Lacrosse szélmérő

Cikkek / Friss hírek

Sailspotting

A szerző véleményt nyilvánít a felesleges marketingről, a drága deszkákról és a szörf-piacról általában. Én (Matto) pedig itt-ott szürkén reagálok rá, mert nem bírom megállni. A cikk végén a commentekben a Te véleményedre is kíváncsiak vagyunk!

"(...) Mit kíván a szörfös nemzet?
Szörfös, nemzeti, flikk-flakk dekket! (...)"


Sailspotting

Hookipa kémfotózó hely

Ricardo Campello, JP?, Hookipa!

Jimmy Hepp, a Hookipa kémfotós

Kedves szörfös

"...Taaavaa sziszeel viiizaat araaszt, viraaagom, viii-raaagom..." Queen, 1986, Népstadion (ha megnéznéd, erre). Nem vitatkozunk Freddy Mercuryval, a magyar földműves meg aztán teljes egyetértéssel és pluszban gondtól barázdált homlokkal érzi is ezt így, 2013 tavaszán, khm, "tavaszán". És még mit áraszt a tavasz? Új cuccokat a Távol-Keletről. Jönnek a 2014-es modellek, lövik a képeket a jövő évi katalógusokhoz, Hookipán, meg még ki tudja hol, de főleg Hookipán.

Leon, a profi

Ritka időszak ez a profik életében: Most van itt az évi 10-15 nap a 365-ből, mikor gyári deszkákkal, és széria vitorlákkal hasítanak a hullámokon vagy a simán. (Jó, a szlalomosok mindig, de az most nem számít.) Ha egyáltalán. Mert ugyan ki a fene venné észre, hogy Campello egy már kész Cobra deszkával ugrál, vagy csak egy tavalyi/idei cuccot átragasztottak egy 2014-es JP Quad matricával?

Nördöknek, akik arra gerjednek, hogy mielőbb meglegyen a legújabb modell, érdemes lenne valahogy megszerezni ezt a dizájnt - vagy hosszas kutatómunka után vektorosan megrajzolni Corelben, - matricát készíteni, elvinni Kucséber Ferihez, rendelni egy hasonló dekket, papucsokat, footpadeket intézni és - hipp-hopp - még a gyári cuccok előtt ott lenne a pincében a 2014-es modell! Persze, nem eredeti, de hát - lásd feljebb - a fotózáson sem biztos, hogy az. És ha egy Pirateboards vagy egy Quatro logo van rajta, még menőbb is. De nem, mi nem vagyunk ilyen szerencsétlen hülyék, ezért nem is foglalkozunk ezzel.

Drágán add az életed!

Jó pár évvel ezelőtt a marketingfőnökök tűzzel-vassal irtották az ilyen kémfotókat, igyekeztek megakadályozni, hogy azok kikerüljenek az internetre. Fórummoderátorokat fenyegettek meg ? verbálisan - bezárással (mondjuk a fóruméval és nem a moderátorával), ha továbbra is kint marad a kép és hasonlók... Igyekezetük nemcsak szánalmas, de teljességgel hiábavaló volt - ami egyszer kiment "a zinternetre", az ki van menve. Esetleg a méltatlanul felülbecsült Kim Dzsong-Un próbálhatja meg leszedetni, csakis a saját szemétdombján. És hát lássuk be, hogy jön egy dörzsölt Craig Gertenbach (Fanatic brand manager) egy nyeretlen kétéves Kim Dzsong-Unhoz (Kedves vezető, ifjú kapitány) ?

Drágám, add az életed!

Jó kérdés, hogy vajon Jimmie Heppnek kell-e félnie az FBI hawaii szekciójának éjszakai látogatásától, mert a fotós pápa posztolni mert pár fotót Hookipáról, amin épp a szigorúan titkos prototípussal ugorják a loopot. Vagy fényképezhet tovább, és a cégek belátták, hogy a vírusreklámnak is van létjogosultsága?

Halálos hajsza

A másik dolog meg az, hogy hova sietünk? Kell-e egyáltalán sietnünk? Mi a jóisten értelme van annak, hogy a 2014-es - és ez nemcsak idei probléma, mert már nagyjából fél évtizede ezt a ritmust nyomják az arcunkba - cuccokat 2013 elején már le kell fotózni, amolyan félnyilvánosan. Lemmy Kilmister (Motörhead) véleménye: ?Nem tudom, hogy mit gondol a tisztelt olvasó, de ezek a kurvák mesterségesen szítják így a keresletet, basszameg. Ha nekem elég napi egy Jack Daniel?s, akkor másnak minek kapkodni??

Motörhead és a halálos hajsza


A marketingesek hiábavaló igyekezeténél csak az indoklásuk volt viccesebb. Hogyaszongya: "Ez a kiszivárogtatás a szörfiparnak csak árt." Mit is mondana erre Franco Begbie? "Azt a kurva fotózást nem a világ baszottul leghíresebb windszörfös helyén kéne csinálni, bazmeg, hanem ott bazmeg, ahol kurvára nem látja senki, bazmeg." Begbienek igaza van.

Franco Begbie

Lemmy Surf outfit

Harcosok klubja

Indoklás kettő: "Mert akkor már nem is veszik meg az idei modellt a vásárlók." Hát miért is vennék meg, ugye? Egyrészt az internetfüggő szörfbuzi már márciusban képet kaphat arról, hogy milyen lesz a jövő évi felhozatal, inkább arra spórol, másrészt ha az internetfüggő szörfbuzi befizet két hetes nyári szörfözésre, például Görögországba, ott meg - ha mákja van és nem tavalyival szúrják ki a szemét, mert a centerek felszerelésének csak kb. 50-60%-ban kell aktuális évjárattal bírniuk - "csak" az idei cuccokkal mehet. Tudjuk, hogy vannak kiemelt centerek, ahova eljuthatnak a jövő évi felszerelések is, de oda is csak augusztus 1. után (ez a hivatalos launch-dátum mostanság), és mi az átlag centerről beszélünk.

Szóval nem veszik, csak nem veszik. Hát, barátaim, akkor csináljatok olyan deszkát, amiért ki akarunk adni 2000 Eurót. A jelenlegi nem tanulódeszka konstrukciók - és ez főleg a Cobra kényelmes monopolhelyzetének köszönhető - átlagos használat mellett két év alatt kilehelik a lelküket, felpuhulnak. Érdekes kérdés - de sajnos nagyon egyértelmű is - hogyha például Bouke Becker a Witchcrafttól (a bolgár gyárában) nem lényegesen drágábban - sőt! - tud olyan konstrukciót gyártani (2000 Euro körül van a HDD jelenleg), amit nagykalapáccsal (és sarlóval) lehet csesztetni és semmi baja a satnya Cobra modellekhez képest, akkor a Cobra miért nem tud? Költői kérdés, dehogy várunk rá választ. Illetve? Begbie? ?Azér? bazmeg, mert akkor aztán lófasz se venné meg a kibaszott drága cuccokat bazmeg, hanem évekig mennének egyel, bazmeg, a kibaszott fejeseknek, meg akik még ebből a baszottul túlpörgetett kurva bizniszből élnek bazmeg, és szipolyozzák a vevőket, bazmeg, meg nem lenne egy kurva munkájuk se, bazmeg.?

Kalapácsteszt, Witchcraft

Meghalna a windszörfipar? Tegye azt, mi álljuk a szemfedőjét, tiszta szívvel, nyugodtan. Ha megfigyeltétek, akkor a sportág halálát kizárólag a 3 nagy mágus (Boards and More, Pryde Group, Starboard) fejesei vizionálják olyan szenvedő arccal, hogy az ember majdnem vesz tőlük helyben egy idei évjáratú cuccot 2000 Euróért, csak nehogy elsírják magukat. Bizony.

Tőzsdecápák

Igazság szerint ez a 2000 Euro csak a magánszemélyeknek 2000 Euro, centerek, dealerek, importőrök típustól és konstrukciótól függően 800-1000 euróért kapják a deszkákat és a vitorlákat, apróságokat is kb. féláron. Így el sem akarjuk képzelni, hogy a Cobrának robotoló távol-keleti óvódások hány szem rizst tudnak venni egy-egy deszka vagy vitorla árából. Peter Hart cikke ellenére (Windsurf UK 2008/10) ? melyben a maestro ?bebizonyítja? a Mars csoki segítségével, hogy a windszörf az utóbbi években háromszor olyan olcsó, mint az aranykorban a 80-as évek közepén ? ez a 2000 Euro mégiscsak 2000 Euro (ahogy Terence Hill mondaná), és ez drága. Hja, urak, inkább a marketingbe öltétek a pénzt új környezetbarát technológiák és tartós konstrukciók kifejlesztése helyett (2000 Euróból deszkánként jutott volna)? Szóval panaszkodni nem ér!

Megjegyzés (Matto):

800-1000 EUR nettó beszerzési árra még jön Magyarországon 27% áfa. Aztán van ott némi még rá szállítási költség, mondjuk 10%, nagyjából tehát 325.000 - 445.000 Ft a beszerzési ár 290 Ft-os EUR / HUF árfolyammal számolva. Magyarországon ilyesmi kisker árnak is több mint elég:). A deszkákon tehát nincs komoly árrés itthon, de Európa nyugati felében is csak sokszor dísznek van feltüntetve a listaár, ami különben is csak a szélsőséges esetben éri el a 2000 EUR-t.

A deszka 2 év alatt tönkremegy gondolatmenettel sem értek egyet, én nem ezt tapasztaltam :).


Ryan közlegény megmentése


Ha most egy szemellenzős, túlbuzgó (de nem hibáztathatjuk, hiszen neki is meg kell élnie valamiből) dealer azzal jön, hogy az őáltala (ővele és őbenne) forgalmazott cucc aztán nem ilyen, mert az kibírja azt is, ha a Niagaráról ugorják a loopot, meg emiatt egy bébifóka sem halt meg az Antarktiszon, akkor visszük a (hogy rendesek legyünk) nagyapám fakalapácsát meg a gyufát. Aztán a mérgező anyagokkal teli fekete füstöt szívva elemezgethetjük a fakalapács pusztítását az elszenesedő deszkafelületen.

Ha a windszörfipar halála azt jelenti, hogy nem lesznek ?nagy? márkák, hanem custommal kell menni, amit a hozzád földrajzilag közel lakó shaper/vitorlagyártó készített (nem kell ecsetelni, hogy egy így készült deszkának mennyivel kisebb a kumulált környezetterhelése, ugye?), akkor a magunk részéről csak siettetnénk ezt a folyamatot.

Megjegyzés (Matto):

Kucséber mesternek hála, itthon a Custom deszkák nagyon olcsón elérhetők. Míg itthon anyagilag talán ez a legkedvezőbb megoldás, addig szinte a világ bármely más pontján luxusnak számít ugyanez. Az általad említett Witchcraft például potom 2100 EUR-ért (610.000 ft?) legyártja neked a deszkádat, olyat amilyet kérsz, aztán vagy sikerül vagy nem. Azt hiszem sokan - köztük Te is - visszasírnák a sorozatgyártást:) A Pirateboards üzemnek pedig hálásak lehetünk, reméljük sokáig működik még, de ez egy kivételes dolog.
A sorozatgyártás szerintem hasznos dolog, a Cobra (majdnem) monopóliuma viszont tényleg zavaró. Ha nagyobb piaca lenne a windsurfnek, valószínűleg változna a helyzet.


Dogtown urai

Rick Hanke

Bouke Becker

Nem kell sírni amiatt sem, hogy a nagy gyártók halálával elmarad a fejlesztés. Egyrészt amúgy is a marketingre megy a pénz, másrészt ?fejlesztés? néven a Fanatic például évek óta csak a festésén változtat a Skate vagy a Freewave modelljeinek. Van egy-két üdítő kivétel ? például Rick Hanke (Maui Ultra Fins) volt repülőmérnök, vagy az UB.Tech, vagy akár a fent emlytett Bouke Becker ? akik komoly elméleti tudással rendelkeznek, de amíg a többség csak ?trial and error? módszerrel tököli ki a scoop-rocker vonalat?

___ad_zone_4___

Semmi bajunk a fenti módszerrel, mert minek is kellene tudni felírni a síkáramlás diffegyenletét egy amúgy nagyon tapasztalt és ügyes shapernek, aki világbajnok deszkákat készít csupán érzésből? Nem kell neki tudni, nem. De akkor nem is kell hangoztatni, hogy mekkora energiák és pénzek jutnak a fejlesztésbe. Az átlagcucc az átlagembernek készül, egy ügyes és tapasztalt shaper/vitorlavarró lazán tud olyan játékszereket alkotni, ami tökéletes kielégülést nyújt, mind a Balcsin, mind Zöldfokon.

Megjegyzés (Matto):

Szerintem az empirikus próbálgatás és az elméleti tudás ugyanolyan fontos itt. Rick Hanke lehet hogy jó repülőmérnök, de ha még nem szörfözött hullámokban, nem gyakorolt freestyle manővereket, akkor csak találgatni tudja, hogy mi az aminek történnie kell. És azért ne gondoljuk, hogy a nagy márkáknál csak a buta soul-szörfösök próbálgatnak, aztán egyik bejön, másik nem.. Ott van Dan Kaseler (most avanti sails, de régen Naish, Gaastra), Robert Stroy (NP), Barry Spanier (MauiSails, ex Gaastra), Tiesda You (Starboard), pontos infót a tanulmányokról a többi esetben nem találtam, de nem hiszem hogy pusztán találgatással labdába tudnának rúgni a piacon. Szerintem a cuccok nagyon gyorsan fejlődnek, az más kérdés, hogy időnként vannak zsákutcák, fellángolások, nem annyira működő új dolgok, amik arra jók, hogy kicsit pörgessék az eladásokat. A formula például szerencsére úgy tűnik kiment a divatból, szerintem tipikusan egy zsákutca volt..

Nem tudom melyik évben nem újított a Skate shape-jén a Fanatic:)


Különben dühbe jövünk?


Nem hinnénk, hogy egy arrogáns vállalat - tulajdonképpen mi kapitalisták vagyunk, örülünk az üzleti sikereknek, hiszünk a verseny szabadságában és hisszük, hogy a verseny nemcsak a fogyasztót hozza helyzetbe, hanem jobbá teszi a világot, de itt nem technológiák és ötletek, hanem marketingesek versenyeznek, azaz ez a verseny kutya fülét sem ér - kapacitásán és jövőjén múlna a windsurf jövője.

Megjegyzés (Matto):

Ezzel nem értek egyet. Ha így gondolod, akkor miért nem windgliderrel és gatya-vitorlával szörfözöl? Vagy ami most van, az ugyanaz, csak más a marketing?:) 1-2 év alatt is nagyon sokat fejlődtek a formák. Az már egy más kérdés, ha valaki divat miatt vesz meg olyan cuccot magának, amire igazából nincs is szüksége, mert például nem tudja kihasználni..


Lenne egy jó, pöpec, tartós kis cucc, aminek a vízvonalára nagy betűkkel rá lenne vésve Josh Angulo legszimpatikusabb mondása: "If you have a good shape you don't worry about changing it too much - you worry more about learning to ride the shape better." És az is szennyezi a környezetet, igen. De még az unokád is mehet vele ? ha akkor még lesz neki elég nagy felületű, természetes szabad víz.

Megjegyzés (Matto):

Azért Angulo sem az 1998-as deszkájával lett 2009-ben világbajnok! És a Hifly 500 (1980 talán) egy nagyon király deszka, szeretem is gyenge szélben, ha strandidő van és nagyon unatkozom előveszem, de nem járnék le a Balatonra hogy szörfözhessek:)
És most akkor baj, hogy a Fanatic megtartja a shape-t csak a festésen változtat, vagy nem? Egyébként lehet hogy volt ilyen, nem tudom, de azért a Fanaticról sem mondható el, hogy nem költene igazi fejlesztésre. Elég lapozgatni az archívumát. A 2000-es modellel egy ügyesebb freestylos is csak esne-kelne.

Skate 2001 - 262 x 58 cm

Skate 2012 - 228 x 63,5 cm

De nem lenne annyi környezetterhelő, kidobott szörfcucc sem. Hoppá! A művelt olvasó most bedobhatja a "Fanatic Ocean Minded" projektet. Erre csak azt tudjuk mondani, hogyha a Shell a saját lelkiismeretének megnyugtatása érdekében támogatja a Greenpeace-t, akkor a Fanatic - mint a Cobra legnagyobb megrendelője - miért ne lépne meg egy hasonló cinikusat?

Mi bízunk az emberi ügyességben, találékonyságban és kitartásban. Hogy mindig mindent megoldunk. Mi magunk. És nem gondoljuk, hogy mesterségesen túlpörgetett, túlzott növekedési pályára állított és ezáltal a vásárlóit is arra szorító cégeknek kellene diktálniuk a szenvedélyünk paramétereit.

Akkor is fogunk goitert ugrani, vagy akár meglépni egy meredek laydown jibe-ot közvetlenül a bójánál, ha már a Fanatic (JP-Australia, Neilpryde, satöbbi) logó már csak egy lekopott matrica lesz a rég elrozsdásodott és elfeledett Hookipa táblán.

GP

Megjegyzés (Matto):

Az érveiddel már találkoztam máskor is, ezért tartottam fontosnak, hogy leírjam a másik oldal véleményét is. Azzal teljesen egyetértek, hogy a jövő évi cuccok mutogatását hülyeség még az előző szezon elején elkezdeni, és szerintem sem fontos az, hogy mindenképpen minden formát megújítsanak évről-évre. Az RRD talán rájött erre, náluk már nem évszámokkal, hanem verziószámokkal jelzik a deszkákat. Van, hogy egy shape tovább él, mint egy év.

A Bic inkább azt a vonalat képviseli, amit Te leírtál. Ugyan sorozatgyártás, viszont évekig nem változtatnak shape-t, nem szórják a pénzt marketingre és az átlagos freeride szörfös igényeit kielégítő minőséggel olcsóbban terítik a piacot. Erre viszont nem vevő mindenki. A szörfben sokan szeretnének menők lenni, a deszka legyen trendi, még gyorsabb, profibb mint a többieké és ezért hajlandók áldozni is..

Neoprene kesztyű

Cimkék

Hozzászólások

Backloop, 2013.05.31 09:08:50

Csakis Kilmer Petty irasa lehet :))
JOOO nagyon!Te is jo vagy Matto!

Matto, 2013.05.31 09:33:32

Hát lehet hogy Ő írta, nem tudom. Nekem csak úgy odaadták, hogy itt van nesze. Feladó nélkül érkezett..:)

George, 2013.05.31 14:19:28

egyetértek teljesen,.... szóval tudna valaki fotót küldeni a '14 es Skateről? A '13 as nem tetszik mert nem változtattak a "shape"-en ;)

Matto, 2013.05.31 14:45:51

Azt hallottam hogy a Dahab Planetban már lehet tesztelni!

Blindrider, 2013.05.31 16:00:32

Érdekes témát boncolgat a nyilvánvaló szerző, sok helyen jól a lényegre tapintva :) Én kicsit Mattoval értek inkább egyet a vitás pontoknál, az idézetekben leírt káromkodás pedig szerintem otromba és felesleges, én kivenném. Nem vet túl jó fényt se a szerzőre se a website-ra ahol megjelenik.

Matto, 2013.05.31 17:33:38

Ez egy erkölcstelen site! A szerző meg egy vidéki bunkó (ő mondta magáról:)

Tsipet, 2013.05.31 18:05:51

1. Witchcraft: Ott is működik a sorozatgyártás, és azok a darabok is bírják a kiképzést, nem csak custom -ami vagy sikerül vagy nem- deszka rendelhető, de bízzunk már meg annyira a shaper-ben, hogy ha ebből él nem szart fog alánkrakni.
Okkal fordulunk közvetlenül egy mesterhez. Mert mások alatt is láttuk, hogy működik amit csinál, esetleg próbáltuk is, vagy éppen egy elborult ötletet ő hajlandó megvalósítani.

2. Tartós cucc adalék: Mark Angulo, Windsurfing Movie 2, van egy olyan része, amikor a kidobált deszkakupac aljáról kiemel egyet és lazán elmondja, hogy:
"...You gonna pick a fin outta' here and you can pick a board outta' here and within two days, you could be doin' a lot of the same stuff that we were doing -unlike- that we consider top of the line highest performance equipment..."
Aztán össze is hoz gyorsan egy frontside wave 360-at. Egyre szimpatikusabbak nekem Anguloék.

3. George: 2014-es Skate? :D tinyurl.com/skte14

Matto, 2013.05.31 18:38:55

1.Tudom, de a Witchkraftnál is baromisokba kerül egy deszka, akár sorozat, akár custom. Sőt drágább mint a többi sorozatgyárban. Ja persze, törhetetlen anyagból :)
2. Azért Angulo lehet hogy egy vasalódeszkával is tudna waverájdolni. Csak nem élvezné annyira, mint egy 2013as Anguloval.
3. tök jó, új szín, és már Ők is witchcraft anyagból csinálják, épp a rátolató teszt előtt fotózták le :)
4. Vigyázz a sok commenttel mert még azt hiszik hogy Te írtad!!

thecrow, 2013.05.31 22:08:09

Egyre több márkánál lehet megfigyelni, hogy nem változtatnak a shape-en évente (és vitorláknál is ritkulnak a radikális váltások).
De ez szerintem csak az ötletek hiánya. És ha nincsenek új ötletek akkor marad a marketinges eladásösztönzés.

A marketing pedig sokba kerül, talán többe mint maga a termék. Na ezt kell megfizetni - a Witchcraft és Angulo nem fizeti meg, nincs is sehol az eladásokban.
Biztosan lehetne olcsóbban sorozatgyártani, de az eladott mennyiség ettől nem nőne - pontosítok, főleg az elért nyereség nem nőne ezzel - lineárisan.
Márpedig ez a cél.

Nem véletlen a 4 (sőt 3) latnis vitorla, az RDM árboc, az hogy kisebb vitorlával is ugyanakkora szélben csúszhatsz ->kevesebb anyag, olcsóbb technológia, azonos ár, nagyobb nyereség.
Persze sokszor összejön, hogy ami jobb üzleti szempontból az jobb a felhasználónak is.
Meg van ez a termékéletgörbe dolog, ami működik, tehát az első évben kell kaszálni, amig nagy a presztizsértéke a cuccnak.

Persze a vevők sem hülyék, kérdezik miért nem olcsóbb 2013ban egy "régi", de bontatlan 2011es deszka mint egy ugyanolyan 2013as?
Mitől lenne olcsóbb? A cnc-nek és a kis kínainak mindegy mit gyárt és mikor.
Már nincs felesleges gyártás, raktáron maradó áru, nincs mire adni kedvezményt.

Egyébként a szörfipar kicsi, kevés, de meghatározó arc dolgozik benne, ha most lennék kezdő mérnök biztosan bepróbálkoznék. mert bőven van fejlődési lehetőség
- csak a nagyobb kunsztok (pl. vitorlázás, repülés, autóipar) elszippantják az igazán jó fejlesztőket.
Mert itt nem csak jó fejlesztőnek kell lenni, hanem fanatikus szörfösnek.

ui: azért remélem a Cobra egyeduralma megtörik egyszer

Dude, 2016.12.28 12:28:51

Én azt vettem észre, hogy azóta is viszonylag sok változás történt a technológiában, mióta írták ezt a cikket. Matto-tól és a "rejtélyes" szerzőtől az lenne a kérdésem, hogy változott-e valamit a véleményetek a röpke 3 és fél év alatt? :)

vau1111, 2016.12.28 14:22:24

Hogy is van ez? Beírtam, elküldtem, eltűnt. Matto, ha nálad van még moderáláson, nehogy két példányban jelenjen meg a véleményem :)

Bár nem vagyok sem Matto, sem Kilmer, de azért most megint elolvasva továbbra is nagyon aktuális a cikk.

@Matto:
Fanatic Freewave 77, gyári hivatalos infó szerint sem változott a shape 2007 és 2010 között.
Fanatic Skate 99, talán 2010-ben jött ki az új, radikális shape, ami Gollito szerint sem változott 1-2 évig, csak a festésen módosítottak. Talán ugyan ez a shape megy a Fanatic Skate normál kiadásában (nem TE!) is? - A 2010-es Skate és a legújabb 2017-es normál Skate paraméterei kísértetiesen hasonlítanak! (Volume STD: 100L, 110L, Size STD: 235x63.5cm, 237x66.5cm akkor is, most is)

A cikk 2013-as, na azóta pont hogy szinte semmi változás nem volt a szörfiparban. Talán a 2010-es évek elején volt egy komolyabb változás, amikor a wave deszkák hossza lecsökkent, és az orruk kiszélesedett. Más radikális újítás deszkafronton azóta nincs. Avagy van, vitáznak azon, hogy 1, 2, 3, 4 vagy esetleg 5 szkeges setup a megfelelő átlagos felhasználónak (5 esetén gyakorlatilag minden kombináció használható)

A vitorlákban sincs akkora varázslat. Race/slalom irányban megintcsak 2010 körül volt egy radikálisabb teljesítménynövelés, ill. amikor visszahozták a Monty Spindler által 1997 körül kitalált rövidebb bum/vitorla hátsó él túllóg a bumon design-t. Hangsúlyozom, 1997 körüli design!
Wave/freestyle/freeride vonalon az egyedüli "újítás" a 4 latnis csodák bevezetése volt. Bár az sem egy mai gyerek, a Neil Pryde Core a saját korában már bőven legendás volt. Na ez is jóval 2000 előtt.
A mostani 3, 4 vagy 5 latnis bohóckodás épp azt mutatja, hogy a gyártók, teamriderek sem tudják eldönteni, hogy szeretik-e az új design-t avagy sem.

Sajnos nagyon látszik a cikkben feszegetett tartóssági kérdés vonal. Ha túl tartós, leesik a forgalom. Ha túl hamar tönkremegy, nem veszik meg. Ez az egyensúlyozás látszik akkor, amikor egyik évben a vitorlákat a pillekönnyű súlyuk miatt reklámozzák (túl tartós volt korábban), másik évben meg az erősítéseket hangsúlyozzák ki (az előző évi modell túl gyengére sikerült)

És igen, pechesebb felhasználók alatt egy gyári deszka 1-2 év alatt szétmegy. Nekem szerencsére ilyen gondom nem volt, gyári Fanatic-al sem, de pár hazai komolyabb ridernek volt ilyen gondja. Főleg felpuhulás, és vízszivárgás az inzerteknél.

Matto, 2016.12.29 17:20:49

"A cikk 2013-as, na azóta pont hogy szinte semmi változás nem volt a szörfiparban. " Ezzel azért vitatkoznék:)
Nézzük csak a SKATE-et, ami a cikkben szerepel. Szemmel lathatoan is mas a shape. Más kérdés, hogy 3 év alatt változtatnak-e annyit, hogy egy hazai átlag-szörfös érezze a különbséget. De ez mindig így megy, mindig csak egy kicsit változik, de azert par ev elteltevel mar szembetuno a valtozas. A latnik száma is egy érdekes dolog. Manapság már ritka az 5 latnis wave vitorla, úgy látszik a stabilitást meg tudták oldani 4 latnival is. Aztán persze lehet hogy jön egy hullám, és újra divatba jön.. Deszkafronton nincs radikális újítás??? Mi a helyzet a stubby deszkákkal? windsurfing.hu 2013-körül kezdtek elterjedni az ultra széles freeride deszkák is, mint a JP Magic Ride, Fanatic Gecko, RRD Firemove, Starboard Atom.. Valószínűleg a freeride kategóriában már ezek a legkelendőbbek. Ettől persze nem biztos hogy mindenkinek ez a jó választás.. De újításnak egyértelmű újítás. Egyre többször hallani a foil-szkegekről, deszkákról, bár azt itthon nem fogja senki sem megfizetni.
Ott vannak aztán a felfújható SUP deszkák, illetve már kifelyezetten windsurf-re tervezett deszkák is. Soha nem fogják (szerintem) tudni átvenni a "hagyományos" technológiával készült deszkák helyét, de egyértelmű, hogy sokat fordítanak a K+F-re.

vau1111, 2016.12.30 12:19:06

Csak egy kis kekeckedés még :)

A stubby-t kifelejtettem, ez igaz. Remélhetőleg a fejlesztés most már tényleg eljutott arra a szintre, hogy ezek széles körben népszerűek legyenek. Ugyanakkor ez sem új elképzelés. Nem tudom az évszámot, amikor megjelentek az ultra rövid, 2 m vagy az alatti custom freestyle deszkák (2005 körül talán). Akkor kísérleteztek ennek wave-re való átvitelével, sikertelenül. De a freeride vonalra is próbálták átvinni, megint csak kudarccal végződve.

Most ahogy más szemmel átnéztem a Fanatic palettáját, feltűnt egy új gyöngyszem. A Blast. Rövid, relatív keskeny, stubby forma freeride-ra. Csak halkan említem meg, hogy a 2006-os Naish Hybrid-em pont hasonló, csak rövidebb. Anno ez is azért halt ki, mert az átlagrider nem bírta kezelni a túl rövid orrot. Remélem a koncepció most életképes marad, a létező legjobb kompromisszum freeride-freerace irányban.

A SUP-ról ne beszéljünk, az egy másik sport. Még mindig, sok év után is az az érzésem, hogy a SUP a gyártók egyfajta menekülése afelé, hogy valamiből nagy forgalmat és bevételt szerezzenek. Ha véletlenül sikerülne kifejleszteniük a könnyű, nagy teljesítményű, extra tartós felfújható szörfdeszkát, azért örülnék neki.

Matto, 2016.12.30 18:43:28

SZia

A windsurf-re is alkalmas supokról írtam, meg azokról, amelyeket kifelyezetten windsurfre terveztek.

Pl: RRD Airwindsurf freeride, vagy Starboard AirPlane.

Hozzászólok

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.


Kép:59077

Írd ide az ellenörző számot: