Resailcle 3

Cikkek / Szeles helyek

Sa Barra - Sant'Antioco / Szardínia - Spot leírás

Budapest Livorno kb. 1000 km, 12 óra autóút kényelmes tempóban, jónéhány megállóval. Érdemes az esti komphoz foglalni jegyet, ha 9 kor indul, akkor kb. reggel 8 kor kiköt a hajó. Kabinnal vagy kabin nélkül az opció, de 12 óra vezetés után, saját WC és zuhanyzó jól jön. A hajó Olbiában vagy Olbia mellet köt ki, ahonnan nagyon jó minőségű utakon lehet lejutni délre, ráadásul Szardínián nem kell fizetni útdíjat még autópályán sem.

Van egy kis sziget Szardínia dél-nyugati csücskében, Sant Antioco. A szigetre híd visz át, nem kell kompozni, a két sziget távolsága egymástól kb. 2-3 km. Sant Antioco városától északra kb 3 kmre található Sa Barra, egy magánkemping. Az üzemeltető: Gigi Maddendu, freestyle windszörfös és Rossel Bertoldo aki a 2016 Podersdorfi pwa fordulón 17. helyezett lett. A keping maga a spot, vízparti szörftárolókkal, Neilpryde kisbolttal, ha bármi törik, vagy szakad, helyszínen lehet pótolni. Ami nagy előny, de valószínűleg nem olcsó? A tárolók nagyon jók, a parton le lehet mosni a cuccot, nagyon családbarát, a part mentén sekély víz van, többnyire homokos egy-egy sziklával a víz alatt. Ha kiszörfözik az ember a partra azért oda kell figyelni, nehogy eltörjön a szkeg?

A kemping elég kicsi, a parkolóba kb 20 autó vagy lakóautó fér el, a parkolóval szemben lévő füves terület a sátoroknak van fenntartva, hát ez sem túl nagy de kb 20 db. 2 személyes sátor elfér. A házigazda egyébként tud szállást szervezni a közeli városban, akár napi transzferrel ami jó opció lehet azoknak akik nem szeretik a kempinget.

A spot kitűnő, állandó side-shore széllel, a két sziget között felgyorsul és befordul a szél, szinte síkvíz van akkor is amikor 4+ m2 vitorlával lehet menni. A két sziget közötti teljes távolságot be lehet szörfözni, csak nagyon elenyésző mennyiségű tengeri fű lebeg a vízben. A cuccot a parton is le lehet rakni, a tárolóba be lehet rakni 2-3 rigget, nagyon kényelmes, hogy nem kell szerelni, és a víz távolsága is csak pár méter. A víz egyébként sekély, a parttól kb 20 méterig be lehet sétálni, tengeri sün, éles szikla nincs, nem is hullámosodik fel szinte soha. A szél egyenletesnek mondható, kevésbé pöffös, mint mondjuk Porto Pollon.

A spoton lehet bérelni (csak windszörföt), gyakorlatilag bármilyen cuccot, freestyle, slalom, kezdő haladó stb. Bármilyen szinten vállalnak oktatást, a sziget déli felén akár wave spot is van. Sa Barrán nem lehet kiteozni, de nem túl messze van több jó part is ahol lehet.

Május, június nem annyira frekventált, főleg délen nem, ilyenkor az árak is konszolidáltabbak, 9-10 Eur egy éjszaka, tárolással, 2 perc meleg zuhannyal. A közeli városkában sok szálláshely, apartman, szálloda van. Éttermek, bevásárlóközpontok stb.
Szélmentes napokon ott van Sant Antioco város, délen egy ?grande spiagga? part. 10-20 km-en belül található Porto Botte, ugyancsak síkvizes spot, itt lehet kiteozni vagy windszörfözni. Ugyancsak nem messze van Porto Pino, gyönyörű fehérhomokos parttal (napsütésben tényleg szép lehet?).
Cagliari nincs túl messze, ott van a legközelebbi reptér is? Sant Antioco és Cagliari között van egy rakás spot, amit érdemes lehet kipróbálni. Chia wave placc, homokos parttal, szörfözésre vagy suppolásra is alkalmas?
Szardínia hegyes-völgyes sziget - rengeteg szélmentes programot lehet szervezni - 2200 km partszakasszal.

 

 

Sz.Ervin
shallow rider 468x120

Hozzászólok

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.


Kép:70777

Írd ide az ellenörző számot: