FórumF2 Xantos 138l max vitorlaméret,-vitorla típus választás

Beküldő: K.Viktor, - 2017.10.12 21:39 -  Üzenet küldése
Köszönöm szépen a választ.
Így már úgy érzem magabiztosabban találom majd meg a megfelelő vitorlát.

Üdv.:
Viktor

Beküldő: vau1111, - 2017.10.11 00:53 -  Üzenet küldése
A deszka ha csak a térfogatot és a szélességet nézed, bőven elbír akár 10 m2-t is. Nézd meg a katalógusban a 130 liter körüli deszkák vitorlabírását.
Ami miatt szerintem mégiscsak a 8.5-öt írják maximumnak, az az, hogy a gyár pozícionálja a termékeit, és egy freeride deszkát nem specializált felhasználásra szánnak. Azaz míg egy tapasztalt szlalom versenyző az adott deszkán bőven elbír egy nagyobb vitorlát, és ki is hozza belőle a maximumot, addig egy átlagos szörfös ugyanazon a deszkán 10 m2-el csak szenved.

Én is az F2 által javasolt méreteknél maradnék, mert nagy valószínűséggel nem lennél jelentősen előrébb az óriás lepedőkkel. 8.5 m2 bőven elég egy átlagos testalkatú szörfösnek nagyon kis szélben is, főleg ha az itthoni szeleket nézzük, amik nem egyenletesek, vagyis 6-12 m2-ig mindent lehet használni egyszerre kis szél esetén. Sokan esnek abba a hibába, hogy elmennek óriási méretekig, de a technikai tudás hiánya miatt később siklanak meg, mint mellettük akár egy nehezebb szörfös 2 m2-el kisebb vitorlával.

Csak röviden a stílusokról, és mindenféle átmenet van vagy lehet:
- szlalom - specializált, sebességorientált, camberes vitorlák, a manőverezhetőség nem annyira fontos, a lényeg a nagy sebesség, és a kontrollálhatóság, megfelelő tudással. Papucsok extrém kívül, belépni nehéz!
- freerace - hasonló a szlalomhoz, de jóval kezelhetőbb deszka/vitorla, nincs feltétlenül camber, sebességorientált, fordulékonyabb, papucsok kívül, de kicsit beljebb mint szlalomnál, belépés tudást igényel, de nem vészes. Több beállítási lehetőség
- freeride - mindenes, de a haladó átlagtudáshoz is ez ajánlott, gyors is de nem annyira, kényelmes, manőverezhető, de azért főleg föl-le száguldozásra, papucsba könnyű belépni, camber általában nincs, kisebb ugrásokra is jó lehet
- freemove - manőverorientáltabb freeride, kicsit már a freestyle irányába kacsintgat, bump&jump, ugrásra, fordulóra, viszont a végsebessége kisebb mint a többinek. Vitorlában soha nincs camber, esetleg freestyle vagy wave vitorla, vagy könnyebb, kevesebb latnis freeride vitorla.

Beküldő: K.Viktor, - 2017.10.10 22:10 -  Üzenet küldése
Sziasztok


Van egy F2 Xantos 138l-es deszkám és szeretném megtudni mekkora a legnagyobb vitorla amit rárakhatok? Amit találtam az F2 2008-as kiadásáról ott egyik helyen 8.0 van írva máshol 8,5.
Mi az igazság? :)
Link: http://www.windsurfing44.com/matos/F2/2008/F2_2008_en.pdf

Ehhez a deszkához milyen típusú vitorlák passzolnak?

Az előző kérdésemből adódik a következő, hogy melyik stílusra mi a jellemző, illetve mi a különbség? Vagy erről érdemes egy külön topic-ot indítani?
Feeride, freerace, freemove, slalom

North Sails vitorlában gondolkozom.
https://old.north-windsurf.com/eng/nodes/display/pages/brochure-archive

Köszönöm előre is a segítségeteket.

Üdv.:
Viktor