Fórum



Mellény- sarc

Beküldő: , - 2014.12.25 10:10 -  Üzenet küldése
Szia Peter, akartam neked írni a e-mail, de vollamid hiba van. Nem elküldjük .
Nem is tudtam keresni Mihály tol,mert ő most Ägypten járt.
Békés és boldog karácsonyt kívánok.
Írsz nekem, mert kell a e-mail színképe, mert talán nyáron kel Magyarország jönni.
Puszi sabine ( Friedrichshafen, Eurobike)

Beküldő: , - 2013.08.27 21:08 -  Üzenet küldése
Hát kész röhej amit nyáron szoktak művelni a vízi rendőrök a Velencei tavon. Nyáron pont ilyen "idilli" körülmények között szoktak megjelenni a rendőrök és a mellényt kérni. Amikor normális szél van és pl nem nyári szezon akkor még soha nem láttam őket mellényért büntetni. Ezért nyáron ilyen körülmények között én is gondolkozás nélkül veszem a mellényt. Egy másik dolog az intézkedő rendőrök viseltek mentőmellényt? Mert ugye a motorcsónakban kellene. Illetve van pár kötelező kellék amik ott kell, hogy legyenek a csónakban. Kiváncsi lennék, hogy nekik ezek megvannak-e.

Beküldő: , - 2013.08.26 23:26 -  Üzenet küldése
Nem olyan rég hallottam egy olyat, hogy a Gárdonyi polgármester még régebben hozott egy határozatot, ami pont ezért született, és feloldja ezt a rendőri intézkedést. Ez nem 100%, még én sem láttam, de érdemes bemenni az önkormányzathoz, hátha nem urbán legenda.

Beküldő: , - 2013.08.26 11:04 -  Üzenet küldése
Szia,
vannak törvények, melyek nem helyezik kezünkbe a mérlegelés lehetőségét, mert a határok nehezen húzhatók meg. Ha csak a közeli boltba megyek át robogóval (200m) akkor is kell sisak, vagy az autóban a bizt. öv. Más kérdés, hogy ilyen nevetséges szituációban a rendőrnek max. figyelmeztetnie szabadna, nem büntetni. De ez egy ilyen ország...
És nehogy azt hidd, hogy ez csak a szörfözéssel kapcsolatban van így, én siklóernyőzöm is, tudnék mesélni! Persze jelen helyzetben az sem vigasztalna...
Szóval egyet tehetünk, betartjuk a szabályokat, még ha indokolatlanok is néha.

Beküldő: Takács Máté, - 2013.08.26 09:11 -  Üzenet küldése
Hello

És kaptatok már levelet?
A legérdekesebb az egészben szerintem az, hogy ha szörfre kell mentőmellény, akkor vizibiciklire, vagy csak simán, eszköz nélkül a vízben lubickoló emberekre miért nem? Persze inkább fordítva lenne értelme. Döntse el mindenki maga, hogy mit vállal. Ezt a kérdést már itt is boncolgattuk: /news/forum-a-vizisport-konzultacio-elokeszitesere/1184"

Mate

Beküldő: Klinda Péter, - 2013.08.25 22:46 -  Üzenet küldése
Leforrázva a vízen és a parton………
10 nappal ezelőtt délután 17 óra környékén Gárdonyban a szabad strandon vízre tettünk kedvesemmel két szörf felszerelést, majd azt sétálva beljebb vittük, hogy pár, a szabad strand területén fürdőzőt elkerülve megpróbáljunk barangolni egy kicsit.
Az időjárási körülményeket tekintve: szélcsend, 0-5 km/h közötti néhai É-NY-i fuvallatok, derékig érő tükörsima víz, viharjelzés nem volt.
A gárdonyi fizetős strand irányába indultunk el a parttal párhuzamosan, a sétatempónál is lényegesen lassabban haladva.
A fizetős strand bója sorát követve, a középső bójánál (A parttól 70 méterre , a vízi bicikli kölcsönzővel szemben van, vízmélység kb. 70 cm) – a strand területén fürdőző nem volt- mellénk jött a Vízi Rendészet motorcsónakja és idézem, a következő felszólítást kaptuk:
1.sz. leforrázás a vízben:
„Legyenek szívesek letenni a vitorlákat, mert mindkettőjük aláírására szükség lesz!”
Minthogy nem hittem, hogy nekünk szólt, körülnéztem. Sehol senki, így hát a kérésnek eleget téve, letettük, mire folytatták:
„Mert, amit itt művelnek, az több sebből vérzik!”- hangzott támadó hangsúllyal. A derékig érő vízben állva, földbe gyökerezett lábbal vártam, vajon mit vétettem? Mint amikor autóval állít meg a rendőr. (Átmentem a piroson? Nem kötöttem be magam? Nem ég a lámpa? stb...)
Vajon mi baj lehet egy ilyen idillikus, minden szempontból csendes, nyári napon?
Egyik rendőr kikönyökölve a motorcsónakból napszemüvegben,- a bemutatkozást kihagyva-, mint egy fülön csípett tolvaj kölyköt a lecke felmondására kötelezett gúnyosan:
„Meg tudná mondani, milyen tevékenységet folytatnak?” Leforrázva magam köré néztem, vajon mi nem látható, talán drogot árulok? Mondtam, hogy megpróbálunk barangolni.
„És mivel próbálnak meg barangolni?”
„A szörffel” –mondtam. Mindeközben a leállított motorú rendőrcsónak pár métert eltávolodott a part felé-mert nem horgonyozták le- a párbeszéd ordítva folytatódik ugyanabban az agresszív stílusban részéről. „Közelebb jönne, hogy ne kelljen kiabálnom?” Hangzott 3 méterre tőlem. Nem gondoltam, hogy nekem kell kézzel tartani a csónakjukat.
„Hát, ha nem jönnek közelebb, mi megyünk közelebb, b…meg!” Szuszogva feltápászkodott, beindítva a hajót egy kört leírva közénk hajtott. A két vízen fekvő vitorlával hátrébb kellett lépjünk, mert ráment volna.
„Akkor azt is biztos meg tudja mondani, hogy milyen körülmények között használhatja ezt?” …A párbeszéd a részükről ugyanilyen kioktató, arrogáns hangnemben folytatódott. Mint utóbb kiderült a mentőmellény hiányára akart ilyen hosszan, kioktatóan rávezetni minket.
Hasonlatként az az érzésünk volt, mintha gyalogosként állunk a járda szélén és odaront 3 rendőr, hogy márpedig, amit itt művelnek, az több sebből vérzik.
Rögtön jöttek a 15ezres és 30ezres tételek. Opcióként választható módon, fejenként. Nem tájékoztatva arról, hogy a helyszíni bírságnál nincs lehetőség fellebbezésre, majd betűztetve! feljegyezték az adatainkat. Fel sem ocsúdtunk, hogy mi történik itt? Hihetetlen volt, hogy tényleg ekkora vétséget követtünk el derékig érő vízben, szélcsendben, sem környezetünket, sem magunkat nem veszélyeztetve, álló helyben.
Természetesen a mentőmellény hiányát elismertük. Az erről szóló jogszabályt pontosan és jól ismerjük. A párbeszéd során közöltem, hogy mi szívesen kimegyünk a vízből a mellényért, ha annak viselése per pillanat -szinte álló helyzetben- szerinte indokolt. Ezt nem lehet, mert mint a másik napszemüveges kollégától megtudtuk, ő nem figyelmeztethet, erre azért nincs módja, mert az katonai vétségnek számít. (Röhej.) Csak büntethet. (Ezek szerint ők csak és kizárólag büntetni jöttek. Szolgálunk és védünk?)
Majd ahogy az adataink a birtokukba kerültek közölték, hogy nincs idejük erről tovább beszélgetni, és megvárni a döntésünket, további intézkedések várnak rájuk és elmentek. Fél óra múlva szokványosan ugyanitt a parti kávézóban fogyasztottak mindhárman. (Csónakjuk a vízi biciklis rozoga stéghez kötve.)
Ezek után elmentünk az agárdi Vízi Rendészetre, ahol szerettünk volna tájékoztatást kapni arról, hogy mi is lehet ennek az ügynek a folytatása, mert ez a vízben nem vált világossá számunkra, továbbá kik intézkedtek velünk szemben és, hogy valóban ilyen komoly pénzbírsággal sújtható-e egy ilyen idillikus és minden szempontból veszélytelen pillanat.
Az egyik intézkedő rendőr fogadott minket, a pólójáról kiderült, hogy ő Bagó István. Papucsban, zsebre dugott kézzel, az ajtófélfának dőlve az alábbiakat közölte.
„Hát nem érti meg, csókolom, én nem figyelmeztethetem magukat, mert nem tudhatom, hogy önök nem minket ellenőriznek-e, csókolom, és én nem kockáztatom az állásomat, nekem van egy kisgyerekem, fel kell nevelnem csókolom.” Ez már feljelentés.
Itt élhetünk a fellebbezés jogával, tudtuk meg utólag.
Én pedagógusi, edzői és szörf oktatói végzettségű, 50 éve a hazai vizeken aktívan közlekedő ember vagyok.
Számtalan vízi sport tábort vezettem a Balatonon, Velencei tavon, Tiszán, Dunán.
Minden évszakban, a víz halmazállapotától és az időjárástól függetlenül közlekedek tavainkon, mindig az adott körülményeknek megfelelő ruházatban, védőfelszerelésben. A jogszabály ténylegesen és kategorikusan fogalmaz, nem ad teret a józan belátásnak, mit mikor indokolt, vagy kötelező. Oktatói múltam, szakmai tapasztalatom, és a józan ész alapján döntöttem úgy, hogy a mellények a parton maradhatnak. A délelőtti egyes fokozatot visszavették, - annak léte is kissé érthetetlen volt-, szélcsend, tükör víz, az esetleges légmozgás a part felé irányul, - tehát arra is sodorna, nem úgy, mint a parttól elfújó, ami befelé visz-, minden ideális egy kis "strandoláshoz". A mentőmellény ilyen körülmények között teljesen indokolatlan, mi több olyan meleg, hogy inkább hőgutát idéz elő egy ilyen nyári délutánon. A legnagyobb veszély ezen a napon az UV sugárzás volt!
Mindeközben pedig a mélyvízben egy anyuka három apró, úszni nem tudó gyermekkel-2,3, és 4 évesek lehettek- evez egy borulékony kajakban, akire a rendőr azért nem szólhat, mert idézem: „Nem avatkozhat bele, hogy ki hogy neveli a gyerekét.” A tó közepén pedig egy csúszdás vízibiciklin 5-6 tagbaszakadt fiatal –mindenki sörrel a kezében- bulizik , ugrál…..az is jó. Csak ez nem, mert a szabály az szabály. Hol érvényesül a józan ítélőképesség, ahol van ebben az egészben az ember szerepe, a természet szeretete, a mozgásra, aktív időtöltésre való ösztönzés? Miért nem lehet az intézkedésben ezeket érvényesíteni? Valójában szörfözésről szó sem volt, szó sem lehetett, hiszen csak az első felállásra, helyben megfordulásra volt alkalmas az idő, haladni egyáltalán, vagy alig.
2.sz. leforrázás a parton
Másnap gondoltuk, megkérdezzük a partszakasz leltári tárgyaként ismert Varsa-béli szörftársat, mit gondol erről az egészről, mi a meglátása, netán tud- e valami jogorvoslatot, …..vagy egyáltalán….jó lett volna megosztani valakivel ezt a - finoman fogalmazva- méltatlanul drága 60 ezer Ft-os helyzetet.
Szia! Láttad tegnap, hogy a rendőrök odajöttek hozzánk? (Próbáltam kideríteni, hogy sejti-e, mi járatban vagyunk.)
Persze! Nem volt rajtatok mellény!- hangzott egyből és csípőből a kaján válasz.
Majd felpattant, és beszaladt egy nyomtatott ismeretterjesztő füzetkéért, és az orrom alá dörgölve, mint egy kisiskolásnak a leckét, odaadta, hogy olvassam el a paragrafust most! Majd folytatta:
Hát itt szörfözöl évek óta, nem tudtad?
Tegnap is megbüntettek két embert, nem volt rajtuk mellény!
Mindezt úgy, hogy az volt a benyomásunk, még örül is neki: Végre megtanuljuk, mi a rend!
Valójában csak egy kérdésem lett volna ezután:
Ha ezt tudod, hogy ide járok évek óta, és tisztában vagy azzal, hogy mi zajlik ezen a tavon a rendőrök részéről, nem gondoltál arra, hogy sporttársilag figyelmeztess? (Szoktunk beszélgetni a parton, már nem fogunk. Sporttársnak gondoltam, nem az. Kár. Csalódás ez is.)
Ezek ellenére még próbáltam rávezetni a feltett kérdésem értelmezésére, magyarán: Egyet ért-e az intézkedéssel ezen körülmények között, stb..stb…de hajthatatlan volt….a szabály az szabály viharjelzés nélkül is….ne is próbáljak meg tenni ez ellen semmit se…..úgysem járok sikerrel.
Másnap ugyanilyen körülmények között terítékre került egy 60+ körüli szörfös és két 16 év körüli srác, szülők a parton. Fél óra alatt lehetett haladni kb. 100 m-t. Lecsaptak. Lógó orral vonszolták ki a felszerelést.
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült!
Klinda Péter