Cikkek / Friss hírek

Zicksee - Szeles helyek

Zicksee
Északi szélesség (47° 47' 20") Keleti hosszúság (16° 54' 20")

Unod már a tömeget? Kéne valami rendes hely, sima vízzel, ami még nyugati szélben is működik? Az euro se vet fel túlságosan? Dezertálj velünk nyugatra.

„Én vezettem? Azt mondd meg! Én vezettem?”

10 km-re keletre a Fertő-tótól Ausztiában létezik egy másik Fertő-tó is, ami egy kicsit kisebb, kicsit sekélyebb, és úgy hívják hogy Zicksee, de lényegében teljesen ugyanarra kell számítani.
Győr felől közelítve, az autópályán a határ után Nickelsdorf felé érdemes letérni, majd Mönchof és Frauenkirchen érintésével lehet végre megérkezni St. Andrä-ba. A Sopron felől érkezők először Fertőd felé menjenek, majd onnan Pomogyon és Wallern-en átsuhanva, már csak St. Andrä-n kell keresztülverekedniük magukat. Mindkét irányból érkezők beesnek a főtérre, majd onnan a Vasútállomás a következő cél, az állomásnál, át a síneken, és nagyjából 800m múlva már meg is lehet pillantani a vizet.
A helyiek elég korrektül tábláznak, eltévedni nem nagyon lehet. Az utak végig aszfaltozottak, szóval nagy esők után is lehet bátran menni.

„Cingár mondta, hogy jó helyen van a kocsi.”

Amint megérkezünk, (és elcsodálkozunk, hogy nem kell a belépőért fizetni, bár nyáron keményen 1.40 euroval leszünk vékonyabbak fejenként, de rossz időben, -mármint nekünk az jó- elképzelhető, hogy megússzuk a fizetést és elverhetjük sokkal értelmesebb dolgokra, osztrák sörre például) a strandnál egy balkanyar és pár száz méter után felsejlik a helyi szörfklub épülete, de a parton az út mellett bárhol meg lehet állni és a kocsi mellett azonnal szép zöld füvön lehet felhúzni a vitorlát az árbocra. A vízbe bemenetelnél érdemes vigyázni az itt-ott lévő hattyú meg kacsaszarra, amibe nem éppen kellemes belelépni, de lehet, hogy meghozza a szerencsét a spock-hoz.
A tó viszonylag kicsi, nagyjából 1000*500m, a közepén nádassal, maximum köldökig ér (könnyen hűl és könnyen melegszik) és még a fotósoknak sem kell a parton ragadniuk, ha nincs vízálló tok, sőt tanulni is több mint ideális. A legnagyobb hátránya az iszap, ami szürke és ragad, de hozzá lehet szokni, és otthoni mosással lejön, ha meg valaki annyira félti a deszkáját/vitorláját az zárja el a pincében ott aztán koszos sem lesz, meg a töréseket is megússza.

„Akkor nyomjuk Bélabácsi? Nyomjuk.”

A Fertőhöz való közelség miatt érdemes elég sokat adni mind az oda vonatkozó előrejelzésekre, mind az aktuális állapotokra. Windguru, Windfinder, Sport-schneider, wetter.orf.at-nál csak a ferto.sopron.hu meg az usd.at a nagyobb barát. Az Usd szélmérőjét illik figyelmen kívül hagyni, a webkamera már sokkal jobb képet ad a helyzetről, ha vannak tarajok, és többen siklanak akkor már a Zicksee is jó.
A fő szélirány az ÉNy, ami szépen a partra fúj. A tó közepi nádas mögött hihetetlenül kisimul a víz, viszont a szelet is lefogja kissé, de néhány próbálkozás után kitapasztható, hogy hol van a "már sima víz és erős szél" és a "már sima víz és pöffös fos" határa.

„Vagy Impala, vagy semmi”.

A waveőrülteken és a nagyon hosszúszkeges mérgezett egereken kívül mindenki megtalálja itt a számítását. Egészen 7-8 Bft-ig egész sima és használható marad a víz, ezután annyira hihetetlenül hülyén kezdenek el jönni az összevissza hullámok, hogy elég nehéz bármi értelmeset is csinálni a veretésen kívül, bár a nádas mögötti részek még ilyenkor is használhatóak maradnak. 100 liter körüli deszka és 5.8-6 négyzetméter körüli vitorla 75-80 kg-os szörfös alá bőven jó, ha a Fertőre stabilan áll az 1 csillagos előrejelzés, viszont nem érdemes otthon hagyni a legkisebb vitorlát sem.

”Van itt egy WC. De azt nem használhatják.”

A nyugatra dezertálás számos további előnye között kell még megemlíteni a kiváló infrastruktúrát. Szörfklub, mosdó, szabadtéri zuhanyzó (ez az utóbbi kettő ingyenes) és egy rakat büfé is vár, hogy az egyszeri szörfös a nyári utazási alap gondosan kuporgatott pénzét náluk verje el.

”Figyeeelj csak Buddy”

A tó állítólag magánkézben van, november 1. - március 1. között tilos a szörfözés.
Rendszeres látogatás esetén nem árt kiváltani ez európai egészségbiztosítási kártyát, mert biztosítás nélkül elég csúnya meglepetések érhetik az embert.


Szeles helyek nagyobb térképen való megjelenítése

Képek:
Konrad Unger
Győri Bálint

leírás: Győri Bálint

Neoprene kesztyű

Hozzászólások

Győri Bálint, 2012.06.03 10:02:43

Update:
Ugyan a belépő idénre csak 10 centtel lett drágább, viszont megjelent a "Tageskarte Surfen" amiért kemény 4€ kérnek el.

Hihetetlenül alacsony lett a vízszint, gyakorlatilag térdig ér a méllyebb részeken (~50 cm), eséseknél érdemes vigyázni, hogy ne fejeljünk bele az iszapba.

Kornél, 2016.07.14 23:30:38

Update:
Nincs belépő! A víz derékig ér :) Ami nagyon jó itt, hogy szinte közvetlen a víz mellett meg lehet állni kocsival. Ingyenes iszappakolás!

Hozzászólok

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.


Kép:79639

Írd ide az ellenörző számot: