FórumFoil

Beküldő: Zolee, - 2020.04.21 21:24 -  Üzenet küldése
TESZT: BUG kisszárny / nagyszárny, Loftsails SkyBlade 9m2 foilvitorla, F2 Z1 formuladeszka

Ahogy látjátok beújítottam egy foilvitorlával. Igazából nem akartam venni, mert nem volt gondom a szlalomvitorlákkal sem, de meggyőztek.......és igazuk volt. Nagyobb lett a teljesítmény jóval magasabb komfortfokozattal párosulva. Korábban megsiklottam ezzel a kisebb vitorlával mint a 9.6 -al, kevesebbet kellett pumpálni, a lyukakon jobban átment. A 9.6 -al nem tudtam nagyon trapéz nélkül menni ramban ( mert nagyon nyikhaj vagyok) , de a foiltvitorlát könnyű volt megtartani. Ez a szabásmintán túl azért is lehetséges, mert a vitorla pillekönnyű. ( akko meg mé ilyen drága, ha nincs benne anyag ......????)

A kisszárnyakkal sem volt rossz a vitorla a formulán, de a legnagyobb hátránya, hogy 10-12 csomó kell a megsikláshoz és nem lehet rajta annyira kidőlni, ami fokozza a biztonságot.
Számomra a nagyszárnnyal működik legjobban a BUG még a pöffös Gárdonyi szélben is. 6-8 csomótol szerintem megsiklik és nagyon formulásan azaz kényelmesen döcög akár a 25 csomós befújásban is. Szóval ne parázzatok a nagy szélben sem: a vitorlát csak ki kell lobogtatni és nem lesz benne erő. Számomra a formula vitorla ( a formula deszkán és formula szkeggel) a félszélben eléggé para volt, itt semmi nincs: hangtalanul, izzadságmentesen "száguld" még tompábban. És ha már sebességről van szó, nekem 36 - 38 km/ ó -s csúcsaim szoktak lenni ezzel a nagycuccal, de higgyétek ez bőven elég, főleg ha még tanulófázisban vagytok.

ALOHA
Mrena Zoltán
HUN 3

Beküldő: Zolee, - 2020.04.21 20:44 -  Üzenet küldése
teszt: BUG foil kisszárny elöl ( 850cm2) / hátul, Loftsails Racing Blade 7.8 m2, Isonic 117L / 80 cm széles szlalomdeszkán és formuladeszkán

Felraktam a BUG kisszárnyait egy pöffös szeles Gárdonyi napon (7 - 25 csomóban ) amit aztán beleraktam az Isonicba, (80cm széles. ). A formula után nagyon szokatlan volt mind a deszka, mind a foil. A nagy szárny nagyon kényelmes volt a formuladeszkán, de ez a cucc mint egy csikó, akit először lovagolnak. Nagyon nehéz volt vízen tartani, mintha egy másik sportágat űznék: állandóan ki akart törni a tér minden irányába. Fél óra után már jobb volt, de azért nem élveztem, nem volt kényelmes egyáltalán. Szerintem a szlalom deszka foilra nem jó vagy csak nagyon stabil szélben. Be tudtam papucsolni, de ez sem fokozta a kényelmet.
Ezt a combót aztán átraktam a formuladeszkára, ahol már minden ismerős volt, bár a nagyszárnyhoz képest még mindig egy kicsit izgága volt a cucc. Itt nem tudtam úgy kidőlni, mint a nagyszárnnyal, de egy fél óra után ezt is meg lehetett szokni. A sebesség nagyobb volt viszont jóval később indult meg a szekér.

Beküldő: Zolee, - 2019.09.27 14:52 -  Üzenet küldése
teszt: Isonic 117L -80cm széles deszka, 7.8 vitorlával, elöl kis BUG szárny hátul a nagyobbik

Előkészületek: természetesen ehhez a deszkához is készítettem egy vastag alu alátétet, ahogy azt a Horue videóban is láttam. Lehetne még fokozni a biztonságot, hogy ne hagyd el a foilt a nem foilboxos deszkából, de én úgy gondolom, hogy a vastag alátét bőven elég. Ezt egy 3-5 mm -es alu lemezből javaslom készíteni és kikalapálni a deszka formájára, ez enyém 5 mm -es. A mérete kb 15 cm x 5 cm. Aki viszont a tutira akar menni, annak a BUG készít a foil tuttle részébe egy harmadik csavarmenetet. Ehhez kell egy saválló csavarra heggeszteni egy saválló karikát. A másik oldalon pedig ki kell fúrni a deszkát (4mm) egy harmadik helyen az alátét alatt, javaslom a gyökhöz közelebbi helyen ( mivel a hátső csavaron van a nagyobb teher). Ha elkészültünk, akkor vesszük a 3 mm -es biztosító kötelünket (kb 1-1,5 m) az egyik végét rákötjük a foil gyűrűjére a másik végét pedig bedugjuk a 3 lyukon, átfűzzük az alátét 3. lyukján majd kötünk rá egy nagyobb csomót. Ezekután berakjuk a foilt a deszkába és visszatoljuk a deszka tuttle boxába a fennmaradt kötelet. Így a végén a biztosító kötélből csak a kötél csomóját látjuk az alátéten. Ha elhagyjuk a foilt, akkor a kötél elvileg megfogja, és nem engedi lesüllyedni a tenger fenekére.
Tovább lehet még tuningolni a nem foil deszkát a biztonság irányába: a tuttlebox felett lévő üregbe becsiszolunk egy adaptert. Ezzel azt érjük el, hogy a foilról a deszka tuttelboxára érkező erőhatásokat jobban eloszlatjuk a boxon. Ekkor a biztosítókötél nem használható, mert megszűnik az üreg. Bevallom ezt én nem léptem meg, de vannak foilosok, akik igen.
(az adaptert úgy kell elkészíteni, hogy pl egy keményebb gyurmával megcsináljuk az adaptert. Ezt kell majd kiönteni műgyantából. A gyurmát körbe kell önteni gipsszel, így lesz meg a negatívunk, amibe aztán mehet a műgyanta. Ami itt még necces a foilcsavarok lyukjának a kifúrása pontosan, precízen, de elvileg nem lehetetlen. Ha mindez megvan, akkor még bele kell csiszolni a boxba. Szóval ez eléggé macerás, én maradnék a vastag alátét és a kötél párosnál. De szerintem a kötél sem olyan fontos.

Térjünk vissza az Isonic tesztjére. Mivel a BUG gyártója az első kis szárnyhoz jobban szereti a hátsó nagyobb szárnyat ezért én ezzel próbálkoztam először. Délután érkeztem Gárdonyba, ahol elég nagy szél várt 20 ? 40 kmh között. Hát ez nekem szlalom szél volt, de mivel azzal számoltam, hogy estére úgy is lejjebb megy, ezért összeraktam a 8.6 -t. Hát az első félóra necces volt, mivel nagyon fújt, olyan 30kmh környékén. Az überpowert nem élveztem bevallom őszintén, volt egy vízbe pottyanásom is, de aztán a szél fél óra után lecsökkent olyan 20kmh ra, így eljött az én időm. A szett nagyon szépen muzsikált, bár a hátsó papucsok nem voltak olyan jó helyen, mint a formulán, de azért lehetett szépen menni. Kíváncsi vagyok, hogy milyen a cucc kisebb vitorlával ( 6.3 ? 7.0?)????? Ha elmész valahova szörfözni és a kisebb szélre berakod ezt a foilt, akkor ki fogod tudni maxolni a szörfözést, abban biztos vagyok.

teszt: Formula deszka, nagy szárny elöl, nagy szárny hátul, 8.6m2
Ezt a tesztet tegnap hajtottam végre 17:30 körül. Korábban a 9.6 -t próbáltam, ami kényelmes volt, de kíváncsi voltam, milyen a 8.6. A BUG gyártója szerint a 9.2 az optimális a nagyobb foilra, ezért voltam kíváncsi nagyon a 8.6 -ra. Molnár Ákos és Gemela Gabi akkor jött ki a foilal amikor én bementem. Gyakorlatilag szinte folyamatosan tudtam siklani a 10 ? 20 kmh szélben. Rájöttem, hogy a formulán magasabbra kell tenni a vitorlát, mint a szlalom deszkán, ahol aztán jóval kisebb erővel tudtam bepumpálni a motyót és a siklásban tartás is kényelmesebbé vált. Ülőtrapézt használtam 26-32 vario trapézkötéllel. Míg korábban az alacsonyabb boom pozíciónál 26 -t állítottam, itt már olyan 30cm lett jó, bár ez lehet, hogy nem a vége. Én 170 cm vagyok.
Amit itt tanultam, hogy a jobb beállításokkal brutális élességet (upwind) és raumot (downwind) értem el, ami eddig még nem volt. A két szög között kb 110 fok volt, így ezzel jókat lehet kirándulni bárhol. Zöllner Viktor a 2019 év magyar foil bajnoka is a brutális élességről számolt be a BUG -nál, amibe sikerült is beleharapnom. Sajnos a sebessége elmarad a race cuccok sebességétől, de akinek ez nem fontos (nekem egyelőre nem) annak egy kényelmes, problémamentes freerace foilja lesz, ahogy azt a gyártó honlapja is mutatja.

A következő tesztre áthelyeztem a papucsokat a formula deszkán, mert eddig a majdnem a leghátsó pozícióban volt a hátsó papucs. Így elvileg könnyebb lehet a siklásban tartás (bár eddig sem volt probléma) és nehezebb a bepumpálás, de ha nem jó, akkor még mindig lehet a gyökpozíción változtatni (ebben az esetben hátratolni). Eddig a gyököt mindig középre tettem. A formulámon egyébként kis szélben teljesen hátraraktam a gyököt.

Beküldő: Zolee, - 2019.09.16 10:57 -  Üzenet küldése
az első tesztek:

8-10 csomós alapszél volt, 15-16 csomós befújásokkal, ezért a nagy szárnnyal raktam össze a BUG -t. Egy nálam is tapasztaltabb szörfös / foilos egy Tabou foil deszkában ( 91cm széles) tesztelte a BUG -ot először 3 fontos megállapítással az 1 óra foilozás után:

1. semmilyen extra beállításokra nem volt szükség (árbóc dőlésszöge, hátsó szárny dőlésszöge), a deszka/ foil combo úgy volt jó, ahogy összeraktuk és vízre tettük. Nagyon kényelmes volt az első pillanattól kezdve
2. az eddigi legélesebben krajcoló foil
3. az eddigi legkorábban megsikló foil

Mint ahogy a rendes szörfben a foilban is nagyban függ az élesség a szörföstől, de persze vannak független tényezők is ( deszka szélessége, szkeg típusa, hossza és még sok más) Amit a BUG ehhez biztosan hozzátett, az a nagyobb merevség. Messziről nézve egy kis tömzsi darabnak tűnik. de ez csak optikai dolog, mivel a 95cm -es árbóc jóval szélesebb az eddig látott foliokhoz képest.

Én is ráálltam a Tabou deszkára és ráraktam a 7.8 - 4 kemberes vitorlát, de csak párat tudtam siklani a leálló szélben. Ami elsőre feltűnt nekem is, hasonlóan a Fanatic foilhoz, hogy kényelmes volt, nem akart kitörni mint az RRD.

második teszt:

Az előrejelzés 10-15 csomót mondott Gárdonyra, így azt gondoltam, maxoljuk ki a tesztet, párosítsuk a nagy szárnyat (103cm / 1100 cm2) a legnagyobb szlalom vitorlámmal, így a 9.6 Loftsails 4kemberes race vitorla került a 160L -es formula deszkámra ( F2 Z1).
A szél pontosan az volt, ami az előrejelzés, azzal a megjegyzéssel, hogy átlagosan inkább 5-10 csomó volt, de a befújások felmentek 15 -ig.
Az első benyomásom nekem is az volt, hogy kényelmes. Tudtam élesen menni, betrapézoltam, bepapucsoltam, így ráfagyott a mosoly az arcomra. A trapézkötelet kicsit előbbre tettem mint a szlalomon, és a legrövidebbre húztam (26cm - én 170cm vagyok). Ülőtrapézt használok, még a wave deszkámon is, de ismételten ki fogom próbálni a deréktrapézt is, van a családban egy, hátha most bejön. Ehhez elvileg kisebb trapézkötél dukál, kaptam egy tippet is, hogy a 22 -t próbáljam ki, megnézzük legközelebb.
KB másfél órát voltam a vízen, szinte végig tudtam siklani, csak a nagy lyukakban volt leállás. Nagyon sokat ?fejlődtem? ezen rövid idő alatt. Az elején túlzottan első kézre vettem a vitorlát, amiben aztán el is fáradt a kezem, de később a helyes beállításokkal, testtartással már megszűnt ez az állapot.
Ami feltűnt számomra, hogy a foil deszkánál szélesebb formula vitorla mintha előbb megsiklott volna: 2 rövid pumpálás és a foil már siklott. (mondjuk én a szlalomban is csak kettőt, max 3 -ütemet pumpálok). Ugyan előző nap csak egy 7.8 volt a foil deszkán, de közel nem éreztem azt a megsiklási potenciált, mint a formula (100 cm széles) és a 9.6 combón. Ami biztos, a szélesebb deszka előbb siklik.
Rajtam kívűl mások is foiloztak, és azt láttam, hogy a többieknél már elfogyott a szufla, de én még mindig siklottam. Persze azért hozzáért többször a deszka a vízhez, de volt több olyan tackom is a Nagy Tisztáson, hogy egy menetben mentem végig a tavon az ÉNY -i szélben
A 15 csomós befújást még nem tudtam teljesen jól kezelni, egyszer ki is jött a foil vízből??.. A gyári adatok szerint a nagy szárny 5-15 csomós pöffös szélre jó a leginkább, ami számomra nagyon szimpatikus volt, mivel Gárdony sokszor ilyen.
Azt vettem még észre, hogy a formulához (11-12m2) képest a foil tovább tud siklani a lyukakban, persze a pumpálás itt is dukál..

Beküldő: Zolee, - 2019.09.15 23:03 -  Üzenet küldése
Mit is tud a BUG?

1, van egy vékony nyaka, amely szépen fel tud feküdni a tuttle boxra. Azt gondolom, hogy a túl nagy nyak sem jó, mert akkor a foil nem a foilboxon fekszik, hanem a mellette lévő karbon felületen is, ami nem olyan erős, mint a box maga.
2. minden része karbonból van, bár a gyártó elárulta, hogy a fuselage alu / karbon ötvözet. amely jóval merevebb és könnyebb, mint az alu fuselage
3. ár: én mindenképpen 2 pár szárnyat akartam venni, egy nagyon nagyot a formula kiváltására az abszolút kis szélre ( 5-8 csomó) és egy kisebbet, amit talán a szlalom deszkámban tudok használni. És ahogy néztem, ezt a párosítást senki nem adta oda 2000 EUR alatt. A BUG 1740 EUR ára szerintem verhetetlen !
4. legyenek jó tesztek elérhetőek: http://www.bugfins.com/tests-reviews/
5. legyen állítható a hátsó szárny dőlése: pipa
6. az árbóc magassága 95cm
7. a fuselage 100 cm
8. könnyű legyen: még nem mértem le kompletten, de az árbóc és a fuselage a gyártó adatai alapján 3,1 kg + a szárnyak. Szerintem ez a nagyobbik szárnnyal sem megy 4,5 kg fölé a komplett cucc. Astarboard Race Pro / RRD pontos súlyát nem ismerem, de jelentős a súlykülönbég a BUG javára !
9. merev legyen: kézben fogva merevebb, mint starboard pro race.
10. a szárnyak formája az keresésemnek megfelelő, amely a race foilokra vajaz
11. legyen kényelmes a használata, ezt majd a teszt mutatja meg

képet sajnos nem tudok küldeni, nem működik a feltöltés.....Matto.....?????

Beküldő: Zolee, - 2019.09.15 22:39 -  Üzenet küldése
Az RRD - formula rossz atapasztalatai után leugrottam a Gardára a Hotel Pier - be, ahol többféle foil -t is lehetett kölcsönözni, egy közös volt bennük, q szárny mindenütt a papucsok közötti vonal közepén volt. Kivettem egy Geckot ( 75cm széles) a Fanatic Flow H9 -el és visszajött az életkedvem. Rájöttem hogy tudok foilozni, tudtam papucsolni, tudtam upwindben, downwindben menni.
Felmerült a kérdés, hogy akkor mi legyen az első foilom. A piacon található szinte összes foil összeszedi ez az oldal, javaslom mindenkinek:

https://www.windfoilzone.com/

Milyen foilt is kerestem?

1. legyen nyaka foilnak, mert az biztosítja a foil stabil pozícióját nem foil deszkában is
2. a lehető legtöbb része legyen karbonból ( fuselage, árbóc is). (az aluárbóc telemegy vízzel, ami víz nélkül is nagyon nehéz)
3. ne a legdrágább legyen
4. legyenek jó tesztek elérhetőek
5. legyen állítható a hátsó szárny dőlése
6. az árbóc magassága legyen minimum 85 cm -s, de ne legyen több 1 méternél. Kicsi árbóc nem biztosít kellő kiemelkedést és stabilitás, a nagyot kezdésnek pedig nem akartam bevállalni, ráadásul a Velencei tavon vagyok legtöbbször, ahol vigyázni kell a partközelben a sekély víz miatt
7. a fuselage 90 cm és 110 cm között legyen valahol, de a célom 100 cm volt. ( az RRD nél ez a legrövidebb fuselage, ami válaszható
8. könnyű legyen
9. merev legyen
10. ne legyen nagy tepsi az első szárny , mert igaz, hogy könnyű vele kiemelkedni, könnyű kezelni kis szélben, de tapasztalatok alapján, a nagyobb szélben a komfortfokozata jelentősen csökken. Márpedig a Velencei tavon sokszor van pöffös szél, így fontos a nagy széltartomány
11. legyen kényelmes a használata

A fenti felsorolásból a 9 és a 11 -es pont, amit a neten nem lehet eldönteni, a többit igen. Mindezeknek egyetlen egy foil felelt meg az én mérlegelésemben, ez pedig a szlovén .BUG volt.

http://www.bugfins.com/

Beküldő: Zolee, - 2019.09.14 12:59 -  Üzenet küldése
A kifacsart állapotot gyorsan átugrottam. Miért volt kényelmetlen a foil?
1 csak félramban tudtam vele menni
2 állandóan ki akart jönni a vízből ezért a papucsok előtt álltam a deszkán: első lábam kb 30cm re az első papucs előtt, a hátsó lábam valahol a deszka közepén a két papucs közott.
3. a papucsolás esélytelen volt, ha be is papucsoltam akkor a deszka felélesedett és magamra húzva a vitorlát beleestem a vízbe
4. az első kézen jóval nagyobb erő volt, mint a hátsón
5. volt egy pont, ami után már bármennyore is helyeztem a súlyomat előre, a foil kijött a vízből és visszaestem a vízre. (árbóc 85cm...!!!!)

Beküldő: Zolee, - 2019.09.14 12:36 -  Üzenet küldése
Szétnéztem hát a neten, hogy mit találok az elméltről, mi a fontos. Rátaláltam egy amerikai video bejegyzésre, mely szerint az első szárny a két papucs közepére kell, hogy essen
Na nálam ez nem így volt, az első szárny az első papucshoz volt nagyon közel. Szerintem ennek és a hosszú 120cm fuselagenak volt köszönhető hogy csak nagy kifacsart állapotban tudtam siklani úgy hogy a gyök teljesen előre volt tolva. És még ez is azt eredményezte, hogy a foil állandóan ki akart jönni a vízból. Sajnos hátsó szárny állítási lehetőség nem volt így ezt a foilt feladtam.

Beküldő: Zolee, - 2019.09.14 12:28 -  Üzenet küldése
Ezzel a párosítással 3 x voltam a vizen, de valami nagyon nem stimmelt és nem tudtam hogy mi. Nagyok sok változó van magában a foilban, ( árbóc, szárny, fuselage hossza formája, egymáshoz képest történő elhelyezkedése), a deszkában (szélesség, papucsok gyök pozíciója) és a vitorlában ( mérete típusa). És persze fontos ezek együttese is. Egyszóval rengeteg a változó és szerintem sokat nem tudunk még, így komoly változások jönnek még.

Beküldő: Zolee, - 2019.09.14 07:52 -  Üzenet küldése
Sziasztok, 11 éve szörfözöm, leginkább szlalom és formula kategóriában ( némi versenytapasztalattal is) és augusztusban elkezdtem foilozni azzal a céllal, hogy a formulát leváltsam. Ezen tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Nem gondolkodtam egyből vadi új cucc vásárlásában, egy kölcsönykapott RRD hydrofoilt
https://equipment.robertoriccidesigns.com/products/wh-alu-set-y25/
tettem bele a formulába. Azért gondoltam jó választásnak ezt a típust, mert a nagy gallérja miatt belerakható bármilyen deep tuttle (nem foilos) deszkába is. A deszka tetejére csináltattam egy nagy alu alátétet, h ne szakadjon be felül a deszka. További foil biztosítási lehetőségről is be fogok számolni, ahol nem foilboxos a deszka. Az RRD t azért is gondoltam jó választásnak mert a hosszú 120 cm fuselage nagy stabilitást ad.

Beküldő: Zolee, - 2019.09.14 07:52 -  Üzenet küldése
Sziasztok, 11 éve szörfözöm, leginkább szlalom és formula kategóriában ( némi versenytapasztalattal is) és augusztusban elkezdtem foilozni azzal a céllal, hogy a formulát leváltsam. Ezen tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Nem gondolkodtam egyből vadi új cucc vásárlásában, egy kölcsönykapott RRD hydrofoilt
https://equipment.robertoriccidesigns.com/products/wh-alu-set-y25/
tettem bele a formulába. Azért gondoltam jó választásnak ezt a típust, mert a nagy gallérja miatt belerakható bármilyen deep tuttle (nem foilos) deszkába is. A deszka tetejére csináltattam egy nagy alu alátétet, h ne szakadjon be felül a deszka. További foil biztosítási lehetőségről is be fogok számolni, ahol nem foilboxos a deszka. Az RRD t azért is gondoltam jó választásnak mert a hosszú 120 cm fuselage nagy stabilitást ad.

Beküldő: , - 2019.05.24 16:18 -  Üzenet küldése
Szia. Ha bejössz a Bartók B. úti boltba, szívesen beszélek a tapasztalataimról. Akár bérelni is tudsz nálam.(windsurfbolt.hu) Holló

Beküldő: kulcsi, - 2019.05.15 17:23 -  Üzenet küldése
szeretnék többet hallani erről az eszközről. kezdő mit vegyen, haladónak mit ajánlatok? Manőverek kis szélben, nagy szélben? stb