Fórum

Milyen felszerelést vegyek?

Beküldő: , - 2017.08.05 14:24 -  Üzenet küldése
Sziasztok!

Van egy Fanatic triplex 119 l-es deszkám! Amikor vettem még nem igazán foglalkoztam vele, hogy milyen legyen csak vettem egyet. Most próbáltam utánanézni, hogy pontosan milyen típusú deszkám van. Az egyik kérdésem az hogy jól soroltam e be freeride és azon belül freemove kategóriába?

A másik ,hogy a deszkák közötti különbség a vitorláknál is megvan? Tehát egy freeride freemove típusú deszka egy freeride freemove típusú vitorlával fog jól "működni"?

Beküldő: Dtomi, - 2016.11.04 18:29 -  Üzenet küldése
Mondjuk ha kb 120 ezret lealkudtál belőle kitűnő vétel lesz tanulni.

Beküldő: Takács Máté, - 2016.10.26 19:14 -  Üzenet küldése
Szia
A tudásszintedről írj valamit. Megy a trapézolás, papucsban siklás? Mate

Beküldő: , - 2016.10.18 16:28 -  Üzenet küldése

Hozzávetőleg 105 110 kg emberke vagyok ezt a deszkát szeretném + venni de nem tudok dönteni hogy jó lenne e számomra . Balatonon szoktam hobbi szerűen szörfözni . Magamat kb jó közép haladónak mondanám 2 fokban kint tudok + lenni ! HA VALAKI SEGÍTENE A VÁSÁRLÁSBAN + KÖSZÖNNÉM !!!

Beküldő: neomobil, - 2014.07.04 21:25 -  Üzenet küldése
Szia.

Ha lehet ne egyedül menj deszkát venni, főleg ha nem tudod milyenre van szükséged. Vigyél magaddal egy tapasztaltabb sporttársat. Javításra a Balatonon (ha ráér) Kucséber Ferenc, ha sürgősebb a dolog akkor surfstation.hu :)

Beküldő: , - 2014.06.11 18:31 -  Üzenet küldése
Sziasztok!!

Segítséget kérnék, deszka vásárlásához, a lenti bejegyzések alapján már már megvan mi kell és ki is néztem. De hogyan döntöm el, hogy minden oké a deszkával és az egész felszereléssel? Gondolok itt törés, repedés, az említett felpuhulás, stb...?
Első deszkám lenne, eddig csak béreltem, de már jó lenne egy saját. Mire kell odafigyelni, mit kell főként megnézni. Ha esetleg kellene javítani, ami utólag derül ki, akkor kit ajánlotok a Balatonon?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Jó szelet!
Üdv TT

Beküldő: , - 2013.12.31 12:11 -  Üzenet küldése
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat. Már csak találnom kell egyet:)

Köszönettel,

Beküldő: ecsuzli, - 2013.12.13 18:48 -  Üzenet küldése
Hi! Osztom az előzők véleményét. Én is svert nélkül tanultam meg szörfözni, és 130-140 liter közöttit ajánlok (magam részéről egy freeride deszkát).
Mai napig egy 134 literes deszkát használok, megfelelő erős szélben is, de ha gyenge, akkor is lehet ökörködni a vízen, vagy fordulásokat tanulgatni (én 85kg vagyok). Ha komolyabb a szél, akkor benedvesítem a 110 literesemet.
Egyéb szerkó kompatibilitásától nem kell félni, azonban egyre figyelj, hogy SDM(normál) vagy RDM(tűárboc) árboccal akarod (vagy kell) összerakni a rigget. Ha pénz függő, akkor ajánlom a normált.

Beküldő: , - 2013.12.09 20:09 -  Üzenet küldése
Szia!
Svert kérdésében teljesen egyetértek a Vau véleményével, nem lesz rá szükséged. Viszont ha csak 70 kg vagy esetleg bevállalhatnál egy 130+ l körüli deszkát is, az elején szenvedősebb, viszont nem növöd ki túl gyorsan. Összehasonlításképpen én is 70 kg körül vagyok és gyakorlatilag egy 114 l-es deszkával kezdtem, de az szívás volt, ha ma kezdenék nagyobbat vennék. Egyébként ha használtban gondolkodsz, akkor szerintem nem nagy dilemma, mert ezek a méretek viszonylag gyorsan továbbadhatók kis értékvesztéssel.

Beküldő: vau1111, - 2013.12.09 13:22 -  Üzenet küldése
Hali,

Minden további nélkül vehetsz svert nélkülit. Sőt, én inkább azt mondanám, hogy sverteset csak akkor vegyél, ha tudod, hogy neked az kell. A mai deszkák szinte mind svert nélküliek, néhány alap tanuló deszka, meg pár pályaversenyzésre használt deszka svertes csak. A svert segíti a kreuz-olást, viszont jelentősen megnehezít mindenféle manőverezést. Siklásban a svert tudtommal teljesen fölösleges, de erről az RS:X-es versenyzők talán többet tudnak mondani.

Beküldő: , - 2013.12.09 11:55 -  Üzenet küldése
Szia!

Köszönöm a gyors segítséget. 26éves vagyok és kb.70kg. Én is a 150l-re gondoltam. Arról mi a véleményed, hogy merjek-e svert nélkülit venni? az apróhirdetésekből kiindulva eléggé leszűkítené a választékot.

Beküldő: , - 2013.12.08 19:47 -  Üzenet küldése
Szia!
Én nem vagyok profi, de a testsúlyod fontos, meg talán az életkorod is, de az inkább csak az általános kondícó szempontjából. Mindenképpen modernebb, széles 70+ cm és rövid cca. 240-250 cm minimum 130, de inkább 150 literes deszka és kb. 5,5 m2 vitorla. Van egy táblázatom, nem én csináltam, szerintem használható, sajnos ide nem tudom becsatolni, el lehet vele játszani, ha beírod a súlyod megadja a deszka és vitorla méretet. Ha megadod az e-mail címed szivesen elküldöm. A cuccok általában kompatibilisek, de a vitorlához érdemes a hozzá javasolt árbócot használni, hogy tökéletesen működjön.
Sok sikert!
Korbuly Levente

Beküldő: , - 2013.12.07 20:21 -  Üzenet küldése
Sziasztok!

A többiekhez hasonlóan én is tanácsot szeretnék kérni a "profiktól". Egy nyarat szörföztem végig csak és kizárólag bérlős cuccokkal. De kövekező nyártól szeretnék én is saját cuccal gyakorolni. Anyagi okokból csak használt cucc jöhet számításba. Wasserstart,papucsolás, trapézolás még nem megy ám tervezem őket minél hamarabb elsajátítani. Mit gondoltok körülbelül hány literes , milyen idős deszkát érdemes vennem. Szerintetek mennyire szenvednék svert nélküli deszkával? sokat számít? Illetve még annyi, hogy valószínüleg külön-külön kell majd megvennem a leendő szörföm egyes darabjait. Ebben a tekintetben mellé lehet nyúlni, vagy nagyjából kompatibilisek a felszerelés egyes elemei (deszka,árbóc,vitorla,gyök,bum...)?

Kicsit hosszú lett, de tényleg hálás lennék ha valaki segítene.

Köszönettel,

Beküldő: Takács Máté, - 2011.08.31 21:21 -  Üzenet küldése
ha nincs több pénzed, akkor lehet hogy jó.. 149 liter már elmegy.

Előzmény: figaro1983 Beküldve - 2011-08-31 19:42

Beküldő: , - 2011.08.31 19:42 -  Üzenet küldése
Sziasztok!arra szeretnék választ találni hogy egy f2 comet 315 149l jó választás volna e kezdéshez elindulás fordulás nagyjából megy eddig kölcsönzős cuccal mentem 200 220deszkával 85 kilo vagyok.6.5 meg 5.0 vitorla lenne hozzá.igazából 2011.8.26.hirdetésről van szó.üdv karesz

Beküldő: , - 2011.08.05 15:01 -  Üzenet küldése
Köszi a választ, olyan erős szélben még úgy sem tudok menni, hogy 5-nél kisebb kelljen! :)

Előzmény: Matto Beküldve - 2011-08-05 14:35

Beküldő: Takács Máté, - 2011.08.05 14:35 -  Üzenet küldése
Szerintem az 5.8 jó hozzá.. 6.5-nél nagyobbat nem tennék rá. meg 4.5-nél kisebbet sem :)

Beküldő: , - 2011.08.03 09:54 -  Üzenet küldése
Sziasztok!
F2 Sunset Race 105 literes deszkához milyen vitorlaméreteket ajánlanátok? Jelenleg egy 5.8-as van hozzá.

Beküldő: , - 2011.08.01 12:27 -  Üzenet küldése
Szia Gábor!
Köszönöm szépen a kimerítő választ. Most már csak találni kell egy megfelelő darabot :-).
Marci

Beküldő: HM0618, - 2011.07.28 00:27 -  Üzenet küldése
Szia Marci
Ha a jelenlegi szörf világnagyság teszt lovasa helyett a Bic mondjuk a Kaulit szerződtetné.A Kauli faragna egy saját szájize szerinti deszkát az egy new-shape lenne.Sok újat már nehéz lenne kitalálnia.A csúszó felület volt már a keresztmetszetét tekintve sima egyenes Pl:Bic Techno 118 ugyanez 133-as ban az első kétharmad alja keresztmetszetben,mint egy vitorlázó sirály hátul nézetben.Egy évjáraton és márkán belül 2 shape .Kb.2007-ből.Egyébként sok márkánál lehet találkozni régebben és az újabban formázott deszkáiknál is teljesen sima egyenes kereszt metszetű csúszó felülettel.Ezt fűszerezik még a hossz és kereszt metszet arányának változtatásával.Az utóbbi években a vawe deszkákon kivül rövidebb és szélesebbek lettek a deszkák általában.Mondhatni a keskeny hosszú deszkák kimentek a divatból csak a hirdetésekből kacsintanak vissza.A modern Free ride deszka 240-255/68-70-75-80 körül van .A méret a súlyod kg-ban+40-60 kg=a választandó deszka liter száma.Na rágódj rajta.
Üdv Gábor

Beküldő: , - 2011.07.27 12:12 -  Üzenet küldése
Szia Gábor!

Köszi a választ, én is a Fanatic shark-ot tartottam a legjobb vételnek első blikkre.
Általánosságban milyen évjárattól/paraméterektől mondható egy freeride deszka new-shape-nek?
A BIC Core vettem alapul, ami 250/70-es 133 literhez, a legöbb hasonló méretű freerdide deszka viszont hosszabb. Van recept, vagy csak minél újabb?
köszönöm
Marci

Beküldő: HM0618, - 2011.07.27 10:36 -  Üzenet küldése
Szia Marci!
Ha egy deszká ban gondolkozol a 2009-es Fanatik 130 literes lehet a megoldás.Jól nézd át.Az élek a taposott felület az orr,repedés puhulás stb.Jó szelet.
Gábor

Beküldő: , - 2011.07.26 13:55 -  Üzenet küldése
Sziasztok! A segítségeteket kérném deszkavásárlás ügyében. Most egy eléggé lehasznált 125 lietere Qucséber deszkával megyek ami megérett a cserére. Siklás, papucsolás, wasser/beach start mennek, a fordulók nem nagyon. Az oldalt nézegetve arra jutottam, hogy freeride deszka lenne jó nekem, a sebességet élvezem, meg a fordulókat szeretném... Szinte csak Balatonbogláron használnám.
Maximum, 100 rugót tudnék költeni, de olcsóbb deszka jó lenne, a következőket néztem az aprók között:
hifly 118 L, 100e ft
fanatic shark 130 L 2009-esnek mondják 100e ft
fanatic eray 130 L kb 2003-as lehet,75e, nem tudom, hogy old shape-nek számít-e
F2 stoke 115 L, nem tudom milyen évjárat 60e körül van.

Tudom, hogy állapotfüggő, de ti melyiket ajánlanátok? Fontos lenne a korai siklás, és hogy stabil legyen (azaz új formájú deszkát szeretnék mindenképp). Egy deszkával kell megoldanom minden szelet, egy 6,3-as és egy 7,4-es vitorlám van, és 85 kiló vagyok.
Ez jó hosszú lett. Köszi szépen a segíséget előre is.
Üdv
Marci

Beküldő: Takács Máté, - 2011.05.27 15:11 -  Üzenet küldése
Az jó lehet, igen.. Amúgy 06 20 496 4656 vagyok

Előzmény: kislaki_v Beküldve - 2011-05-27 13:47

Beküldő: , - 2011.05.27 13:47 -  Üzenet küldése
Vitorlából akkor 6 körüli megfelelő lenne?

Beküldő: Takács Máté, - 2011.05.27 13:21 -  Üzenet küldése
Szia
Wasserstartot szerintem 120l deszkával is meg tudsz tanulni.. De ameddig nincs wasserstart tanulás, addig nehezebb vele az élet.

Mate

Előzmény: kislaki_v Beküldve - 2011-05-27 11:37

Beküldő: , - 2011.05.27 11:37 -  Üzenet küldése
Értem. A wasserstartot mekkora deszkával lehet elkezdeni megtanulni?

Beküldő: Takács Máté, - 2011.05.27 11:10 -  Üzenet küldése
Ha nem siklásban mész, akkor 115-120 literes deszka elég billegős, süllyedős. Indulás vitorla felhúzással sem a legjobb. Akkortól jók ezek a deszkák, ha már tudsz trapézolni, siklani papucsokban állva, és mondjuk 4-es széltől vagy vízen. Ez alatt nagyobb a jobb.

Előzmény: kislaki_v Beküldve - 2011-05-27 10:31

Beküldő: , - 2011.05.27 10:31 -  Üzenet küldése
Helló szenvedni? Milyen akadályok lesznek az elején?
Szerencsére gyorsan tanulok. A kölcsön szörffel is magamtól tanultam eléggé gyorsan.
Kb 6 alkalom elég volt az előbb felsoroltakra.
Deszkából valami hasonló elképzelésem lenne az apróhirdetések között:
115 literes JP freestyle deszka
Ez megfelelő lenne?

Beküldő: Takács Máté, - 2011.05.27 10:14 -  Üzenet küldése
Szia, szerintem egy 120 literes deszkával eleinte szenvedni fogsz... Ha már tudsz siklani, akkor pedig ennél kisebb is lehet akár.

Előzmény: kislaki_v Beküldve - 2011-05-27 09:46

Beküldő: , - 2011.05.27 09:46 -  Üzenet küldése
Őszintén szólva nem tudom sajnos ezeket az alapvető technikai adatokat.
Azt igen, hogy a 75 kg-om még pont nem merült egy kicsit sem, amint a vízből egy kicsit is rátámaszkodtak már süllyedt az egész. A mérete 50-60cm,250cm.
Tudom kicsit egyszerű a válaszom,de akkor még nem igazán érdekelt csak az, hogy minél előbb bent legyek a vízben és fújjon a szél.
Szörfözést azért is szeretném jobban űzni(röplabda mellett), mert eddig motoroztam és helyette kell valami és ez tetszett nagyon.

Beküldő: Takács Máté, - 2011.05.27 08:46 -  Üzenet küldése
Ok, eddig mekkora deszkával mentél?

Előzmény: kislaki_v Beküldve - 2011-05-27 08:35

Beküldő: , - 2011.05.27 08:35 -  Üzenet küldése
Köszönöm thecrow mindenképp jelentkezek, amint rákerül a sor(remélem nagyon hamar).

Matto
Perdülés,Kreutz,Fordulás,Felmenetel,hauzolás. Ezek Sikerültek gondolom azért is mivel vitorlással sokat mentem. Siklás néhányszor sikerült , de a kezeim nem bírták sokáig mert nem volt trapéz csak papucsok.

Köszönöm segítségeteket, ha van még szívesen fogadom.
Üdv.: Viktor

Beküldő: Takács Máté, - 2011.05.26 20:08 -  Üzenet küldése
Szia
Mit értesz az alatt, hogy az alapok mennek? Tudsz trapézolni, siklottál már? Ha nem, akkor 120 liternél nagyobb kell neked - szerintem -. Ha a siklással, papucsolással nincs gond, akkor mehet a 120 liter is.

Mate

Előzmény: kislaki_v Beküldve - 2011-05-16 18:17

Beküldő: , - 2011.05.25 09:40 -  Üzenet küldése
Szerintem 120literes deszka 6.0 körüli vitorla általában jó lesz neked. Ha gondolod hívj fel, ajánlani is tudok több hasonlót. 30-345-2756

Beküldő: , - 2011.05.18 17:44 -  Üzenet küldése
Sziasztok megint én.

Jobban utánaolvastam a dolgoknak és ennek megfelelően tenném fel a kérdéseimet:
A fordulások a siklás már jól mennek, sőt az erősebb szeles időkben is megmaradok.
Most tanulnám a Beach startot, water startot. Idővel szeretnék néhány könnyebb trükköt is megtanulni. Előző Üzenetben már írtam a rám jellemzőket.
Deszkánál az lenne a kérdésem, hogy hány literes kellene, és freestyle vagy freeride
Vitorlánál: mekkorát és melyiket ajánlanátok? wave, freestyle, freeride valószínű camber nélkül

Beküldő: , - 2011.05.16 18:17 -  Üzenet küldése
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy mekkora vitorlát, deszkát vegyek és milyet?

Már az alapok mennek, de nem saját szörffel tanultam és szeretnék egy sajátot.
Nem versenyeznék, csak hobbi szinten űzném, de néhány trükköt szeretnék megtanulni.
Hazai vizeken használnám.
Az adottságaim, ha ezek befolyásolják: 180cm magas 75kg
Viszonylag olcsón szeretném megúszni akár használt cuccokból.

Köszönöm a segítséget,
Viktor