Rodosz 2018

Cikkek / Friss hírek

Fertőrákos - Szeles helyek

"Fertőrákos?"
"Fertőrákos."
"Fertőrákos?"
"Fertőrákos! Jó szél, még jobb lángos, kibaszott iszap, ki...ott osztrák ká'tosok!. Fertőrákos!"

...így hangzott volna, ha Guy Ritchie Magyarországon forgatta volna a Snatch-et. A fenti párbeszédben kb. minden össze lett foglalva, amit a mocsárról tudnod kell. De mivel elveszítettétek Dzsordzs babát (holott nem egy mélynövésű f.szpörgettyű, vagy tévednék?), itt van részletezve.

Odajutás: Ország nyugati része, 84-es útra el kell jutnod, aztán kedved szerint Balf vagy Sopron felé éred el a tavat. Első esetben offroad-like jármű nem éppen létszükséglet, de jó ha van, viszont ha a hűség városa felé mész, akkor a koppig ültetett 535i Touring is jó.

Mindkét irányból jól látható a bekötőútra mutató, falu elején (vagy végén, ahogy tetszik) található zöld alapon fehér karakteres tábla, "Fertő-tó" felirattal. A bekötőúton mind az átvonuló vadlibacsaládokra, mind a másnapos horgászokra vigyázni kell, az előzőekre természetesen sokkal, de sokkal jobban.

Enyhe balkanyar után látni fogjátok a beléptetőkaput, ahol május 1. és szeptember 31. között ott áll a zsandár és tartja a markát. Sorompó befelé és kifelé is van, de csak szar műanyag, letarolni Navarával ér. Választhatsz órás (125 Ft), 3 órás (390?), vagy napos (550??) belépő közül. (2011-es árak).

A legmenőbbek megreszkírozhatják az órásat és portazárás után osonhatnak kifelé a nap végén a sorompó alatt. Vagy akár egy kisbusz mögött bármikor a fotocella reakcióidejét kielemezve. (A dupla szendvics wave deszka legyen a tetőn ilyenkor, ne a könnyített freestyle, bár, - mint említettem - a sorompó anyaga LDPE, szóval nyugi. A sorompó után dönthetsz, hogy még gazdagítod az államot, és bemész a strandra (extra pénz) elvegyülni a sok osztrák lakóautó és/vagy a kiteos közé, vagy kemény, fasza szörfös gyerek leszel, és a SZÖRFÖS riggelőhelyre mész, ami egyenesen a sorompótól úgy 300 méterre van keleti irányban, térdmagasságban bekerítve fatönkökkel, nem tévesztheted el. Mivel nem gyökér horgász vagy, hanem kemény, fasza szörfös gyerek, ezért parkolásnál a parttal párhuzamosan eszedbe sem jut megállni, gondolva a többiekre szépen tolatsz. Látod? Kiállni is könnyebb majd a nap végén, meg szerelni is. Látod hát...

Spot: Egy fél kézilabdapályányi helyünk van, ott kell riggelni, a körforgalom és a kisház között. Legalább van fű. Kutyaszarral vigyázni! Valahol a középtájon van egy monofilmre lesben álló vasfarab, ami kiáll a földböl. Ha a szörfösök száma nem éri el a kritikus értéket, akkor mindenféle fogalmatlan bámészkodó betéved erre a területre, lévén ez az egyetlen hely, ahol lehet fürödni a fizetős strandon kívül. Idióta kutyafürdetők és felriggelt cuccok között bizonytalanul bicikliző hatévesek mekkája is ez a spot, júniustól augusztusig.

A riggelőhelytől jobbra van a félsziget, szerencsétlen esetben tele horgásszal, akik általában megadják magukat a többségnek, de szemtől-szemben kemény ellenfelek, nem megijedni! Fotózás a legjobb ellenszer, még a hardcore fenekező is összeszedi a cuccát és lelép, ha annyian tobzódnak a kamera előtt. (Ez csak a keleties irányra jellemző - lásd lésőbb!)

Szélárnyék!!! Ha délies, ha északias. Északi esetén - nagy has és kis deszka kombó esetén - úszás kb. 50 métert, utána wasser. Onnan már visz. Ám freestyle deszkával simán bemész. Alternatív megoldás: kicipelni a cuccot a félsziget közepéig, ott bebalettozni a köveken át. Ha új a cuccod, akkor ez extrémsport. Déliben ugyanez, vagy hagyod az esti Heinekent, Sárkány sört iszol és a különbözetből kicsengeted a strandbelépőt. ...és vegyülsz a ká'tosokkal... Zöld fű, burgenlandi tájszólás, agresszív hattyúk. Nyugi, nem akkora gáz, ahogy ebből a leírásból gondolnád. (Nagyobb.)

A partra merőlegesen lehet hasítani, mindkét fő szélirány esetén. Kb. 900 métered van. míg eléred a nádast, nyugatiasabb szél esetén - ahol nem pont merőlegesen mész a partra, hanem (extrém esetben) akár párhuzamosan is vele - kétszer ennyi. A víz szinte sehol nem lep el, normális méretű embernek mindenhol leér a lába. (Halál a formulaszkegekre!)

Az alja fos - garantálom, hogy ez a szó fog először az esezdbe jutni, mikor tapicskolsz az iszapban. Szürke, büdös és ragad. Tavasszal még hidegebb, mint a víz, ősszel fordítva - ez jó! A H2O szürke, kb. 10 centire megmeríted a kezed és már nem is látod. Deszkát, vitorlát, neoprént szennyezi, de hozzá lehet szokni, gond nélkül. A víz könnyen lehül - lévén "sekíly" - de legalább ilyen hamar fel is melegszik. Király!

Hajóforgalom elenyésző, elvétve a sétahajók zavarnak be, de nem jellemző. Használható hullámot keltő jármű sajnos nincs a vízen. Néha van vitorlásverseny, de nem kell foglalkozni az "öt-csomó-alatt-a-hajón-sörözök-öt-csomó-felett-pedig-a-parton" hozzáállással. Kapjon el a motorossal, ha tud! Nem?

Szél: Guru, fájnder, sneijder, metponthu, fertőponthu. Utóbbi a helyszínen lévő webcam képét és szintén a helyszínen lévő mérő adatait nyomja a netre 5 perces frissítésekkel. Nagyon ajánlott. Lehet donálni is, sőt!

  • Északnyugati: Leggyakoribb, erős, hideg. Hullámok jók, az első 500 m után kezdenek nőni. persze ehhez 6 Bft alap azért kell.

  • Nyugati: Nagyon(!!!) pöffös, mert átbukik a hegyen, guru felélő, hullámok nagyon rövidek (deszka orra, közepe, vége 3 külömböző hullámon van), csak a nádas előtt használható, összességében szar.

  • Észak-északkelet: Ritka, erős. Guru alábecsüli, félsziget előtt lehet trükközni, starboardos exhibicionistáknak maga a paradicsom. Túloldalon, a nádas előtt is kisimul.
    A félsziget mögött extra simának tűnik északias szelekben. Az is, de szél az nincs. Ne csapódjunk be.

  • Délies: Guru vagy nagyon alálő, vagy nagyon fölé (utóbbi a ritkább). Port tack-en állatkodó sporttársak értékelni fogják a félsziget utáni simát, csakúgy mint a lelkes nézők. Az máskérdés, hogy a horgászok nem. Ilyenkor - a könnyebb indulás miatt - érdemes leküzdenünk a zsigeri ellenszenvünket és a strandon riggelni. A strandon már úgyis kitörölték a "Szörfözni tilos!" feliratból a "Z" meg az "F" betűt. De azért sírni nem kell emiatt. Főleg a ponzichterek városában. Délnyugati megbízhatóbb, erősebb.

Cuccok: 100 liter mindíg elég egy átlagos embernek, ha a guru csillagot ír, már használható 6.0 körüli vitorlával. Persze ez egyéni ízlés kérdése, de elég sokan mennek - mindig(!!) kilencvenakárhány literrel. Ká'tosok többnyire jól elkülönülten nyomják, azt a pár őrültet meg kibírja az ember.

Kétering: Az első büfé a legjobb. Hal, lángos, sör, minden. Szörfbarátok a hölgyek, kocsikulcs leadható, számla nyitható, zseniális. Klotyó mindenhol ingyen, strandon közel van, a törzsriggelőhelytől viszont kicsit messze, északi irányban a hídon át. Megtalálod. ne aggódj.

Lokálizmus: Nincs. Csak parkolj rendesen. :)

Hatóság: Nem foglalkozik velünk senki, vicces is lenne derékig érő vízben. A vízimentővel érdemes jóban lenni, a cuccot csak pénzért hozza ki. Viharjelző lámpás létezik, de elég fogalmatlanul kezelik.

A képeket készítették:

Drago Krajnc
Tompa András
Győri Péter
Győri Bálint
Hódosy Ákos
Fertő képek: windsurfing.hu galéria >>   /   http://ferto.sopron.hu

Leírás: Kilmer Petty


Szeles helyek nagyobb térképen való megjelenítése

Neoprene kesztyű

Cimkék

Hozzászólások

fbitskey, 2017.05.26 22:29:43

Sziasztok,
ha van friss infótok a helyről, árakról, parkolásról, kérem osszátok meg!

Északi/Déli szélben Pótfalu (Podersdorf) sógoréknál nem jobb? Ott milyenek a viszonyok (parkolás, szerelés)?

Jó szelet, Feri

Dude, 2017.05.29 19:40:42

Szia!
Szerelni nyári szezonban ha minden igaz, akkor a strandon kívül szoktak és onnan is indulnak. Ősztől tavaszig, ha már elég hideg a víz, be szoktunk hajtani a rendes strand parkolójába és ott riggelünk, főleg, ha déli szél fúj. Az árakról sajnos nem tudok nyilatkozni...
Podersdorfban tavaly 8 euro/kopf lehetett bemenni, plusz 4 euró a kísérő jegy nem szörfösöknek. Szerelni elég nagy placcon tudsz, viszont a lötyögős víz szerintem kritikán aluli, és ez a spot csak északi szélben játszik. A sógoréknál déli (főleg délnyugati) szélnél szerintem magasan Illmitz a legjobb, iszonyat kiszámítható hullámok, gyönyörű egyenletes szél, nagy parkoló és riggelő hely.

Hozzászólok

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.


Kép:72375

Írd ide az ellenörző számot: