől, mert ez később ízületi problémákhoz vezethet. Nekem az aláöltözőm csuklyás és még arra veszek egy sapkát. A sapkán legyen egy biztosító zsinór, hogy ha leesik a fejedről, akkor se vesszen el. (Ezt célszerű a szemüvegre is tenni.)

Felszerelés:
Nálam alapszabály, hogy olyan deszkával nem megyek be, amelyik nem úszik alattam. Ha bármi van, akkor ráülök a deszkára és kifúj a partra a szél. Ezt kisdeszkával nem teszed meg, ott úszni kell. Nálam a víznek minimum 10 fokosnak kell lennie, hogy ráálljak a 86 literre.
Ha választható, hogy nagy deszka kisvitorla vagy kis deszka nagyvitorla, akkor az előbbire szavazok. Kézben tartani a kisebb vitorlát sokkal könnyebb, mint a nagyobbat, később fárad el a kezed vagy akár el sem fárad és ugyanannyit siklasz. Ez persze nyáron is igaz. A méretek mindenkinél relatívak. Nálam pl a 80 széles Isonicra nagyon szívesen ráteszem akár a 6.3 -as vityót is, jól működik. Célszerű azt a vitorla / deszka párost összedobni, amivel többet siklasz ( vagy akár folyamatosan), mivel ha csak néha van siklás, akkor kevesebb energiát égetsz el és előbb kezdesz el fázni. Folyamatos melóval meleged lesz, olyan mint a síelés. Szóval bátran kell a nagyobb vitorlához nyúlni.

Boom:
Ha kicsi a kezed, akkor nagyon nem mindegy a boom átmérője, mert egy 3mm -es kesztyűben már nem tudsz akkorát fogni, mint kesztyű nélkül. Minél vékonyabb a boom, annál jobb. Fontos, hogy a gyártók általában nem a gripp átmérőjét adják meg, hanem a cső átmérőjét, azaz ez az adat nem mindig mérvadó. Pl. ez a boom nagyon vékony a valóságban: https://www.unifiber.net/windsurf-gear/modular-booms/carbon-hd-monocoque-170-220-inside-wide-tail-5ccc451997b7a32e8f09137a

Ergo célszerű megfogni, mielőtt megveszed. Sajnos a tapasztalatom az, hogy a boom sohasem a parton törik el, hanem a vízen. Nekem eddig csak alu boomom tört el, karbon egy sem. Kisebb méretben, max 4.6 vitorláig nálam az alu boom sem tört még el, de azért parázok?.

Én szerelés (vitorla, deszka) közben száraz, meleg bőrkesztyűt viselek, hogy ne fázzanak az ujjaim egy percig sem. Ha már fázik az ujjad, akkor nehezen melegszik vissza. Az idén történt, hogy kb 5 percet szereltem a hideg vízben és az egyik kezem gyakran merült a vízbe, ami el is kezdett fázni. Kb 20 perc kellett a visszamelegedéshez. Szóval ha szerelsz, akár a vizen is, akkor próbáld meg szárazon, víz felett.

Baleset:
Bármikor történhet bármilyen baleset a felszereléseddel. Erre készülj előre! Nálam a trapézra rá van tekerve egy kötél, amit akkor használok, ha boomtörésem van. Felhúzókötéllel sokkal nehezebb összekötni az eltört elemeket. Annyira kell csak összekötni, hogy kijuss vele a partra. Nekem ez eddig mindig sikerült.
A gyököt mindig ellenőrizd, hogy a biztonsági kötél nincs -e elszakadva. Ha ugyanis szakadt biztonsági kötéllel járkálsz, akkor a tendon eltörése után nem tudom, hogy hogyan jössz ki a partra. Esélyes, hogy a vityót a vízben kell hagynod, mert vontatni eléggé nehéz lesz.
Én az árbóctöréstől tartok leginkább, mert erre nincs kiforrott tervem. Készülj fel, hogy nagyon nehéz szétszedni a felszerelést a vízen, főleg, ha nagy hullám van, de azért nem lehetetlen. Én Loft RDM -t használok minden vitorlánál, aminél csak egy típus tört el kb az ötödik használat után. Ez az árbóc eltört másnál is, így ez gyári hiba volt, garanciába megtörtént a csere. Persze a vízen ez most nem vígasztal. Szóval csak annyit mondanék, hogy új árbócnál nem esélytelen a törés, jobb a régi bevált árbóc. Plussz az sem árt, ha tájékozódsz, hogy mennyire törékeny a te árbócód, mint típus. Ha nagydeszkán vagy, akkor talán szét tudod úgy szedni, hogy a vitorlát a boom -al, árbóccal ( maradék felével) összetekerve rá tudod tenni és így evezve kijössz. Az is egy verzió, hogy otthagyod a vízben, mert az életed fontosabb. Esetleg valami felfújható labdát, lufit lehetne hordani és akkor a zsinórral hozzákötöd a vitorlához, mint egy bója, amihez majd visszamész mondjuk egy csónakkal vagy egy formula deszkával. De ne napokkal később, hanem ha lehet, még aznap. Csak egy ötlet.

Időjárás:
Legyél tisztában azzal, hogy milyen szél várható, ami persze a nyári szörfözésre is igaz. Elfújó szélben csak biztos tudással menj vízre. Ha stabil is a tudásod, mindig számolj pl egy árbóctöréssel és legyen menekülési terved. Pl. Velencén ÉNY -i szélben kisodródsz a déli partra és hazagyalogolsz szinte bárhonnan, ez eléggé biztonságos. Sukoróról déli szélben már macerás a hazajutás, ha Gárdonyból indultál.
Ha többen szörföztök, akkor egy segélykéréssel szerintem bárki segít a mentésben.
Ha kevesen vagytok legyen nálad telefon és tudd is, hogy kit fogsz hívni, aki segít. SIM -es, esim -es vízálló okosóra ma már elérhető. Egy telefon adott esetben egy külföldi szörfözésnél is segítség, amikor csak páran vagytok a vízen. ( pl Premantura ősszel).
Én viharban ( 70km/óra felett) nem szörfözöm télen, mert ekkora szelet már csak elmerülő deszkával tudom normálisan szörfözni, az pedig szabály nálam, hogy hideg időben 10 fokos víz alatt nem megyek be kisdeszkával.
Ha lehet, ne nagyon távolodj el a parttól, szörfözz minél közelebb a parthoz.

Az egészséged nagyon fontos, aminek az értékét később tapasztalod meg jobban. Fázó újakkal nyakkal ne szörfözz, idősebb korodban gondod lehet az ízületeiddel pl. a fogással.
Hideg szeles időben a fülcsont előszeretettel nő meg (exostosis), tipikus szörfös betegség. Erre megoldás a fület védő sapka, ill. füldugó.

Pénztárca:
Ahogy látod, komolyabb költségekkel kell számolnod egy biztonságos téli szörfözésnél. Ha erre nem szívesen költesz, akkor lehet, hogy neked ez a sport inkább csak nyárra való.

ALOHA
Mrena Zoli
HUN 3